Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19

S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým sortimentem...

Listy pampelišky

Čerstvé listy jsou lehce nahořklé (jsou bohaté na draselné soli) a jsou bohaté na vitamíny A, C, D, B (B2, B8, B11), E, K, betakarotenů, Pampeliškaaminokyselin, hořčínů (taraxin, taraxasterin, lactopicrin), dále představují významný zdroj křemíku (kyseliny křemičité), inulinu, draslíku, mědi, manganu, vápníku a železa (mají dokonce dvakrát vyšší obsah železa než špenát). Celá rostlina je prostoupená mléčnicemi, které při utržení roní bílou hořkou šťávu – latex, zanechávající po zaschnutí na kůži tmavé skvrny.
  • podporuje trávící soustavu a prospívá při žaludečních poruchách
  • žlučopudná bylina, pomáhá při problémech s játry a žlučníkem
  • zmírňuje křeče ve žlučovodech a žlučníku
  • mírní anémii (čaj, zdroj železa) a usnadňuje vstřebávání železa
  • působí proti dně a revmatismu
  • vhodná jako řešení avitaminózy (chorobný stav vyvolaný naprostým nedostatkem určitého vitaminu)
  • povzbuzuje metabolismus (mladé listy) a tím přispívá ke snižování nadváhy
  • detoxikace zažívacího traktu (inulin a hořčiny), dokáže „propláchnout“ ledviny a zároveň zbavuje jaterní tkáň toxinů
  • pročišťuje krev a reguluje vysoký krevní tlak
  • více

Listy medvědího česneku

zelené listy medvědího česneku najdeme ve vlhkých listnatých lesích nebo podél potůčku již od března, sbírají se do rozkvětu, potom ztrácí Medvědí česneksvoje výživné látky. Medvědí česnek obsahuje sirné sloučeniny, kyselinu L-askorbovou (vitamín C), vitamíny skupiny B (B1, B2, B9), betakaroteny, flavonoidy, silice, fytoncidy, aminokyseliny (allicin a alliin, vinylsulfid), minerální látky (vápník, hořčík , železo, selen, síra a jód). Sbírají se čestvé listy před rozkvětem (březen až květen). Medvědí česnek je naše nejoblíbenější jarní léčivá bylinka
  • detoxikace těla od těžkých kovů (při otravě těžkými kovy, jako je hliník, rtuť či olovo) v kombinaci s chlorellou a koriandrem
  • detoxikační a regenerační účinek (podobně jako kopřiva, pýr plazivý a rdesno ptačí)
  • má pozitivní antibakteriální účinek na žaludeční mikroflóru (Allicin)
  • čistí a regeneruje játra (čestvé listy)
  • působí močopudně, čímž čistí ledviny a močový měchých
  • stimulující a antiseptické vlastnosti
  • zdroj vitamínu C (pouze čerstvé listy) a betakarotenu, podporuje imunitní systém
  • přírodní antibiotikum , dezinfekce, při kašli a nachlazení (tinktura)
  • více

Bršlice kozí noha - listy a odenky

Pro léčebné účely se používá oddenek, který se sbírá od dubna do září a mladé listy, sbírané ještě před rozkvětem. Bršlice kozí noha obsahuje především silice, hořčiny, třísloviny, organické kyseliny, tanin a vitamin C.
  • přírodní afrodisiakum (pozitivně ovlivňuje produkci hormonů a libido)
  • pomáhá zvyšovat produkci testosteronu a hladinu estrogenu, zejména u žen po menopauze
  • zlepšuje krevní oběh
  • preventivě působí proti ztrátě kostní hmoty
  • prostředek mírnící bolesti při dně zvané taky pakostnice nebo podagra (na na postižené partie přikládali rozdrcenou bylinu, která prý přinášela výraznou úlevu od bolesti)
  • močopudný účinek (nálev), zvyšuje vylučování solí kyseliny močové a chloridů, což pomáhá hlavně lidem trpícím revmatismem a dnou.
  • více

