Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35

Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve starověku, informace se dochovali ve starých herbářích a svitcích ze starého Egypta. Také bájný Otzi (ledový muž) měl ve svém škapulíři a střevech halucinogenní a další bylinky. Jeho smrt se datuje na dobu cca 3200 před naším letopočtem (před více jak 5 000 roky), mimo jiné měl i zvláštní tetování, které někteří současní vědci spojují a akupunkturou a jejími drahami. Je toho možná ještě mnoho, co neznáme, čemu nerozumíme a našípředchůdci to dobře znali...

Start popularity superpotravin vyvolal světový bestseller amerického lékaře Stevena G. Pratta a Kathy Matthewsové, kniha z roku 2005, Superpotraviny

  • superpotraviny jsou čistě přírodní nejlépe čerstvé utržené v přírodě nebo zahradě bez minimální úpravy
  • důležitá je také teploty, při tepelné úpravě potravin, pro obsah zejména některých vitamínů (cca 40°C) např. vitamin C
  • vysušováním potravin se také obsah některých vitamínů vázaných ve vodě snižuje (vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, C, H)
  • některé vitamíny aby se uvolnily z potravin potřebují obsah tuků (vitamíny A, D, E, K)
  • některé potřebují naopak zahřát aby s uvolnily léčivé látky (rajčata, bylinné čaje atd.)

Mezi zástupce superpotravin patří:

  • ořechy, semínka, oleje, obiloviny, luštěniny
  • ovoce, zelenina, bylinky, plody, klíčky
  • houby, řasy, zelené potraviny
  • přírodní sladidla (med, javorový sirup, třtinový cukr, caramel)
  • neznečištěná pramenitá voda
  • přírodní afrodiziaka
  • adaptogeny (rostliny vystavené nehostinným podmínkám a díky tomu mají vyjímečnéúčinky na zdraví

Neznámé nebo opomíjené superpotraviny:

  • Nepražené kakaové boby: Šetrné zpracování kakaa při nízkých teplotách umožňuje zachovat prospěšné nutriční látky – antioxidanty. A také významné hodnoty důležitých minerálů, jako jsou železo, mangan, hořčík či chróm.
  • Bezlepkový naklíčený oves: Problém u běžného ovsa pro celiaky je kontaminace lepkem, ke které dochází při pěstování, sklizni či skladování. Právě pro ně je ideální bezlepkový oves. Naklíčením a následnou dehydratací do 40 °C jsou zachovány živiny a enzymy. Navíc v této podobě je oves stravitelnější, plný vitamínů a minerálních látek.
  • Včelí pyl rouskovaný: Pomyslnou královnou mezi superpotravinami je včelí pyl, který tvoří základní složku potravy včel. Je doslova nadupaný vitamíny, enzymy či antioxidanty. Je vhodné ho rozpustit v troše medu. Použít ho pak můžete do jogurtu, müsli, do zmrzliny, dezertů nebo smoothie.
  • Moruše bílá: Plody vypadající jako bílé šišinky jsou sladké díky glukóze a fruktóze. Sušené se nemusejí doslazovat. Jsou bohatým AWA_moruše bílázdrojem vitamínu C a minerálů (vápník, železo, fosfor, hořčík). Moruše obsahují resveratrol, látku s antioxidačními a antibakteriálními účinky.
  • Mumio: biologický komplex užitečných látek, vytvořených samotnou přírodou, který obsahuje více než 85 minerálů a stopových prvků.Má posilující a omlazující účinek, podporuje zdraví kloubů, podporuje mozkové funkce
  • Bergénie tučnolistá: je léčivá bylika běžně rostoucí u nás, má antibiotické účinky, má proti rakovinové účinky, je také přírodní afrodiziakum, je výborná na játra
  • Kalísie vonná, léčivá bylinka, kterou si můžete pěstovat doma v květináči, výborně se množí řízkováním. Podporuje imunitní systém, srdce, štítnou žlázu, dýchací cesty, pomáhá na klouby a při chřipce
  • obyčejná Petržel pěstovaná na zahrádce (může být i kadeřavá), můžeme ji přidávat do polévek, satátů, omáček, brambor, pomazánek, inspiraci se meze nekladou...je to silný antioxidant s obsahem vitamínu C, prospívá imunitnímu systému, obsahuje například chlorofyl, vitaminy A, B, E, dále vápník, hořčík, fosfor nebo draslík.
  • černý česnek
  • křepelčí vejce
  • šrucha zelná, bylina, kterou lze požít jako alternativu špenátu, vydatný zdroj antioxidantů, minerálů, vitamínů a chlorofylu

 

Články superpotraviny

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...

Víte co to je oil pulling?

07.01.2018 12:24
Oil pulling (mlgání) je vlastně převalování oleje v ústech, který má původ v již v ajurvédě. Jde o přírodní čištění a detoxikaci zubů a dásní. Na oil pulling můžeme použít kvalitní panenský olej (sezamový, kokosový, olivový, slunečnicový) 1-2 lžičky, který převalujeme v ústech po dobu cca 20min....
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>