Není kmín jako kmín

25.10.2016 20:17

Kmín luční, vs. římský kmín, mají stejné jméno, ale každý dokáže udělat s jídlem něco docela jiného. Slyšeli jste již o římském kmínu? Římský římský kmínkmín (šabrej kmínovitý) má výrazný, nahořklý, mírně nakyslý, silně peprný s lehce anýzovou dochutí. Používá se zejména ve Středomoří, Jižní Asii (Indie) a Indonésii. Římský kmín už znali ve starém Egyptě v Řecku či Římě. Černý kmín se nejčastěji užívá ve formě za studena lisovaného oleje, který je bohatý na vitamín A, řady B (zejména B1, B2, B3, B6, B9), D, E a minerály (vápník, hořčík, železo, zinek fosfor, měď a draslík). Dále obsahuje nenasycené mastné kyseliny omega-3 a 6 ve vhodném poměru.

Černý (římský) kmín (černucha setá) a jeho účinky:

  • působí proti virovým, bakteriálním i plísňovým chorobám
  • antioxidant, působí proti volným radikálům
  • odporuje trávení a chuť k jídlu
  • brainfood, zlepšuje paměť
  • posiluje kosti
  • pomáhá snížit hladinu tělesného tuku
  • pomáhá při nadýmání
  • působí proti anémii
  • působí pro střevním parazitům
  • náhražka pepře nebo kmínu
  • mírní průběh epileptických záchvatů
  • pomáhá při léčbě astmatu
  • potlačuje růst nádorů v tlustém střevě
  • prevence Osteoporózy
  • podporuje pevnost kloubní a kostní tkáně

Použití: jako koření do mletých mas, jehněčí, vepřové, je součásti kari koření, na dochucení luštěnin a zeleniny