Přírodní chia semínka

13.07.2015 21:57

Organic Chia Seeds

1. Jaký je nejlepší způsob, jak konzumovat Chia semínka?

Chia semena jsou lehce konzumovatelné v mnoha směrech. Do sklenice vody nebo šťávy nebo nápoje (nezáleží na tom, jestli je to teplé nebo studené) doporučujeme přidat 1 polévkovou lžíci Chia semen. Směs mícháme rychle abychom rozbily shluky chia semínek a necháme několik minut, poté zamícháme znovu, a následně vypijeme. Po několika minutách chia semínka absorbují tekutinu, bobtnají a tvoří  gelovitý roztok. Gel se chová jako fyzická bariéra, která usnadňuje pomalé a rovnoměrné trávení semen v těle, což vede k lepšímu trávení a vstřebávání živin. Dejte směs do chladničky, pokud chcete silnější Chia gel. Čím déle necháte směs uležet, tím je silnější. Gelový roztok z Chia gel můžete přidat  do horkých / studených obilovin, omáček, salátů, pomazánek, krémů, atd., aniž by se změnila chuť jídla. Můžete také péct chléb nebo vdolky s celými Chia semínky, nemusíme se bát, že teplo ovlivňující kvalitu živin v semenech. Gelový roztok z Chia semínek  přidaný do salátů, polévek zvýší jejich výživovou hodnotu.

2. Kolik Chia semínek by jste měli konzumovat za den?

Obecným vodítkem bude 1-2 polévkové lžíce nebo 15  -25 g celých Chia semínek / den považujeme za adekvátní příjem omega 3 mastných kyselin (3g).

3. Můžeme konzumovat Chia semena na lačný žaludek?

Můžete konzumovat Chia semen na lačný žaludek, pokud váš žaludek nemá negativní projevy- disharmonie ( plynatost, nadýmání nebo průjem) . Většina lidí , kteří mají žaludek bez negativních výše zmíněných projevů nemají žádný problém konzumovat Chia semena na lačný žaludek.

Pokud máte zdravý žalůdek, máme tu jeden tip:

Na lačno sníme půl lžíce suchých Chia semínek Chia absorbují kyseliny v žaludku. O několik minut později vypijeme sklenici vody ( chia seeds jsou tak hydrofilní, takže pokud nenajdou dostatečné množství v žaludku, budou čerpat z jiných tělesných tkání). Začněte s malým množstvím suchých semen Chia a postupně můžete dávku zvýšit..

4. Co když mám žaludeční křeče po požití Chia semen?

Doporučujeme snížit množství chia semínek a zvýšit množství vody.

5. Mám opláchnout nebo omýt Chia před jejich konzumací?

Ne, není třeba. Dovážené chia jsou bezpečné pro lidskou spotřebu.

6. Mám nízký krevní tlak. Mohu konzumovat Chia semena?

Ti, kteří trpí nízkým krevním tlakem mohou mít nežádoucí účinky,  Chia semínka májí přirozenou vlastnost, ředí krev.

7. Mám citlivá střeva, mohu konzumovat potravinu s vysokým obsahem vlákniny, jako jsou Chia semínka?

Ti, kteří mají citlivá střeva by měli vždy začít s malým množstvím Chia semínek, aby si jejich tělo zvyklo na vyšší příjem vlákniny z Chia.

8. Existují nějaké problémy při užívání Chia semínek v kombinaci s léky?

Doporučujeme se vždy poradit se svým lékařem dříve, než je přidámě do svého jídelníčku. Pokud váš lékař nemá námitky, začněte s malým množstvím a konzumujte semínka v jinou dobu než kdy užíváte léky. Existují  kontraindikace v kombinaci s léky na ředění krve ( např. warfarin ).

9. Mohu skladovat Chia semena při pokojové teplotě?

V horkém a vlhkém počasí (např. tropické teploty ), doporučujeme dát otevřené balení do ledničky (ne mrazák), jinak skladujte v chladném a suchém stavu, mimo dosah přímého slunečního záření.

10. Jaký je rozdíl mezi White Chia a Black Chia semínky?

Neexistuje žádný zásadní nutriční rozdíl mezi černými a bílými semínky. Studie ukázaly, že rozdíly mohou být v kvalitě osiva, stavu půdy a klimatických podmínkách, ale barva semínek nemá zásadní vliv na kvalitu chia.

11. Jaký je rozdíl mezi Australskými Chia semínka a Mexickými Chia semínky?

Neexistuje žádný významný rozdíl mezi těmito dvěma, destinacemi pokud jde o nutriční profil. Jsou zde obecné faktory, podnebí, nadmořská výška, zeměpisná šířka, kvalita půdy - jak je udržována, zavlažování, atd.  Australská Chia semena jsou křupavější,  ale méně rychle absorbují tekutinu. Jihoamerická  Chia, přirozeně rostou v Mexiku a ve Střední Americe a byli po staletí tradiční běžnou složkou v jídelníčku starověkých Mayů, Aztéků a jejich potomků.

12. Jaký je rozdíl mezi přírodními Chia semínky, bez obsahu pesticidů, a certifikovanými organickými Chia Seeds ( tzv. BIO)?

V zásadě neexistuje žádný významný rozdíl v obsahu nutrtičních hodnot, jako jsou Omega 3, antioxidanty a vláknina mezi ne certifikovanými  a  ekologickými a organicky certifikovanými Chia semínky. Obě varianty jsou pěstovány v prostředí bez pesticidů. Nicméně zemědělci certifikovaných Chia seeds investovali čas a peněze aby získali ekologickou certifikaci celého procesu pěstování.

Kde koupit chia semínka?