Játra

17.07.2015 21:27

Potraviny pro játra

Potraviny pro játra jsou nezbytné pro udržení silého těla (powerhouse) -játra fungující optimálně. Zdravá játra hrají klíčovou roli při zmírnění zažívacích problémů, jako je například stagnující metabolismus, plynatost, nadýmání a zácpa. Regulují hladinu cukru v krvi do rovnovány.

Doporučení: Toxicka jater může vést k zánětlivým onemocněním, jako je diabetes, artritida, vysoký krevní tlak, a autoimunitní onemocnění. Bez zdravých játer, můžete trpět hormonální nerovnováhou, která může způsobit bolesti hlavy, změny nálady a deprese. Je na čase, aby jsme vyživili tento úžasný orgán!

30 čisticích potravin, které přispívají k přirozené detoxikaci těla a jater.

Používejte tyto potraviny pro játra začnete se cítit lépe:

Voda

Po kyslíku, naše tělo potřebuje vodu více než jakékoliv jiné látky, včetně jídla. Více

Brukvovité potraviny

Brukvovité obsahují vitální fytonutrienty-flavonoidy, karotenoidy, sulforafan a indoly- pomáhají játrům neutralizovat chemikálie, pesticidy, léky, a karcinogeny. Mezi klíčové potraviny patří brokolice, zelí, květák,a daikon. Jsou bohaté na fenolické sloučeniny, které zabrání vzniku karcinogenů ve vašem žaludku a také brání reakci na potraviny vyrobené s použitím hydrogenovaných olejů a dusitanu sodného.

Tmavá listová zelenina

Kapusta, růžičková kapusta, zelí jsou silné košťálové zeleniny, které obsahují vysoké množství síry, která podporuje játra v detoxikacním procesu, Listová zeleninaodstraňují volné radikály a další toxické chemikálie.

Pampeliška

je další tmavá zelená listová bylina, známá jako jeden z nejúčinnějších a doporučených rostlin na podporu detoxikace jater. Jednou z nich je chemická látka, taraxacin, stimulující zažívací orgány a uvolňující žluč a současně podporuje trávení a vstřebávání tuků.

Mořská zelenina

Mařská zelenina je jedou z nejstarších obyvatel země detoxikující tělo tím, že brání vstřebávání těžkých kovů, jako je kadmium, stejně jako jiných toxinů. Studie ukázaly, že sloučeniny v hnědé řase (Arame, Kombu, a wakame) snížili příjem radioaktivních částic do kosti.

Naklíčená semena, ořechy, fazole, a obilí

Energie obsažená v semenech, zrnech,nebo luštěninách se zaktivuje a dojde ke klíčení. Klíčky mají vysoký obsah enzymú, proteinů, kteréKlíčkypůsobí jako katalyzátory pro všechny funkce vašeho těla. Brokolicové klíčky mají vysoký obsah sulforafanu, který spouští přírodní ochranu proti rakovině těla.

Potraviny bohaté na síru

  • Česnek -přírodní antibiotikum, jedna z nejstarších léčivých potravin na planetě, česnek obsahuje sloučeninu síry, zvanou allicin, která prospívá při detoxikaci  jater. Pomáhá  játra a tělo zbavit  rtuti, některých potravinářských přídatných látek, a hormonu estrogenu.
  • Cibule, šalotka, pórek, tyto potraviny obsahují také páchnoucí sloučeniny síry, které podporují vaše játra ve své produkci glutathionu, sloučeniny, která v každé buňce těla neutralizuje volné radikály.
  • Vejce poskytují nejkvalitnější bílkoviny, které obsahují všech osm esenciálních aminokyselin, cholesterol, a základní živinu cholin. Játra potřebuje tyto esenciální aminokyseliny pro provádění detoxikačních procesů. Cholin, koenzym potřebný pro metabolismus, se nachází ve vaječného žloutku a chrání játra před širokou škálou toxických látek a těžkých kovů.
  • Bylo prokázáno, že cynarin a silymarinu, nalezené v artyčoku, vyživují játra, zvyšují produkci žluči, a zabraňují vzniku žlučových kamenů.

Léčivé houby-Maitake, shitake a reishi

houby poskytující významné léčebné živiny, které vyživují a podporují imunitní systém. Tyto houby obsahují silný antioxidant s názvem L-Ergothioneine, který neutralizuje volné radikály a zároveň podporují enzymy, které zvyšují antioxidační aktivitu.

Lesní ovoce

Jahody, borůvky, ostružiny, maliny a brusinky patří mezi superfoods přírody, protože obsahují fytochemikálie-antioxidanty-bohaté rostlinné látky, které pomáhají chránit játra a tělo před volnými radikály a oxidační stresem, které jsou spojeny s chronickými onemocněními a stárnutím. Bylo prokázáno, že Anthocyanin a polyfenoly nalezené v lesních plodech inhibují proliferaci nádorových buněk v játrech.

Jablka

stejně jako lesní plody obsahují silné fenolické sloučeniny včetně flavonoidů, které mohou bojovat proti zánětlivým onemocněním. Obsahují také pektin, který je cenný zdroj rozpustné vlákniny, která pomáhá odstranit toxický odpadí.

Prebiotické potraviny

Prebiotika jsou nestravitelná vlákna, která sjsou velmi prospěšná pro střevní flóru, známá jako probiotika. Probiotika jsou živé mikroorganismy, které podporují vaše zdraví a duševní pohodu. Prebiotika jsou neživé dietní vlákna, která pomáhají probiotika růst a vzkvétat. Prebiotika jsou nalezené v chřestu, pórku, brukvovité zelenině, a několika kořenových zeleninách -l opuch, čekanka, pampeliška, řepa, a topinambury.

