Překvapující benefity mandlí

18.07.2017 22:29

Mandle se pěstují na mnoha místech, např.USA, Španělsko, Írán, Saúdská Arábie, Libanon, Turecko, Sýrie, Jordánsko a Izrael. Jak výživné, Mandleplné energie a  snadno dostupné. Tradiční sladké mandle jsou jedlé, zatímco ty hořké se používají k výrobě mandlového oleje . Obvykle se jí syrová, ale mnoho lidí také přidává jako přísady do salátů, masa a dalších pokrmů. Mandlové mléko je také lahodný nápoj a používá se jako alternativa kravského mléko..Mandle můžete jíst přímo, nejlépe na lačný žaludek zvýšit a urychlit vstřebávání jejich živin. Můžete je máčet ve vodě přes noc, takže si je dáte ráno ke snídani. Drcené mandle jsou také skvělá ozdoba pro řadu pokrmů.

Co vše mandle obsahují:

Mandle jsou bohatým zdrojem vitaminu E a vitamínů skupiny B, vápníku, fosforu, železa a hořčíku..Obsahují také zinek, selen, měď . Ve srovnání se všemi ostatními ořechy, jsou plné živin a prospěšných složek. zejména omega 3 a 6 masných kyselin.

Mandle a jejich výhody pro zdraví:

  • pomáhají při vývoji a zdraví mozku (brainfood) -  riboflavin a  L-karnitin 
  • pravidelná konzumace mandlí přispívá ke zvyšování hladiny lipoproteinů s vysokou hustotou (HDL) a snižují hladinu lipoproteinů s nízkou hustotou (LDL). Tato rovnováha je životně důležitá pro zdravou hladinu cholesterolu a snížení LDL (špatného cholesterolu) je vždy dobrá věc
  • mono-nenasycené tuky, bílkoviny a draslík obsažený v mandlích jsou prostředkem pro zdravé srdce
  • vitamin E je účinný antioxidant a také snižuje riziko srdečních chorob
  • přítomnost hořčíku v mandlích mohou zabránit infarktům
  • jsou také výborným zdrojem kyseliny listové (pomáhá snižovat hladinu homocysteinu, který způsobuje mastné plaky v tepnách)
  • flavonoidy ve slupce mandlí v kombinaci s vitaminem E tvořit silný štít proti poškození stěn artérií
  • jsou velké zdroje alkalických materiálů,  využívají sílu imunitního systému, jakož i zvýšují schopnost odvrátit nemoci 
  • vitamin E nalezený v mandlích ovlivňuje všechny hlavní onemocnění, včetně rakoviny a srdečních chorob. Výzkum skutečně prokázal, že lidé, kteří mají vysokou hladinu vitaminu E jsou ve skutečnosti o 30-40% méně pravděpodobné, že vzniknou srdeční choroby
  • mandle mají dvě velmi důležité mastné kyseliny, a to jak linolovou a kyseliny linolenovou (pomáhají snižovat záněty v těle)
  • mastné kyseliny také pomáhají snižovat hladinu „špatného“ cholesterolu (LDL cholesterolu) a podporují zdravou pokožku a vlasy
  • přítomnost manganu, mědi a riboflavinu v mandlích pomáhají při produkci energie a rychlosti metabolismu
  • mandle zlepšují pohyb potravin přes tlusté střevo, čímž se zabrání nahromadění a následně rakovině tlustého střeva 
  • pomáhají ke snížení reakčního vzestup hladiny glukózy a inzulínu po jídle
  • pomáhají regulovat absorpci a zpracování glukózy, čímž se celý proces mnohem hladší a následně bezpečnější
  • mandle obsahují kyselinu listovou, která pomáhá snižovat výskyt vrozených vad u novorozenců
  • stimuluje zdravý růst buněk a tvorbu tkáně
  • pomáhají ke snížení reakčního vzestup hladiny glukózy a inzulínu po jídle
    pomáhají regulovat absorpci a zpracování glukózy, čímž se celý proces mnohem hladší a následně bezpečnější
  • mono-nenasycené tuky obsažené v mandlích dobře zasytí a brání přejídání
  • mandle jsou bohaté na vlákninu a stejně jako většina ostatních potravin bohatých vlákninu, pomáhají předcházet zácpě. Je však rovněž důležité pít velké množství vody, při jídle mandle urychlují proces trávení
  • mohou dokonce snížit riziko vzniku Alzheimerovy choroby

Jak jíst mandle?

