Parabeny?

22.09.2017 23:01

Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento konzervant skoro v každém produktu. Můžeme je najít v šamponech, sprchových gelech, odličovadlech, krémech, lécích apod. Studie, které si tuto problematiku vzali na starosti se diví, kolik je naše tělo schopné těchto konzervačních látek pojmout..

Proč se všude vyskytují?

Parabeny se začaly do výrobků dávat, aby déle vydržely a měly co nejdelší expiraci. To má samozřejmě za následek větší počet prodaných kusů a tím pádem i větší tržby. Parabeny jsou látky, které mají antibakteriální účinky a je tedy možné, díky nim prodloužit trvanlivost produktu. Ale podporovat nekazivost věcí v takové míře „éček“ nám nemůže být přeci vůbec prospěšné..

Jsou nebezpečné?

Existuje spoustu studií, které potvrzují i vyvracejí skutečnost, že by mohly být škodlivé. Úsudek a načerpání informací o téhle problematice s jasným závěrem si tedy musíme udělat sami.

Podle dostupných informací byla přítomnost parabenů prokázána v rakovinné prsní tkání. A současně je také prokázáno, že za zvýšenou estrogenní aktivitu můžou některé parabeny, které podporují rakovinné bujení. Toto vážné zjištění však bylo v lednu 20005 zahaleno informací, že parabeny nejsou příčinou rakoviny prsu..

Na základě laboratorních zjištění bylo uvedeno, že parabeny mají vliv na rozmnožovací ústrojí a tím pádem i hormonální rovnováhu. Parabeny tedy dle dostupných informací mohou způsobit snížení plodnosti či zvýšit riziko nezhoubného nádoru mozkového obalu. I přesto, že parabeny byly vybrány, aby nahradily konzervanty, které byly v minulosti prokázány jako škodlivé. I přesto je vliv parabenů na náš organismus velmi sporný..

Jako další bych poukázala na alergické reakce nebo ekzémy, které se v dnešní době navyšují neuvěřitelnou rychlostí. Co je příčinou? Používání kosmetiky, která tyto parabeny obsahuje. Metylparaben, který byl obsažen ve vůních je už Evropskou Unií zakázán, protože způsoboval tzv. depigmentaci (odbarvení kůže).

Jednu dobu byly velice diskutovány také antiperspiranty. Zda používat či nepoužívat? V deodorantu jsou obsaženy parabeny, a jelikož se aplikují přímo do podpaží, kde je síť lymfatického systému, jedná se o nejsnazší cestu, jak tyto látky rychle a co nejvíce vstřebat. Celá situace se uzavřela tak, že tak malé množství nikomu neuškodí.. Jaký je Váš názor?

Abych nebyla zaujatá, je důležité říct, že existují i parabeny, které nejsou úplně špatné. Bavíme se o potravinách, kde se parabeny vyskytují v přírodním stavu. Které to jsou? Ostružina, černý rybíz, vanilka, ječmen, mrkve, jahoda, cibule atp.  Jako prekurzor koenzym Q10 ho najdeme i přirozeně v lidském těle.

Asi z nějakého důvodu se stále nad závadností těchto konzervantů polemizuje zda jsou či nejsou škodlivé.. Nejvíce diskutované jsou parabeny v kosmetice a hygienických výrobcích. Je to tedy na nás.. Jak se k tomu postavíte vy?

V dnešní době máme čím dál více lidí a výrobců, kteří se i přes všechna rizika snaží pro nás vytvořit jen to nejlepší a parabeny a chemické věci do výrobků nedávat. Stačí se jen pořádně rozhlédnout a nebát se nových věcí.

Zdroj: harera.cz

 

 

Články superpotraviny

Víte co to je oil pulling?

07.01.2018 12:24
Oil pulling (mlgání) je vlastně převalování oleje v ústech, který má původ v již v ajurvédě. Jde o přírodní čištění a detoxikaci zubů a dásní. Na oil pulling můžeme použít kvalitní panenský olej (sezamový, kokosový, olivový, slunečnicový) 1-2 lžičky, který převalujeme v ústech po dobu cca 20min....

Je tu období chřipek, bylinková pomoc při bolestech v krku

05.01.2018 22:58
Léčivé bylinky obsahují celou řádku účinných látek, které si je také vyrábějí ke své vlastní ochraně. Jejich schopností a učinků odedávna využíváme i my. Bylinky mohou při nachlazení, kašli, zahlenění  a rýmě velmi ulevit a napomoci uzdravení. tipy na teplé čaje v zimním období herbář...

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Jídelníček odolnosti organismu

08.11.2017 21:39
správnou funkc systému obranyschopnosti můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na obranyschopnost organismu a posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>