Která zelenina je výživnější, pokud se uvaří?

12.10.2017 23:17

Nyní je velmi propagovaná tzv. RAW strava, která má základ v rostlinné stravě. Jsou však některé druhy ovoce a zeleniny, které mají více Rajčatavýživných látek, pokud se vaří než v syrovém stavu. Je silně vžitá představa, že proces vaření zničí většinu výživných látek. Podívejme se na ty u kterých to neplatí?

  • vaření rozbíjí buněčné stěny, uvolní se tak obsažené výživné látky

Rajčata

rajčata jsou zdrojem antioxidantu lykopenu a to je právě ta látka, která tepelnou úpravou řajčat (dojde k narušení buněčné stěny) je tělem využita na maximum. Rajčata jsou ideální třeba na výrobu domácího kečupu a rajčatové polévky. Více
Takto tepelně upravená rajčata můžeme kombinovat s koření a dalšími bylinami.
  • řajče obsahuje až 4% lykopenu
 

Špenát

pro zpracování špenátu a jeho využití pro tělo je důležitá jeho správná příprava. Místo vaření je vhodné použít spaření, které zachová vitamin B9 (kyselina listová) a železo. Tyto látky podporují růst buněk a podporují reprodukční orgány. Více
 

Chřest

chřest a dýně podobně jako rajčata mají pevnou buněčnou stěnu, která skrývá spoustu výživných látek např. vitaminy A, C a E nebo kyselina listová. Působením tepla povolí buněčné stěny a uvolní tyto látky, které se následně dostanou do těla. Více
 

Dýně

V USA používají dýně na Helouvin, u nás po sklizni dýní je jejich místo na talíři. Dýňová polévka je velmi oblíbená, nejenže výborně chutná, aleDýně navíc obsahuje betakaroten stejně jako mrkev. Po tepelné úpravě se betakaroten lépe vstřebává. Využitelná pro zdraví jsou také dýňová semínka , která jsou zdrojem vitamínů skupiny B, E, A  a minerálů. Více o účincích dýňových semínek

Dýňová polévka - jak připravit?

Na másle nebo řepkovém oleji zpěníme cibuli a necháme zesklovatět, přidáme česnek a na kostky nakrájenou dýni ( druh Hokkaido se nemusí zbavovat slupky, ta změkne vařením ). Necháme chvíli smažit, přilijeme vodu, povaříme. Hmotu rozmixujeme, zalijeme šlehačkou a necháme opět povařit. Ingredience: 1 cibule, 1 stroužek česneku, 500 g dýně hokkaido, 1 l zeleninového bujónu, 1 smetana ke šlehání, 1 lžička másla. petržel, pažitka, 2 rohlíky
 

Mrkev

pokud mluvíme o mrkvi, většina z nás ji spojuje s obsahem betakarotenu. Betakaroten propůjčuje mrkvím typické oranžové zabarvení. V těle se pak mění na vitamin A, díky němuž dobře vidíme, máme zocelenou imunitu i zdravou pokožku.

Maximum ale z mrkve dostanete, pokud ji povaříte – zvýší se množství snadno vstřebatelného betakarotenu

  • Mezi podobnou zeleninu, která tepelným zpracovám zvýší svoji výživnou hodnotu, můžeme zařadit také květak a brokolici.
Pokud tepelně upravuje zeleninu, je vhodné při její přípravě (vaření) použít tuky (olivový olej, avokádový olej, lněný, kokosový a řepkový olej)
, aby se v nich rozpustily v tucích rozpustné vitamíny. Doporučuje se zeleninu vařit celou ve velkém hrnci s vodou, protože může obsahovat až o 25% živin více, než zelenina nakrájená.
 

Jablka

pro uchování jablek se používá zavařování, které nám umožňuje konzumovat jablka i začátkem léta. Velmi oblíbené je použití jablek do štrůdlů a buchet. Na zimu si lze např. také usušit, jsou zdrojem vlákniny a dobře zasytí. Více
 
 
 
 

Články superpotraviny

Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021

26.02.2021 01:34
VLADIMÍR VYTÁSEK KURZY: Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu Kdy: sobota 27. února 2021 od 10:00 do 18:00 hod. Kde: Rodinný resort Siesta (tzv. Zámeček), Za Oborou 120, 530 06 Pardubice VI-Staré Čivice Obsah kurzu: Na našem kurzu poznáte bylinky na léčení těla i duše se zaměřením...

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>