Pozor, zabiják cukr
22.10.2015 23:17Je cukr toxický? To je, když si uvědomíte, že naše průměrná spotřeba cukru je asi 22 lžiček denně. American Heart Association uvádí, že naše přetížení cukrem často pramení z těžko odhalitelných skrytých přidaných cukrů, které ovlivňují naše tělo nejrůznějšími způsoby.
Podívejme se na těchto pár základních problémů, které nám přemíra cukru v těle dělá a třeba nás to přesvědčí, proč držet svoji konzumaci sladkého na uzdě.
Cukr obaluje naše orgány tukem
Náhrada cukru – přidaná fruktóza. Fruktóza jako komponent stolního cukru, přetěžuje naše játra a spouští informaci o efektivnějším ukládání tuku právě kolem jater. Pravidelná strava s vysokým obsahem fruktózy, by mohla vést k ukládání tuku kolem jater, a dát tak možnost k propuknutí nealkoholického onemocnění jater, takzvané „ztučnění jater“, nemoc, co byla zřídka viděna před rokem 1980. Pokud je fruktóza ve vaší stravě opravdu jen s ovoce, není se čeho obávat, pozor na skrytou, přidanou fruktózu, třeba v našich oblíbených cereálních tyčinkách.
Cukr připraví vaše tělo pro onemocnění diabetem
Dlouhodobé studie zjistily, že na každých navíc zkonzumovaných 150 kalorií z cukru, na osobu denně, riziko diabetu stoupá o 1,1 procenta! Je snadné doporučit vzdát cukru tím, že začneme místo slazených šťáv, pít sodu, ale ono je mnohem důležitější, dávat si pozor právě na ty cukry, co jsou nám skryty. Například toustový chléb, kečup, mražené potraviny. Čtěme jednoduše etikety o složení a máme vyhráno.
Cukr je kladivo na naše srdce
Dalo by se očekávat, že doporučení omezit cukr, od Diabetologické asociace, bude jasný impuls. Už víme, jak jasný je dopad konzumace cukru na diabetes 2 stupně. Také je pravdou, že ruku v ruce s diabetem jdou srdeční choroby. A prvenství příčiny úmrtí mrtvicí, je právě u lidí s onemocněním diabetu druhého stupně.
Nepřekračujte doporučené hladiny cukru. Což je v běžné konzumaci 5 čajových lžiček pro ženy (20 gramů).
- 9 čajových lžiček pro muže (36 gramů).
- 3 čajové lžičky (12 g) pro děti.
Pro srovnání, plechovka ochucené limonády obecně obsahuje až 12 g přidaného cukru a jeden krajíc celozrnného chleba obsahuje až 2 čajové lžičky přidaného cukru.
Cukr podporuje růst špatného cholesterolu
K dispozici je znepokojující spojení mezi cukrem a cholesterolem, jakož i studie v časopise Journal of American Medical Association , kde bylo zjištěno, že lidé s vysokou hladinou cholesterolu, nebo diabetem a lidé, kteří byli příliš obézní a ti, kteří jedli nejvyšší množství přidaných cukrů, měli také největší prudký nárůst hladiny špatného cholesterolu a nebezpečných triglyceridů tuků v krvi a nejnižší hodnoty (HDL) cholesterolu. Přetížení těla cukrem, může přimět naše játra chrlit další špatný cholesterol a zároveň ruší schopnost těla bránit se mu.
Jezte snídaně bohaté na bílkoviny
Přeskakování snídaně dělá 4,5 krát větší pravděpodobnost, stát se obézním. Jíst snídaně také pomáhá udržovat hladinu cukru v krvi v příznivější rovině.
Co vede k diabetu třetího typu?
Neuropatoložka Suzanne de la Monte, razila termín diabetes třetího typu poté, co její tým byl první, kdo objevil spojení mezi inzulínovou rezistenci a vysokým obsahem tuku ve stravě a Alzheimerovou chorobou. Ve skutečnosti její práce naznačují, že Alzheimerova choroba je metabolické onemocnění, ve kterém je schopnost mozku použít glukózu k výrobě energie poškozena. Chceme -li parafrázovat, je to jako mít diabetes v mozku.
Cukr vás promění v narkomana
Stejně jako pouliční drogy, i cukr spouští uvolňování chemických látek, které aktivují centrum potěšení v našem mozku, v tomto případě opioidy a dopamin. A jako se to děje s pouličními drogami, lidé rozvíjejí toleranci k dávce cukru, což znamená, že potřebují více cukru pro svůj dobrý pocit.
Obvykle trvá asi týden, aby si chuťové pohárky navykli na nižší celkovou úroveň sladkosti ve stravě.
Cukr vás promění v hladové zvíře
Cukr nám vypíná schopnost informovat mozek o pocitu plnosti – zasycení. Výzkumy naznačují, že pravidelná konzumace příliš mnoho cukru, bere našemu tělu schopnost informovat svůj mozek „jsi plný“. Nošení pár kil navíc a žít s diabetem 2. typu může zničit schopnost vašeho těla použít hormon s názvem leptin. Úkol leptinu je říci: "Jsem plný“! Nyní přestaň jíst!" Fruktóza také vypadá, že si s leptinem špatně hraje. Strava založená na fruktóze znamená, že vaše tělo cítí hlad, i když se přejídáme!
Místo toho, aby se sáhlo po standardní čokoládě, rozhodněte se pro trochu organické čokolády s alespoň 70 procenty kakaa. Když cítíte touhu po cukru, přichází čas na chůzi. A to po dobu 15 minut. Vědci zjistili, že 15 minut chůze může omezit chutě na sladké až o 12 procent!
Cukr nás rozhodně nezbaví depresí
Studie zveřejněná v oblasti veřejného zdravotnického věstníku, které se zúčastnilo na téměř 9000 lidí a studovala se souvislost mezi depresí a chutí jíst sladké a rychlé občerstvení. Po šesti letech bylo prokázáno, že u těch, kteří jedli nejvíce nezdravé stravy, stálo riziko deprese téměř o čtyřicet procent výš, než u lidí, kteří se nezdravým potravinám vyhýbají. Zdá se, že u lidí s inzulinovou rezistencí, mozek uvolňuje nižší hladinu hormonu dobré nálady - dopaminu.
Poslechněme naše tělo a dejme mu to nejlepší. Jen s těmi bonbony začněme šetřit.
- přírodní sladidla ( kokosový květový cukr, melasa, stévie, sirup z agáve, čekankový sirup...)