Rakytník řešetlákový

10.12.2015 22:28

rakytnik je vytrvalý, trnitý keř, dosahující výšky až 3-4 metry s oranžovými bobulemi. Rostlina je původem z Číny a dálného východu.. Ve 20. století se začal pěstovat v Evropě a Asii. V Česku se pěstuje jako okrasná a ovocná rostlina. Polsko patří mezi výzmámné evropské dodavatele

V lidovém léčitelství dálného východu byl rakytník známý již v dávné minulosti. Užíval se při léčbě onemocnění plic, jater i kloubních Rakytnik řešetlákovýonemocněních, dále také v místní kosmetice. Pomáhal proti zahlenění i zánětům plic, hojil sliznice, žaludeční i dvanáctníkové vředy, reguloval krevní oběh. Urychloval proces hojení ran, stimuloval regenerační procesy, měl pozitivní vliv na choroby jater. 

Rakytník řešetlákový je využíván v potravinářství ( sirupy, tinktury, sušené plody, šťávy, kompoty, olej, marmelády, džemy, čaj ),  v kosmetice ( pleťové krémy, mýdla, zubní pasty ) a dokonce i v zemědělství, jako ochrana před půdní erozí díky agresilní schopnosti rořenů se větvit a rozrůstat.

Barva plodu je obvykle oranžová až červená, záleží na obsahu karotenoidůí. Chuť bobulí je vytvářena množstvím sacharidů ( sladší nebo trpčí). 

Rakytník řešetlákový je zdrojem: 

  • vitamínů skupiny B – B1, B2, B6, B3 ( prospívají centrální nervové soustavě ), 
  • B9 ( kyselina listová ) podporuje krvetvorbu a růst a vývoj plodu.
  • provitamin A
  • vitamin C je antioxidant
  • vitamin D  přispívá ke správnému růstu a vývoji kostí a zároveň reguluje množství vápníku a fosforu v krvi 
  • vitamin E je antioxidantem 
  • vitamin K působí na srážlivost krve
  • stopové prvky ( bor, železo, zinek, měď, mangan, draslík, vápník )
  • ve vzájemném vyváženém propojení obsahových látek se skrývá mimořádná léčivá síla rakytníku.

Rakytník se používá vnitřně i zevně. Má celkové tonizující účinky na lidský organismus. Konzumací čerstvých rakytníkových plodů se zlep celkové posílení organismu a zvýšení imunity.

Rakytnik a jeho účinky:

  • prospívá potenci
  • vhodné projímadlo při zácpě
  • při anémii
  • omrzliny a popáleniny - čerstvé plody rakytniku
  • dezinfekční a hojící účinek - olej
  • při nachlazení a bolestech v krku
  • rakytnikový olej pomáhá obnovit zasažené buňky rohovky, ale i pro zánět spojivek
  • stimuluje regenerační procesy v buňkách
  • působí proti vypadávání vlasů
  • zlepšuje kvalitu a vyživuje vlasy
  • při střevních potížích
  • antivirové účinky
  • při suchém kašli ( bobule smíchané s medem )
  • při radiačním poškození kůže a sliznic - rakytnikový olej
  • při léčbě rakoviny- rakytnikový olej
  • respirační infekce
  • hojí popraskané bradavky při kojení
  • zvyšuje odolnost oraganismu v průběhu těhotenství
  • mírní stres, napětí, deprese
  • snižuje hladinu cholesterolu - olej
  • působí proti stárnutí pleti
  • posiluje cévní stěny - šťáva
  • prospívá lupénce a ekzémům - olej
  • posiluje imunitní systém
  • více

Olej lze použít samotný, nebo ho smíchat s krémy, balzámy či olivovým olejem. Za účelem dosažení maximálního účinku dle druhu onemocnění, je vhodné spojit zevní i vnitřní používání rakytníkového o­leje.

Rakytníkový olej

 je vhodné použít při zánětlivých stavech sliznic ústní dutiny a pochvy, při kožních onemocněních, jako jsou drobná poranění, Rakytnikový olejomrzliny, popáleniny, proleženiny či popraskané prsní bradavky kojících žen, dále při poškození sliznic a kůže po chemoterapiích a ozařování, při výskytu hemoroidů a při trhlinách v řitní oblasti. Dále pak při zánětlivých stavech trávicí trubice, při průjmech, při onemocnění krevního oběhu (například při rozvoji trombotického zánětu žil, aterioskleróze). Také je vhodný ve formě vlasových masek při vypadávání a řídnutí vlasů.

Rakytník působí antioxidačně, dodává energii, má příznivý vliv na imunitní systém a přispívá k normálnímu stavu pokožky.

Kontraindikace: alergické reakce v případě závažném porušení imunity, při zánět slinivky břišní, zánět žlučníku)

Čaj z rakytniku řešetlákového: 

Chcete-li připravit čaj z rakytníku, budete potřebovat 150 gramů rakytníkových bobulí, vodu a med. Sušené bobule omyjeme a rozdrtíme kaší ( cca 100 g ) a zalijeme vařící vodou (asi 600 ml) a necháme odstát po dobu 10-15 minut. Čaj podávané s medem.

Více o rakytniku řešetlákovém...