Překvapující benefity mandlí

18.07.2017 22:29

Mandle se pěstují na mnoha místech, např.USA, Španělsko, Írán, Saúdská Arábie, Libanon, Turecko, Sýrie, Jordánsko a Izrael. Jak výživné, Mandleplné energie a  snadno dostupné. Tradiční sladké mandle jsou jedlé, zatímco ty hořké se používají k výrobě mandlového oleje . Obvykle se jí syrová, ale mnoho lidí také přidává jako přísady do salátů, masa a dalších pokrmů. Mandlové mléko je také lahodný nápoj a používá se jako alternativa kravského mléko..Mandle můžete jíst přímo, nejlépe na lačný žaludek zvýšit a urychlit vstřebávání jejich živin. Můžete je máčet ve vodě přes noc, takže si je dáte ráno ke snídani. Drcené mandle jsou také skvělá ozdoba pro řadu pokrmů.

Co vše mandle obsahují:

Mandle jsou bohatým zdrojem vitaminu E a vitamínů skupiny B, vápníku, fosforu, železa a hořčíku..Obsahují také zinek, selen, měď . Ve srovnání se všemi ostatními ořechy, jsou plné živin a prospěšných složek. zejména omega 3 a 6 masných kyselin.

Mandle a jejich výhody pro zdraví:

  • pomáhají při vývoji a zdraví mozku (brainfood) -  riboflavin a  L-karnitin 
  • pravidelná konzumace mandlí přispívá ke zvyšování hladiny lipoproteinů s vysokou hustotou (HDL) a snižují hladinu lipoproteinů s nízkou hustotou (LDL). Tato rovnováha je životně důležitá pro zdravou hladinu cholesterolu a snížení LDL (špatného cholesterolu) je vždy dobrá věc
  • mono-nenasycené tuky, bílkoviny a draslík obsažený v mandlích jsou prostředkem pro zdravé srdce
  • vitamin E je účinný antioxidant a také snižuje riziko srdečních chorob
  • přítomnost hořčíku v mandlích mohou zabránit infarktům
  • jsou také výborným zdrojem kyseliny listové (pomáhá snižovat hladinu homocysteinu, který způsobuje mastné plaky v tepnách)
  • flavonoidy ve slupce mandlí v kombinaci s vitaminem E tvořit silný štít proti poškození stěn artérií
  • jsou velké zdroje alkalických materiálů,  využívají sílu imunitního systému, jakož i zvýšují schopnost odvrátit nemoci 
  • vitamin E nalezený v mandlích ovlivňuje všechny hlavní onemocnění, včetně rakoviny a srdečních chorob. Výzkum skutečně prokázal, že lidé, kteří mají vysokou hladinu vitaminu E jsou ve skutečnosti o 30-40% méně pravděpodobné, že vzniknou srdeční choroby
  • mandle mají dvě velmi důležité mastné kyseliny, a to jak linolovou a kyseliny linolenovou (pomáhají snižovat záněty v těle)
  • mastné kyseliny také pomáhají snižovat hladinu „špatného“ cholesterolu (LDL cholesterolu) a podporují zdravou pokožku a vlasy
  • přítomnost manganu, mědi a riboflavinu v mandlích pomáhají při produkci energie a rychlosti metabolismu
  • mandle zlepšují pohyb potravin přes tlusté střevo, čímž se zabrání nahromadění a následně rakovině tlustého střeva 
  • pomáhají ke snížení reakčního vzestup hladiny glukózy a inzulínu po jídle
  • pomáhají regulovat absorpci a zpracování glukózy, čímž se celý proces mnohem hladší a následně bezpečnější
  • mandle obsahují kyselinu listovou, která pomáhá snižovat výskyt vrozených vad u novorozenců
  • stimuluje zdravý růst buněk a tvorbu tkáně
  • pomáhají ke snížení reakčního vzestup hladiny glukózy a inzulínu po jídle
    pomáhají regulovat absorpci a zpracování glukózy, čímž se celý proces mnohem hladší a následně bezpečnější
  • mono-nenasycené tuky obsažené v mandlích dobře zasytí a brání přejídání
  • mandle jsou bohaté na vlákninu a stejně jako většina ostatních potravin bohatých vlákninu, pomáhají předcházet zácpě. Je však rovněž důležité pít velké množství vody, při jídle mandle urychlují proces trávení
  • mohou dokonce snížit riziko vzniku Alzheimerovy choroby

Jak jíst mandle?

Mandle mohou být konzumovány v mnoha způsoby, můžeme je přidat do jogurtu nebo do ovesné kaše, mletí mandle můžeme použít na výrobu lahodné mandlové másla a mléka , solené a pečené mandle jsou výborné k vínu a sírům, mandle se používají do proteinových nebo zeleninových koktejlů, syrové pro přímou konzumaci...atd..

Kde koupit mandle?

Články superpotraviny

Mandle superfoods

19.05.2015 00:13
Mandle – další superpotravina Mandle představují součást lidské stravy už od nepaměti. Pro svou výživovu hodnotu a kulinářské vlastnosti se staly jedinečnou potravinou se širokým uplatněním. Madle jsou právem zařazeny mezi superpotraviny. mandle natural mandle pražené solené mandle...

Chia seeds

01.03.2015 00:11
Chia semínka Slyšeli jste již o tomto malé zázraku jménem Chia?  Jsou to malé, křupavé, bezlepkové semena s jsou bohatým zdrojem bílkovin, prospěšnými antioxidanty, esenciálními omega-3 mastnými kyselinami a vlákninou. Chia semínka jsou tradiční Jihoameriská plodina. Chia semena - hovorově...

Merlík chilsky

02.01.2015 13:38
Quinoa - Mrlík čílsky Quinoa ( Kinoa ), česky mrlík čílsky (Chenopodium quinoa Willd.)  se říká „Zlato Inků“ či „matka všech obilovin“.Je jednou z plodín, ktorú v posledných rokoch vyspelý svet vlastne druhýkrát objavuje. Pestovala sa v južnej Amerike už pred siedmimi tisíckami rokov. Quinoa,...
<< 14 | 15 | 16 | 17 | 18