Mandle mohou být konzumovány v mnoha způsoby, můžeme je přidat do jogurtu nebo do ovesné kaše, mletí mandle můžeme použít na výrobu lahodné mandlové másla a mléka , solené a pečené mandle jsou výborné k vínu a sírům, mandle se používají do proteinových nebo zeleninových koktejlů, syrové pro přímou konzumaci...atd..

Kde koupit mandle?

Články superpotraviny

Víte co máte v lednici?

10.08.2017 20:05
Na vašem jídelníčku se objevuje spousta potravin a možná ani netušíte, že některé patří mezi tzv.superpotraviny. Víte co jsou superpotraviny (funkční potraviny)? Superpotraviny jsou potraviny, jedná se zejmnéna koření, byliny, ovoce a zelenina, jejichž obsah živin jim propůjčuje vyšší zdravotní...

Znáte čínskou datli - jujube

04.08.2017 22:00
Jujube (cicimek datlový), kromě jiných účinků má schopnost léčit rakovinu, zlepšuje zdraví pokožky, podporuje proces hubnutí, čití krev, zmírňuje stres, podporuje klidný spánek, posiluje imunitní systém, chrání játra a detoxikuje tělo. Co je jujube? Jujube zní velmi podivně, ale je přímo...

Goji a jejich příspěvky pro zdraví

04.08.2017 19:52
Goji berry (kustovnice čínská) pomáhá při snížení hladiny cholesterolu, vylučování volných radikálů, kardiovaskulární ochraně, prevenci rakoviny, ochraně mozkových buněk, jater a ochraně kůže před UV zářením. Plody goji - kustovnice čínské prospívají zraku, celkové pohodě a posilují imunitní...

Znáte tyto superpotraviny, které zrychlují metabolismus a detoxikují?

01.08.2017 21:48
Na trhu se rozšiřuje nabídka funkčních potravin, které většina lidí nazývá superpotravinami. Někdy je obtížné se v nich vyznat. Níže Vám představíme několik superpotravin, které možná neznáte.... Noni šťáva ( Morinda citrifolia ) tato exotická šťáva obsahuje spoustu antioxidantů. Plod...

11 Přínosů vlašských ořechů pro výživu

31.07.2017 22:36
Mezi zdravé přínosy ořechů patří snížení špatného cholesterolu v těle a zlepšení metabolismu. Vlašské ořechy mají i protizánětlivé účinky, pomáhají při snížení hmotnosti a jsou prospěšné pro dobrou náladu. Více informací o Vlašských ořeších: Vlašské ořechy jsou ukryté ve tvrdé skořápce, po jejím...

14 přínosů pro zdraví, lněné semínko

28.07.2017 20:27
Přínosy lněného semínka pro zdraví jsou velmi rozsáhlé, a proto je len součástí tradičních kuchyní v Asii, Americe i Africe. Jeho vysoké nutriční a zdravotní výhody převyšují ty, které nabízí jiné obiloviny a semínka. Jsou bohatý zdrojem kyseliny alfa-linolenové, omega-3 mastných kyselin, a...

Kurkuma

23.07.2017 23:42
Silice z Kurkumy mají řadu příznivých účinků na zdraví a používá se například na snížení zánětu, detoxikaci organismu, předchází rakovině, podporuje trávení, pomáhá s prevenci padáni vlasů, stimuluje krevní oběh, zlepšuje zdravotní stav pokožky, posiluje imunitní systém, chránit srdce, dává chuť...

Lemongrass - citronová tráva, účinky na zdraví

19.07.2017 21:40
Voňatka citronová také známá jako Lemongrass, je to bylina, která patří do čeledi trav. Je dobře známo, že má výraznou citrónovou příchut a citrusové aroma. Je to vysoká vytrvalá tráva, která je původem z Indie a tropických oblastí Asie.  Lemongras (citronová tráva) je zdrojem esenciálních...

Datle, 13 zajimavých výhod

18.07.2017 23:38
Datle jsou jedním z nejlepších sladkých a všestranných potravin, které mohou regulovat proces trávení. To může výrazně zvýšit hladinu energie u lidí už během půl hodiny. Stačí příjem 20-35 gramů vlákniny za den. Datle jsou dobrým zdrojem různých vitaminů a minerálních látek. Jsou také dobrým...

Překvapující benefity mandlí

18.07.2017 22:29
Mandle se pěstují na mnoha místech, např.USA, Španělsko, Írán, Saúdská Arábie, Libanon, Turecko, Sýrie, Jordánsko a Izrael. Jak výživné, plné energie a  snadno dostupné. Tradiční sladké mandle jsou jedlé, zatímco ty hořké se používají k výrobě mandlového oleje . Obvykle se...
<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >>