Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46

Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné vůči trávení, např. celulóza, hemicelulóza, lignin a polysacharidy pektinového typu. Vláknina je obsažena ve veškerém ovoci, zelenině, obilninách, luštěninách, ořeších a dalších plodech přírody. Je to látka, která sice tělu nedodává žádné živiny ani energii, za to má jiné kvality. Trávicí soustavou prochází v nezměněné podobě – nestrávena. Níže uvádíme několik typů, jak přidáním některých superpotravin do stravy získáme potřebnou vlákninuRozpustnou vlákninu obsahuje hlavně ovoce, zelenina, luštěniny a ořechy, nerozpustnou obilniny a semínka.

Jaké účinky má vláknina?

  • zvětšuje objem stolice (je častější a pravidelnější) a změkčuje ji
  • váže cholesterol a tím snižuje jeho hladinu v krvi
  • nerozpustná vláknina podporuje střevní funkci, váže rakovinotvorné látky , toxiny a cholesterol a usnadňuje jejich vylučování z těla
  • je doporučována při redukčních dietách
  • snižuje chuť k jídlu a urychluje vyprazdňování
  • stabilizuje hladinu krevního cukru, při vysoké hladině v prevenci žlučových kamenů

Semínka

semínka patří mezi vydatné zdroje vlákniny, proteinů a navíc jsou zdrojem omega 3 kyselin a dalších výživných látek. Jejich použití je Semínkauniverzální, lze je použít pro přímou konzumaci, do snídaňových směsí, salátů, smoothie atd. Důležité je semínka dobře rozkousat, protože by mohly projít trávicím traktem bez toho, aniž by si tělo z nich bylo schopno odebrat všechny cenné látky. Semínka patří i do skupiny tzv.  brainfood - potravin pro výživu a regeneraci mozku.
Semínka včetně ořechů jsou vhodná do snídaňových směsí, smoothie, salátů, moučníků, pečiva i polévek
  • snižují hladinu cholesterolu
  • prevence rakoviny
  • semínka mají schopnost nabobtnat (vytvoří pocit nasycení)
  • před konzumací je vhodné si je nadrtit

Chia semínka

  • zdroj proteinů, vlákniny a omega 3 kyselin
  • podporují zdravé zažívání
  • neobsahují lepek
  • více

Lněná semínka

  • zdroj antioxidantů (lignany), vlákniny, proteinů, omega 3
  • zdroj esenciálních vitamínů a minerálů, draslík, železo, měď, hořčík a zinek, vitamín B1, B2, B3, B5, B6, E. 
  • více

Černucha setá

Černucha setá (černý kmín, Nigella sativa) se používá jako koření (součástí kari koření). Obsahuje vitaminy A, B1, B2, B3, B9, D, E a z minerálních látek železo, měď, draslík, zinek, vápník, fosfor a také mastné nenasycené kyseliny Omega 3 a 6, aminokyseliny, flavonoidy, fytosteroly, třísloviny, silice.
  • podporují detoxikaci organismu
  • zdroj zdravých tuků omega 3 a vlákniny
  • více

Mák

Mák setý je jednoletá bylina, která dorůstá výšky až 180 cm., která je již po staletí využíván nejen jako výborný zdroj energie, ale také k přípravě nejrůznějších medicínských a léčebných přípravků. Antičtí atleti například konzumovali směs semen máku, medu a vína pro zdraví a sílu. Mák je vyjímečný.přírodní rostlinný zdroj s nejvyšším obsahem vápníku.( cca 1 400 mg na 100 gramů ), hořčíku 340 mg a železa 12mg. Mák modrý je zdrojem vitamínu E, vitamínů skupiny B, hořčíku, vápníku, draslíku a fosforu. 
 
  • podporuje růst svalové hmoty
  • zdroj energie a vitality
  • více

Slunečnicová semínka

slunečnice je pěstována již více jak 5000 roků, původem v oblasti Severní Ameriky, slunečnicová semínka (mouka) a olej patřily mezi základní potraviny.
  • zdroj tryptofanu, který podporuje tvorbu serotoninu
  • zdroj rostlinných tuků, antioxidantů, proteinů a vlákniny
  • podporují mozkové funce
  • více

Zelenina

zeleninou je označována jedlá část rostlin bylinného charakteru, která se dá konzumovat celá nebo z větší části. Na zelenině může člověk Zeleninapřežít, je to základní stavební materiál společně s bílkovinami. V zelenině je obsaženo vše co tělo potřebuje ke svému životu (kromě vitamínu D, B12 a jódu). Bez vitamínu D nefunguje žádný obratlovec na zemi včetně člověka (vitamin D získáváme také ze slunce, pokud jsme obnažení). Jód je obsažen řasách, rybách a vincentce . Více

