Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19

S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým sortimentem...

Listy pampelišky

Čerstvé listy jsou lehce nahořklé (jsou bohaté na draselné soli) a jsou bohaté na vitamíny A, C, D, B (B2, B8, B11), E, K, betakarotenů, Pampeliškaaminokyselin, hořčínů (taraxin, taraxasterin, lactopicrin), dále představují významný zdroj křemíku (kyseliny křemičité), inulinu, draslíku, mědi, manganu, vápníku a železa (mají dokonce dvakrát vyšší obsah železa než špenát). Celá rostlina je prostoupená mléčnicemi, které při utržení roní bílou hořkou šťávu – latex, zanechávající po zaschnutí na kůži tmavé skvrny.
  • podporuje trávící soustavu a prospívá při žaludečních poruchách
  • žlučopudná bylina, pomáhá při problémech s játry a žlučníkem
  • zmírňuje křeče ve žlučovodech a žlučníku
  • mírní anémii (čaj, zdroj železa) a usnadňuje vstřebávání železa
  • působí proti dně a revmatismu
  • vhodná jako řešení avitaminózy (chorobný stav vyvolaný naprostým nedostatkem určitého vitaminu)
  • povzbuzuje metabolismus (mladé listy) a tím přispívá ke snižování nadváhy
  • detoxikace zažívacího traktu (inulin a hořčiny), dokáže „propláchnout“ ledviny a zároveň zbavuje jaterní tkáň toxinů
  • pročišťuje krev a reguluje vysoký krevní tlak
  • více

Listy medvědího česneku

zelené listy medvědího česneku najdeme ve vlhkých listnatých lesích nebo podél potůčku již od března, sbírají se do rozkvětu, potom ztrácí Medvědí česneksvoje výživné látky. Medvědí česnek obsahuje sirné sloučeniny, kyselinu L-askorbovou (vitamín C), vitamíny skupiny B (B1, B2, B9), betakaroteny, flavonoidy, silice, fytoncidy, aminokyseliny (allicin a alliin, vinylsulfid), minerální látky (vápník, hořčík , železo, selen, síra a jód). Sbírají se čestvé listy před rozkvětem (březen až květen). Medvědí česnek je naše nejoblíbenější jarní léčivá bylinka
  • detoxikace těla od těžkých kovů (při otravě těžkými kovy, jako je hliník, rtuť či olovo) v kombinaci s chlorellou a koriandrem
  • detoxikační a regenerační účinek (podobně jako kopřiva, pýr plazivý a rdesno ptačí)
  • má pozitivní antibakteriální účinek na žaludeční mikroflóru (Allicin)
  • čistí a regeneruje játra (čestvé listy)
  • působí močopudně, čímž čistí ledviny a močový měchých
  • stimulující a antiseptické vlastnosti
  • zdroj vitamínu C (pouze čerstvé listy) a betakarotenu, podporuje imunitní systém
  • přírodní antibiotikum , dezinfekce, při kašli a nachlazení (tinktura)
  • více

Bršlice kozí noha - listy a odenky

Pro léčebné účely se používá oddenek, který se sbírá od dubna do září a mladé listy, sbírané ještě před rozkvětem. Bršlice kozí noha obsahuje především silice, hořčiny, třísloviny, organické kyseliny, tanin a vitamin C.
  • přírodní afrodisiakum (pozitivně ovlivňuje produkci hormonů a libido)
  • pomáhá zvyšovat produkci testosteronu a hladinu estrogenu, zejména u žen po menopauze
  • zlepšuje krevní oběh
  • preventivě působí proti ztrátě kostní hmoty
  • prostředek mírnící bolesti při dně zvané taky pakostnice nebo podagra (na na postižené partie přikládali rozdrcenou bylinu, která prý přinášela výraznou úlevu od bolesti)
  • močopudný účinek (nálev), zvyšuje vylučování solí kyseliny močové a chloridů, což pomáhá hlavně lidem trpícím revmatismem a dnou.
  • více

