Pravda o vápníku

15.11.2015 11:55

Všichni už po generace slýcháme, jak musíme dodávat tělu vápník, protože se nám bez něj budou lámat kosti a že naše pravidelná sklenice Zdroje vápníkumléka všechno napraví. Po této radě, musí ovšem ti, kteří trpí alergií na laktózu, běhat po světě neustále v sádře. Máme tady pár zajímavých informací, kde všude vápník spolu s jídlem do těla dostáváme a zda ho opravdu máme tak málo, jak se traduje. Víme, že dostatečný přísun vápníku pomáhá budovat naše  kosti  a zuby. Dva nedávné přehledy literatury vycházející z British Medical Journal ukazují, že jenom vápník, nezabrání zlomeninám a jeho zvýšený příjem má jen malý vliv na změnu hustoty kostí.

Všechno se změnilo v posledních několika letech a většina lidí nepotřebuje doplňky vápníku. Vápník obsahuje vysoké procento přirozené stravy, ovoce, zelenina či obiloviny. Pokud nejsme vyloženě riziková skupina, zdravě se stravujeme, nepotřebujeme přídavné vápníkové doplňky. Rizika předávkování organismu vápníkem, daleko převyšují přínosy pro většinu lidí. Více vápníku například znamená zvýšené riziko zácpy a ledvinových kamenů.

Podle Národní nadace pro osteoporózu je doporučené množství vápníku denně.

  • Dospělí 1000 až 1200 miligramů (mg) vápníku denně.
  • Děti do 4 let - 600 mg denně
  • 4 - 10 let - 750 - 900 mg denně
  • 10 - 19 let -  1100 - 1200mg denně
  • Těhotné a kojící ženy - 1200 mg denně

Riziko přináší, pokud užíváte lék na osteoporózu, který je založen na steroidech. V tomto případě je potřeba doplnit vápník spolu s vitamínem D a to proto, aby se zabránilo úbytku kostní dřeně. Ale pro většinu lidí je jak vápník, tak vitamín D, obsažen ve stravě v dostatečném množství a není třeba ho doplňovat uměle.

 Můžeme si udělat i jednoduchý test, jak zjistit, zda máme vápníku dostatek. Například křeče a parestézie, „mravenčení“ končetin. Stává se vám, že se v noci vzbudíte s těmito pocity v končetinách a nemáte je přeležené? Tak to může být signál, že trpíte nedostatečným množství vápníku v těle.

Nemusíme zrovna vypít mlékárnu, abychom zvýšili příjem. Je mnoho rostlinných zdrojů, ze kterých můžeme čerpat.

Zásadní zdroje vápníku jsou:

  • Brokolice, kapusta a všechny její druhy,semínka (mák, len, chia, bazalka),  mrkev, ořechy, (mandle, vlašské ořechy)
  • Mandlové a kešu mléko obsahují 450 mg vápníku na 100 ml. 
  • Kravské mléko oproti tomu 300 mg vápníku na 100ml.
  • více o zdrojích vápníku

Hlavní příčiny nedostatku vápníku je jeho nedostatečný příjem potravou a to v důsledku onemocnění například.

  • Crohnova choroba, chronický průjmem, celiakie
  • Osteoporóza (řídnutí kostí)
  • Paradontóza

Tyto látky rozkládají využití vápníku v těle.
 

Otruby a potraviny s vysokým obsahem vlákniny překvapivě brání vstřebávání vápníku z potravy.  Je proto užitečné, jíst potraviny bohaté na vápník a potraviny bohaté na vlákniny, odděleně. Pochopitelně, že ovesné vločky s mlékem jsou zdravé jídlo, ale otuby si nasypeme raději do ovocného smoothie.