Brokolice

  • zdroj vlákniny, vitamínu C a minerálů

Košťálová zelenina

Špenát a listová zelenina

  •  špenát, hlávkový salát, ledový salát

Kořenová zelenina

  • červená řepa, mrkev, petržel, pastiňák, křen

Ovoce

čerstvé ovoce je nejlepší způsob jak dostat do těla spoustu energie, vlákniny, vody a dalších výživných látek. Podle výzkumů má pro tělo Ovocenejvětší přínos čerstvé ovoce přímo ze stromů. Velmi oblíbené smoothie (rozmixované ovoce) je spíše modním trendem. Ve smoothie je menší obsah vlákniny v porovnání s konzumací celého ovoce, která zasytí a proto vypijete větší množství smoothie a tím budete mě větší příjem kalorií. A pokud nemáme dostatečný výdej, pak je to spíše mínusem..
  • maliny, avokádo, kdoule, banány, granátové jablko, jablko, švestky, meruňky, fíky, datle
  • sušené plody
  • více

Ořechy

ořechy jsou právem řazeny mezi superpotraviny pro vysoký obsah tuků, bílkovin, minerálů (hořčík, mangan, železo, draslík, selen, zinek, měď) a vitaminů, Mix ořechůzejména vitaminy skupiny B, E a aminokyselinu arginin. Častá konzumace ořechu (min. 150g za týden) snižuje riziko výskytu srdečního záchvatu (infarktu) i úmrtí na infarkt., snižují hladinu celkového i „zlého" LDL cholesterolu, triglyceridů, mírně zvyšuje hladinu „dobrého" HDL cholesterolu a poskytuje silnou antioxidační ochranu.. Proto je vhodné je zařadit do pravidelného jídelníčku.
 
  • mandle, kešu, vlašské ořechy, lískové ořechy, makadamové ořechy, para ořechy

Obiloviny

Obiloviny  jsou pěstované pro zrno) patří k základům pilířům stravy, jsou hlavním zdrojem sacharidů. V této kategorii najdete kompletní spektrum Bezlepkové obilovinyobilovin, od nejběžnějších ( pšenice, kukuřice, rýže, ječmen, žito, pohanka, proso ) po málo známé ( kamut, čirok, quinoa, teff - milička, amarant, slzovka obecná...), v běžné podobě (semen, mouky, vloček) i v podobě exotičtější (kuskus, bulgur, polenta). 
  • quinoa, slzovka, rýže, ovesné vločky, pohanka, špalda
  • ideální luštěniny kombinovat s obilovinami
  • zdroj vlákniny a proteinů
  • více

Luštěniny

luštěniny jsou zdrojem bílkovin - proteinů, sacharidů, vitamínů skupiny B, vápníku, želaza a fosforu. Luštěniny (obsahují hodně lysinu a málo Luštěninymethionu) je vhodné konzumovat společně s obilovinami  (jsou zdrojem esenciální aminokyseliny methioninu) - toto spojení zajišťuje tělu příjem všech esenciálních aminokyselin.(tzv. kompletní bílkoviny - důležité zejména pro vegetariány).
  • fazole, hrách, čočka, cizrna

  • více

Pokud se stravujete vyváženě, pravděpodobně je obsah vlákniny v potravinách naprosto dostačující a nemusíte se obávat, že jí máte málo.
Nadměrný příjem vlákniny, zejména luštěnin, může způsobit žaludeční potíže, nejčastěji nadýmání, plynatost a bolest. Opatrnosti je třeba i u poruch jícnu, tam by mohla vláknina způsobit obstrukci (ucpání). Pozor také na alergie. Pokud jste alergičtí na jitrocel, nepoužívejte přípravky , kde je obsaženo jeho semeno.
Vysoký příjem vlákniny může snižovat účinnost některých léků. Při užívání vlákniny je vhodné počkat s užíváním léků 2 hodiny. Vláknina by mohla vstřebávání léků zpomalit.

 

Články superpotraviny

Víte co to je oil pulling?

07.01.2018 12:24
Oil pulling (mlgání) je vlastně převalování oleje v ústech, který má původ v již v ajurvédě. Jde o přírodní čištění a detoxikaci zubů a dásní. Na oil pulling můžeme použít kvalitní panenský olej (sezamový, kokosový, olivový, slunečnicový) 1-2 lžičky, který převalujeme v ústech po dobu cca 20min....

Je tu období chřipek, bylinková pomoc při bolestech v krku

05.01.2018 22:58
Léčivé bylinky obsahují celou řádku účinných látek, které si je také vyrábějí ke své vlastní ochraně. Jejich schopností a učinků odedávna využíváme i my. Bylinky mohou při nachlazení, kašli, zahlenění  a rýmě velmi ulevit a napomoci uzdravení. tipy na teplé čaje v zimním období herbář...

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Jídelníček odolnosti organismu

08.11.2017 21:39
správnou funkc systému obranyschopnosti můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na obranyschopnost organismu a posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>