Listy violky vonné

Fialka je zdrojem vápníku, železa, vitaminu C a A, dále  saponinů, glykosidů, rutinu (vitamin P), violinu (alkaloid), vonných silic, hojivého slizu a kyseliny salicylové .
  • prostředek proti kašli, protože usnadňuje vykašlávání, rozpouští hleny a tlumí bolesti na prsou
  • má močopudné, detoxikační a antirevmatické účinky
  • protirevmatické účinky (kyselina salicylová), při dně (tinktura z violky) - potírají se bolavá místa
  • při bolestech hlavy, nespavosti a návalech vzteku (můžeme vdechovat přírodní vůni fialek)
  • vhodný při astmatu, pomáhá i při bolestech hlavy a chrapotu (nálev z violky a prvosenky)
  • pomáhá uvolnit dutiny, zmírňuje kašel
  • více

Mladé výhonky kopřivy dvoudomé

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) je vytrvalá léčivá bylina dorůstající výšky až 150cm. Listy kopřivy obsahují proteiny, flavonoidy, karoteny, třísloviny, chlorofyl, minerály (železo, hořčík, vápník, draslík, fosfor), zdroj organických kyselin (kyselinu křemičitou, šťavelovou, mravenčí, octovou a panthoitenovou), aminů (histamin, acetylcholin, serotonin), sacharidy, aminokyseliny, vitamíny skupiny B (B1, B2, B6, B9) a C. V přírodě najdeme i příruznou kopřivy menšího vzrůstu - kopřivu žahavku.
  • močopudné účinky, čistí ledviny
  • vhodné při onemocnění jater, ledvin a žlučníku
  • zastavuje krvácení, zlepšuje prokrvení vnitřních orgánů
  • detoxikuje tělo od těžkých kovů a podporuje metabolismus
  • působí proti překyselení organismu a čistí krev
  • při revmatismu
  • zastavuje krvácení (třísloviny)
  • snižuje hladinu krevního cukru (glukoniny)
  • více

Sedmikráska chudobka, květy

květy sedmikrásek jsou vhodné pro jarní očistu společně s kopřivou a medvědím česnekem

  • působí močopudně, stimuluje pocení, ale hlavně čistí krev
  • vhodná při dně a artritidě
  • používá se k prokrvení a ošetření zánětlivé pokožky
  • vhodná proti kvasinkám Candida
  • působí protizánětlivě, svíravě a hojivě, pročišťuje krev a ulehčuje vykašlávání
  • účinný prostředek při bronchitidě, chřipce, kašli a je vhodná k odkašlávání
  • vhodná při onemocnění žlučníku
  • více

Pažitka

na dochucení můžeme použít na jemně nakrájenou pažitku, které jarní saláty příjemně dochutí a zpestří, je vhodná do polévek i na vařené brambory společně s kmínem.

Česnáček

Popenec obecný

Popenec obsahuje množství silic, hořčin (glechomin), tříslovin, pryskyřic, organických kyselin, minerálů (draselných solí) a vitamínů, zejména vitamínu C. Kvete jemnými modrofialovými květy, po dobu až tří měsíců. Léčivé účinky bylinka po odkvětu neztrácí.

Šťavel kyselýšťavel kyselý

  • listy šťavelu obsahují bílkoviny, sacharidy, kyselina šťavelová, slizy, enzymy, minerální látky
  • vhodný do jarních salátů, má mírně kyselou chuť
  • více

Fotogalerie: Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

Články superpotraviny

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...

Umíte si udělat zlaté mléko?

13.10.2017 23:03
Zlaté mléko?? Co to je? Je tam zlato? Ne… pouze obsahuje zajímavé ingredience a má jednoduchou přípravu, za chvilku máte "zlaté mléko" na stole. Zlaté mléko má magický název díky superkoření, které se jmenunuje kurkuma. Tento kořen má typickou žlutou barvu, díky obsahu kurkuminu. Kurkuma má spoustu...

Máte bolavé klouby?

13.10.2017 22:49
Mám pro Vás pár tipů.. Asi každý z nás jsme občas zažili ztuhlé klouby nebo jejich bolest při určitém pohybu. Je čas, abychom to přestali ignorovat a začali s tím něco dělat! V situacích jako je náročný tréning nebo rekonvalescence po zranění je bolest „normální“. Co se ale týká bolesti, která...

Která zelenina je výživnější, pokud se uvaří?

12.10.2017 23:17
Nyní je velmi propagovaná tzv. RAW strava, která má základ v rostlinné stravě. Jsou však některé druhy ovoce a zeleniny, které mají více výživných látek, pokud se vaří než v syrovém stavu. Je silně vžitá představa, že proces vaření zničí většinu výživných látek. Podívejme se na ty u kterých to...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>