Listy violky vonné

Fialka je zdrojem vápníku, železa, vitaminu C a A, dále  saponinů, glykosidů, rutinu (vitamin P), violinu (alkaloid), vonných silic, hojivého slizu a kyseliny salicylové .
  • prostředek proti kašli, protože usnadňuje vykašlávání, rozpouští hleny a tlumí bolesti na prsou
  • má močopudné, detoxikační a antirevmatické účinky
  • protirevmatické účinky (kyselina salicylová), při dně (tinktura z violky) - potírají se bolavá místa
  • při bolestech hlavy, nespavosti a návalech vzteku (můžeme vdechovat přírodní vůni fialek)
  • vhodný při astmatu, pomáhá i při bolestech hlavy a chrapotu (nálev z violky a prvosenky)
  • pomáhá uvolnit dutiny, zmírňuje kašel
  • více

Mladé výhonky kopřivy dvoudomé

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) je vytrvalá léčivá bylina dorůstající výšky až 150cm. Listy kopřivy obsahují proteiny, flavonoidy, karoteny, třísloviny, chlorofyl, minerály (železo, hořčík, vápník, draslík, fosfor), zdroj organických kyselin (kyselinu křemičitou, šťavelovou, mravenčí, octovou a panthoitenovou), aminů (histamin, acetylcholin, serotonin), sacharidy, aminokyseliny, vitamíny skupiny B (B1, B2, B6, B9) a C. V přírodě najdeme i příruznou kopřivy menšího vzrůstu - kopřivu žahavku.
  • močopudné účinky, čistí ledviny
  • vhodné při onemocnění jater, ledvin a žlučníku
  • zastavuje krvácení, zlepšuje prokrvení vnitřních orgánů
  • detoxikuje tělo od těžkých kovů a podporuje metabolismus
  • působí proti překyselení organismu a čistí krev
  • při revmatismu
  • zastavuje krvácení (třísloviny)
  • snižuje hladinu krevního cukru (glukoniny)
  • více

Sedmikráska chudobka, květy

květy sedmikrásek jsou vhodné pro jarní očistu společně s kopřivou a medvědím česnekem

  • působí močopudně, stimuluje pocení, ale hlavně čistí krev
  • vhodná při dně a artritidě
  • používá se k prokrvení a ošetření zánětlivé pokožky
  • vhodná proti kvasinkám Candida
  • působí protizánětlivě, svíravě a hojivě, pročišťuje krev a ulehčuje vykašlávání
  • účinný prostředek při bronchitidě, chřipce, kašli a je vhodná k odkašlávání
  • vhodná při onemocnění žlučníku
  • více

Pažitka

na dochucení můžeme použít na jemně nakrájenou pažitku, které jarní saláty příjemně dochutí a zpestří, je vhodná do polévek i na vařené brambory společně s kmínem.

Česnáček

Popenec obecný

Popenec obsahuje množství silic, hořčin (glechomin), tříslovin, pryskyřic, organických kyselin, minerálů (draselných solí) a vitamínů, zejména vitamínu C. Kvete jemnými modrofialovými květy, po dobu až tří měsíců. Léčivé účinky bylinka po odkvětu neztrácí.

Šťavel kyselýšťavel kyselý

  • listy šťavelu obsahují bílkoviny, sacharidy, kyselina šťavelová, slizy, enzymy, minerální látky
  • vhodný do jarních salátů, má mírně kyselou chuť
  • více

Fotogalerie: Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

Články superpotraviny

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...

Víte co to je oil pulling?

07.01.2018 12:24
Oil pulling (mlgání) je vlastně převalování oleje v ústech, který má původ v již v ajurvédě. Jde o přírodní čištění a detoxikaci zubů a dásní. Na oil pulling můžeme použít kvalitní panenský olej (sezamový, kokosový, olivový, slunečnicový) 1-2 lžičky, který převalujeme v ústech po dobu cca 20min....
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>