Kakao

13.02.2016 22:15

snad každý z nás má rád čokoládu. A více z jaké látky je čokoláda vyrobena? Je to superpotravina jménem kakaový bob, který je zdrojem Kakaový práškbioaktivních živin a právem je označovám za absolutní hvězdu superfoods. Pokud kakaové boby zahřejeme nad teplotu 42 stupňů zničí se řada výživných látek. Obvyklá čokoláda na trhu, která je kombinovaná s lacinými tuky, mlékem a cukrem, nemá se superpotravinou nic společného. Syrové kakao již Aztékové nazývali potravou bohů, bylo považováno za afrodiziakum a sloužilo i jako platidlo ( kakaové boby ).

Klíč k odstranění působení stresu a dobré nálady:

syrové kakaové boby ( RAW ) jsou úžasným zdrojem proteinů, železa zinku, mědi a omega mastných kyselin. Boby jsou též zdrojem hořčíku ( magnézium ) a antioxidantů a chrání před nemocemi. Magnézium podporuje srdce a svaly, stimuluje a zvyšuje činnost mozku a prospívá kostem. Ale pro současnou dobu ma kakao ještě jeden trumf! Obsahuje velké množství látek, které stimulují produkci endorfínů. ( při jejich vylučování se cítíme zamilovaně a v dobré náladě. A též aminokyselinu Tryptofan, která zvyšuje hladinu serotoninu ( hormon dobré nálady ) v těle - působí proti stresu, strachu a depresím. Menší obsah kofeinu a theobrominu v kakau zvyšuje koncentraci a působí povzbudivě. Ale pozor, všeho s mírou! Velké množství kakaa může způsobit nespavost! Stačí tedy jen 5-7 kakaových bobů denně.
 

Jak užívat kakao?

plnou sílu kakaa jako superpotraviny mají pouze nepražené kakaové boby ( RAW ) - syrové kakao, ale také tradičně zpracovaná čokoláda obsahuje zdravé složky, pokud obsahuje nejméně 70% kakaa. Věnujte pozornost při výběru kakaových bobů a kupujte BIO a RAW kvalitu. Pří koupi čokolády vybírejte pouze ty, které obsahují více jak 80% kakaa ( bez obsahu mléka a rafinovaného cukru ).
 

Co je lepší konzumovat drť, celé boby nebo prášek ?

čím je surový kakaový bob neporušenější, tím víc v něm zůstane antioxidantů a dalších látek, proto doporučujeme preferovat nepražené kakaové boby a drť před kakaovým práškem ( ten kupujte neslazený a nezušlechťovaný po holandském způsobu, pouze syrový nepražený v RAW a BIO kvalitě ).

TIP: Aztécké kakao - osvěžující nápoj

ve vodě ( 250 ml ) rozmíchejte jednu polévkovou lžíci syrového kakaového prášku a trochou vanilky a chili prášku a opatrně ohřejeme, ale nevaříme. Můžeme dosladit přírodními sladidly např. medem, javorovým sirupem, sirupem z agáve nebo kokosovým cukrem.

 

Kde koupit použité složky?