  • Kofein 3-4 šálky kávy za den, zvyšují vylučování vápníku ledvinami.
  • Protein, příliš vysoký příjem bílkovin, má rovněž nepříznivý vliv na využití vápníku.
  • Sůl kuchyňská, při příjmu soli vyšší než 5g za den, opět zvyšuje vylučování vápníku ledvinami. Počítejme do denního příjmu soli, které nevidíme, jako jsou soli v pomazánkách či pečivu.
  • Fosfáty, příliš vysoký příjem fosfátu brání absorpci vápníku. Proto prosím, klobásy, uzeniny a sladkosti ve velmi omezené míře.
  • Nedostatek vitamínu D, narušuje vstřebávání vápníku ze střev.

Tyto potraviny obsahují vysoké množství vápníku


Hlavními zdroji vápníku patří mléko, mléčné výrobky, na vápník bohaté minerální vody a zelená zelenina, jako je fenykl, kapusta, brokolice, pórek.

Následující potraviny jsou také bohaté na vápník.

  • Ryby (sardinky, sledi)
  • Obilniny, ovesné vločky, celozrnná mouka, obilniny, sojové mouky a produkty
  • Mléko a mléčné výrobky obecně, tvaroh, sýr, jogurt, kefír, kyselé mléko, podmáslí, kysaná smetana
  • Vejce
  • Zelenina, brokolice, mangold, fenykl, kapusta, pórek, špenát
  • Luštěniny - bílé fazole a čočka
  • Ovoce a ořechy (mandle, lískové ořechy)
  • semínkaslunečnicová semínkachia semínka, , mák, sezam)
  • Rybíz, maliny, ostružiny
  • Nápoje (Kokosová voda), minerální voda s vysokým obsahem vápníku
  • Koření, bazalka, majoránka, tymián, řeřicha, petržel, kopr, šalvěj, oregano, meduňka, rozmarýn.
  • Sýry - parmezán, ementál, gouda, eidam, niva, feta, Camembert, mozarella
  • Bylinky - petržel, řeřicha, pampeliška, pažitka, křen
  • Například kopřiva a kopřivové nápoje jsou také ideálním zdrojem vápníku a máme jí, od jara do zimy, na každé louce. Pokud budeme jíst dostatek zdravých potravin, nemusíme se osteoporózy ani zlomenin obávat.

Rozlišuje dva základní stavy:

  1. Nedostatek vápníku (hypokalcémie) - poruchy růstu u dětí, řídnutí kostí (osteoporóza), měknutí kostí (osteomalcie)  Příznaky: třídání zácpy a průjmu, bušení srdce, záchvaty úzkosti, dýchací potíže, svalové záškuby, křeče a svalové bolesti. Mezi další příznaky nedostatku vápníku patří potíže při chůzi, opary a afty v ústech, pálení žáhy, lomivost nehtů, padání vlasů, bolestivé menstruační krvácení nebo skřípání zubů během spánku.
  2. Předávkování vápníkem (hyperkalcémie) zvracení, únava, slabost, žízeň, deprese, snížení reflexů a tvorba ledvinových kamenů.

Kde koupit přírodní zdroje vápníku?

Články superpotraviny

Víte co to je oil pulling?

07.01.2018 12:24
Oil pulling (mlgání) je vlastně převalování oleje v ústech, který má původ v již v ajurvédě. Jde o přírodní čištění a detoxikaci zubů a dásní. Na oil pulling můžeme použít kvalitní panenský olej (sezamový, kokosový, olivový, slunečnicový) 1-2 lžičky, který převalujeme v ústech po dobu cca 20min....

Je tu období chřipek, bylinková pomoc při bolestech v krku

05.01.2018 22:58
Léčivé bylinky obsahují celou řádku účinných látek, které si je také vyrábějí ke své vlastní ochraně. Jejich schopností a učinků odedávna využíváme i my. Bylinky mohou při nachlazení, kašli, zahlenění  a rýmě velmi ulevit a napomoci uzdravení. tipy na teplé čaje v zimním období herbář...

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Jídelníček odolnosti organismu

08.11.2017 21:39
správnou funkc systému obranyschopnosti můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na obranyschopnost organismu a posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>