Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18

Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce, zeleniny a bylinek, důležité je vybrat takové, které nezatíží organismus a dodají bílkoviny, sacharidy, minerály, enzymy a vitamíny..

Potraviny, které vás v létě příjemně ochladí:

  • vodní meloun, výborně osvěží a hydratuje
  • banány, osvěží a navíc je zásobárnou vitamínů, můžeme ho přidat do jugurtů nebo ovesných vloček
  • bylinka máta, na přípravu osvěžujícího nápoje s ledem, do ranního smoothie se sladkým ovocem a banánem, do salátů
  • bílý jogurt, příjemné ochladí a dodá tělu potřebnou mikrobiotu, můžeme přidat kousky, ořechů, chia semínka, čerstvé ovoce
  • vychlazený kefír - zdroj probiotických kultur
  • plátky okurek má vysoký obsah vody a perfektně hydratuje, vhodný do salátů, můžeme přidat do jogurtu
  • bílé víno, nejvhodnější je smíchané s vodou - vinný střik  1 : 1
  • syrová zelenina

Ochlazující potraviny z pohledu TCM (jin):

V našem klimatickém pásmu podle TCM není vhodná přemíra chladných potravin jak je zvykem (konzumace přemíry salátů, syrové stravy, ovoce, zmrzliny, ovocných šťáv a ledových nápojů), neboť vede k vyčerpání jangu ledvin a vnitřnímu chladu, což velice oslabí střední zářič a následně vyvolá celou řadu problémů (krevní nedostatečnost, metabolické poruchy, trávicí potíže a jiné).
Pro letní vedra jsou na osvěžení organismu vhodné nápoje, jež mají zchlazující účinek: mátový čaj, horká voda s medem a citrónem, šťáva z červených hroznů s horkou vodou, zelený čaj, bezinková šťáva.
  • angrešt, ananas
  • fazole mungo
  • mléko, kefír, podmáslí
  • mango
  • ledový salát
  • zelené bylinkové čaje studené
  • různé klíčky
  • zeleninové šťávy
  • tropické ovoce
  • neutrální potraviny - ořechy, mořské plody, luštěniny, brambory, semínka, hovězí maso, rýže…

Články superpotraviny

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...

Umíte si udělat zlaté mléko?

13.10.2017 23:03
Zlaté mléko?? Co to je? Je tam zlato? Ne… pouze obsahuje zajímavé ingredience a má jednoduchou přípravu, za chvilku máte "zlaté mléko" na stole. Zlaté mléko má magický název díky superkoření, které se jmenunuje kurkuma. Tento kořen má typickou žlutou barvu, díky obsahu kurkuminu. Kurkuma má spoustu...

Máte bolavé klouby?

13.10.2017 22:49
Mám pro Vás pár tipů.. Asi každý z nás jsme občas zažili ztuhlé klouby nebo jejich bolest při určitém pohybu. Je čas, abychom to přestali ignorovat a začali s tím něco dělat! V situacích jako je náročný tréning nebo rekonvalescence po zranění je bolest „normální“. Co se ale týká bolesti, která...

Která zelenina je výživnější, pokud se uvaří?

12.10.2017 23:17
Nyní je velmi propagovaná tzv. RAW strava, která má základ v rostlinné stravě. Jsou však některé druhy ovoce a zeleniny, které mají více výživných látek, pokud se vaří než v syrovém stavu. Je silně vžitá představa, že proces vaření zničí většinu výživných látek. Podívejme se na ty u kterých to...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>