Potraviny působící proti zánětům
21.10.2017 13:52Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik rakoviny, srdečních onemocnění, obezity atd.
Seznam potravin, které působí proti zánětům:
- ryby s obsahem tuků omega 3 (sardinky, losos, makrela a tuňák), podporučuje se konzumace 3 x týdně, pozor, je nutné konzumovat pouze ryby z volných chovů (kvalita ryb)
- kokosový olej panenský v BIO kvalitě
- semínka (lněné, dýňové a konopné semínko včetně oleje) a ořechy (vlašské ořechy a mandle jsou zdrojem vitamínu E a omega 3) - pomáhají tělu napravovat škody způsobené zánětem, efekt se může projevit po cca 1-2 měsících
- potraviny s vitamínem E působí proti prozánětlivým molekulám nazývaným cytokiny (špenát, celer, švýcarský mangold, kapusta a brokolice)
- lykopen je další látkou, která působí proti vzniku zánětů a tlumí je (vařená rajčata, goji, papaya, šípky)
- kurkumin v kombinací s černým pepřem a kokosovým olejem je dalším nástrojem jak bojovat proti zánětům
- antioxidant glutation
- byliny (rozmarýn)
- chilli papričky - kapsaicin
- lesní a bobulové plody - zdroj antioxidantů a anthokyanů (brusinky, borůvky (goji, rakytnik řešetlákový, ostružiny, maliny, černý jeřáb, dřínky, višně)
- koření - zázvor, kurkuma, skořice, česnek, černý kmín, šalvěj
- sladké brambory - batáty
- kvašené nepasterizované zelí
Kokosový olej a jeho účinky:
- podporuje regeneraci buněk a působí proti stárnutí
- reguluje hladinu hormónů v těle
- podporuje metabolismus a efektivnější spalování tuků
- zvýšení hladiny HDL ("dobrého") a snížení LDL ("škodlivého") cholesterolu
- působí proti překyselení organismu, které je živnou půdou pro vznik zánětů a nemocí
- působí proti kvasinkovým zánětům (např. afty), batkeriím a má hojivé účinky na pokožku
- kokosový olej s enzymatickou reakcí zastavuje růst streptokoků, které rozhodující měrou přispívají k tvorbě zubního kazu
- narušuje totiž buněčnou stěnu bakterií, plísní a virů, a proto se užívá jako hojivá mast
- snižuje kazivost zubů
- více