Parabeny?

22.09.2017 23:01

Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento konzervant skoro v každém produktu. Můžeme je najít v šamponech, sprchových gelech, odličovadlech, krémech, lécích apod. Studie, které si tuto problematiku vzali na starosti se diví, kolik je naše tělo schopné těchto konzervačních látek pojmout..

Proč se všude vyskytují?

Parabeny se začaly do výrobků dávat, aby déle vydržely a měly co nejdelší expiraci. To má samozřejmě za následek větší počet prodaných kusů a tím pádem i větší tržby. Parabeny jsou látky, které mají antibakteriální účinky a je tedy možné, díky nim prodloužit trvanlivost produktu. Ale podporovat nekazivost věcí v takové míře „éček“ nám nemůže být přeci vůbec prospěšné..

Jsou nebezpečné?

Existuje spoustu studií, které potvrzují i vyvracejí skutečnost, že by mohly být škodlivé. Úsudek a načerpání informací o téhle problematice s jasným závěrem si tedy musíme udělat sami.

Podle dostupných informací byla přítomnost parabenů prokázána v rakovinné prsní tkání. A současně je také prokázáno, že za zvýšenou estrogenní aktivitu můžou některé parabeny, které podporují rakovinné bujení. Toto vážné zjištění však bylo v lednu 20005 zahaleno informací, že parabeny nejsou příčinou rakoviny prsu..

Na základě laboratorních zjištění bylo uvedeno, že parabeny mají vliv na rozmnožovací ústrojí a tím pádem i hormonální rovnováhu. Parabeny tedy dle dostupných informací mohou způsobit snížení plodnosti či zvýšit riziko nezhoubného nádoru mozkového obalu. I přesto, že parabeny byly vybrány, aby nahradily konzervanty, které byly v minulosti prokázány jako škodlivé. I přesto je vliv parabenů na náš organismus velmi sporný..

Jako další bych poukázala na alergické reakce nebo ekzémy, které se v dnešní době navyšují neuvěřitelnou rychlostí. Co je příčinou? Používání kosmetiky, která tyto parabeny obsahuje. Metylparaben, který byl obsažen ve vůních je už Evropskou Unií zakázán, protože způsoboval tzv. depigmentaci (odbarvení kůže).

Jednu dobu byly velice diskutovány také antiperspiranty. Zda používat či nepoužívat? V deodorantu jsou obsaženy parabeny, a jelikož se aplikují přímo do podpaží, kde je síť lymfatického systému, jedná se o nejsnazší cestu, jak tyto látky rychle a co nejvíce vstřebat. Celá situace se uzavřela tak, že tak malé množství nikomu neuškodí.. Jaký je Váš názor?

Abych nebyla zaujatá, je důležité říct, že existují i parabeny, které nejsou úplně špatné. Bavíme se o potravinách, kde se parabeny vyskytují v přírodním stavu. Které to jsou? Ostružina, černý rybíz, vanilka, ječmen, mrkve, jahoda, cibule atp.  Jako prekurzor koenzym Q10 ho najdeme i přirozeně v lidském těle.

Asi z nějakého důvodu se stále nad závadností těchto konzervantů polemizuje zda jsou či nejsou škodlivé.. Nejvíce diskutované jsou parabeny v kosmetice a hygienických výrobcích. Je to tedy na nás.. Jak se k tomu postavíte vy?

V dnešní době máme čím dál více lidí a výrobců, kteří se i přes všechna rizika snaží pro nás vytvořit jen to nejlepší a parabeny a chemické věci do výrobků nedávat. Stačí se jen pořádně rozhlédnout a nebát se nových věcí.

Zdroj: harera.cz

 

 

Články superpotraviny

Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021

26.02.2021 01:34
VLADIMÍR VYTÁSEK KURZY: Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu Kdy: sobota 27. února 2021 od 10:00 do 18:00 hod. Kde: Rodinný resort Siesta (tzv. Zámeček), Za Oborou 120, 530 06 Pardubice VI-Staré Čivice Obsah kurzu: Na našem kurzu poznáte bylinky na léčení těla i duše se zaměřením...

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>