Není kmín jako kmín
25.10.2016 20:17Kmín luční, vs. římský kmín, mají stejné jméno, ale každý dokáže udělat s jídlem něco docela jiného. Slyšeli jste již o římském kmínu? Římský kmín (šabrej kmínovitý) má výrazný, nahořklý, mírně nakyslý, silně peprný s lehce anýzovou dochutí. Používá se zejména ve Středomoří, Jižní Asii (Indie) a Indonésii. Římský kmín už znali ve starém Egyptě v Řecku či Římě. Černý kmín se nejčastěji užívá ve formě za studena lisovaného oleje, který je bohatý na vitamín A, řady B (zejména B1, B2, B3, B6, B9), D, E a minerály (vápník, hořčík, železo, zinek fosfor, měď a draslík). Dále obsahuje nenasycené mastné kyseliny omega-3 a 6 ve vhodném poměru.
Černý (římský) kmín (černucha setá) a jeho účinky:
- působí proti virovým, bakteriálním i plísňovým chorobám
- antioxidant, působí proti volným radikálům
- odporuje trávení a chuť k jídlu
- brainfood, zlepšuje paměť
- posiluje kosti
- pomáhá snížit hladinu tělesného tuku
- pomáhá při nadýmání
- působí proti anémii
- působí pro střevním parazitům
- náhražka pepře nebo kmínu
- mírní průběh epileptických záchvatů
- pomáhá při léčbě astmatu
- potlačuje růst nádorů v tlustém střevě
- prevence Osteoporózy
- podporuje pevnost kloubní a kostní tkáně
Použití: jako koření do mletých mas, jehněčí, vepřové, je součásti kari koření, na dochucení luštěnin a zeleniny