Fermentované potraviny

Patří mezi ně Kimchi - tradiční korejský pokrm vyrobený z kysaného zelí, ředkvičky, česneku, papriky, cibule, zázvoru a soli. Fermentace, starověká forma konzervace, v němž je potravina přirozeně transformována mikroorganismy, které rozkládají všechny sacharidy a bílkoviny, díky nepřebernému množství zdravých bakterií, jako jsou laktobacily. Skutečné miso je dalším příkladem fermentovaných potravin.

  • kvašené zelí
  • kvašené okurky
  • miso
  • kimchi

Zdravé tuky

  • Lněná semínka-výborným zdrojem omega-3 esenciálních mastných kyselin, čerstvě mletý lněná semena pomoci regulovat hladinu hormonů.
  • Konopná semínka  - mix čisté omega-6 a omega-3 mastných kyselin, semena konopí pomáhají zmírnit záněyt a zároveň snižuje nebezpečnou hladiny tuku v krvi.
  • Chia semínka -  byli základem stravy pro středoamerické Aztéky a Maye po tisíce let, Chia semínka jsou nutriční hodnotou všechny okolo převálcují. Tři lžíce obsahují 5 g bílkovin, 200 miligramů vápníku, 10 g zdravého tuku a 12 gramů vlákniny.
  • Kokosový olej - extrémně zdravý nasycený tuk. Kokosový olej je snadno stravitelný,  což vytváří menší zátěž pro játra, takže mohou pracovat efektivněji.
  • Quinoa - obilovina z Jižní ameriky
  • Avokádo - důležitým zdrojem mononenasycených tuků bohatých na kyselinu olejovou, avokádo obsahují glutathion, základní živina pro zdraví jater.
  • Za studena lisovaný, nerafinovaný extra panenský olivový olej, Ryzí olivový olej je bohatý na fenoly, které obsahují stejné protizánětlivé látky nalezené v lesních plodech a jablcích. Denní použití olivového oleje podporuje játra ve snížení oxidační stres v těle.

Byliny

  • Zázvor-gingerol antioxidant mající protizánětlivé, antivirové a antimikrobiální vlastnosti. Zázvor podporuje detoxikaci vyživováním jater, podporuje krevní oběh, vyčištění zablokovaných tepnen, a snížení cholesterolu v krvi až o 30 procent.
  • Kmín - v jedné Indické studii, bylo prokázáno, že zvýší detoxikační sílu jater a zároveň stimuluje vylučování enzymů ze slinivky břišní, která pomáhá vstřebávat živiny.
  • Koriandr - zrníčka koriandru snižujíí hladiny lipidů v krvi u pacientů s obezitou a diabetes, snížují triglyceridy a LDL cholesterol (špatný), při současném zvýšení HDL cholesterolu (dobrý). Čerstvé listy koriandru pomáhají odstranit těžké kovy z těla, rtuť, kadmium, olovo, a hliník, která mohou být uložena v mozku, míše, a centrální nervovém systému.
  •  Kardamom  -  pomáhá zlepšit trávení tím, že stimuluje tok žluči, která je rozhodující při metabolismu tuků. Kardamom zrychluje vyprazdňování žaludku, uvolňuje žaludeční ventily, které brání jídlu vstupu do tenkého střeva, tím je umožněno živiny předat do tenkého střeva bez nadměrné námahy.
  • Cayenne pepř -detoxikuje, stimuluje oběhový systém, zvyšuje puls vašeho lymfatického a trávicího rytmů, zahřívání těla. Tato "teplo" pomáhá  zvýšovat schopnost těla metabolizovat potravin a toxiny.
  • Skořice - používá se po staletí k ochucení i jako medicína, skořice zvyšuje metabolismus, a zabrání přemnožení kvasinek ( Candida ).
  • Fenykl - esenciální oleje ve fenyklu pomáhají snížit zánět v trávicím traktu. To umožňuje vaše tělo efektivněji absorbovat živiny.
  • Kurkuma - kurkumin sloučenina v kurkumě léčí játra, pomáhá při detoxikaci a posilování těla.

Živočišné bílkoviny

  • Maso z dobytku pouze pasené na přírodních pastvách, ve výbezích a s dostatkem pohybu bez použití umělých krmiv a přísadHovězí maso
  • Ryby, jsou zdravé a bohatý na bílkoviny. Sardinky, ančovičky,  losos
  • Proteinový prášek  - pokud se rozhodnete jíst mléčné výrobky, např.syrovátka je vynikajícím zdrojem bílkovin. Syrovátkový protein je znám pro jeho zdravotní přínosy od doby řeckého lékař Hippokrata. Hodně z toho má co do činění s tím, že poskytuje všechny klíčové aminokyseliny pro výrobu glutathionu, klíčový protektor jater a celého těla.

Vegetariánský protein

  • Vodní - řasy obsahují protein, spolu s vysokým obsahem chlorofylu, který pomáhá hojit a odstraňovat toxické usazeniny a těžké kovy v těle, zlepšují funkce jater, a neutralizují karcinogeny.
  • Luštěniny čočka, cizrna a fazole obsahují asi 15 gramů bílkovin na šálek. Čtvrtina hrníčku slunečnicových semen v balení 6g bílkovin. Šalek z vařeného špenátu a brokolice se rovná asi 9 gramů bílkovin.