Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36

Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst Včelí domácí medvaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.. Klíčovým faktorem pro jejich dlouhou životnost je jejich správné zpracování, skladování a další podmínky. Další alternativou je zamražení surovina a potravin při teplotě více jak  -10°C. 

Seznam surovin pro dlouhodobé skladování

  • Včelí domácí med (bez jiných škodlivých složek) - odolnost je dána unikátními vlastnostmi medu - má nízký obsah vody a vysoký obsah cukru, takže na něm nemohou růst bakterie a také malé množství peroxidu vodíku, které brání růstu mikrobů
  • Slivovice - skleněná sklenice a dobře utešné víčko, pokud jsou zakopané v zemi vydrží desítky roků
  • Ocet - kyselost dosažená při fermentaci zabraňuje tomu, aby v octu rostly nějaké další bakterie. Díky tomu je u octa zaručené, že dlouho vydrží.
  • Víno - archivní (ve vlhkých sklepích v temnu při teplote cca 5°C)
  • Cukr (třtinový, xilitol..) a sůl (jedlá himalájská sůl je podzemí miliony roků a postupně se těží, mořská, rafinovaná atd.) - tyto látky odčerpávají vodu, takže pokud se na nich bakterie pokusí růst, rychle zase zemřou - tyto suroviny jsou ideální pro konzervaci . Pokud jsou ve vzduchotěsných obalech a nedostane se k nim vlhkost, vydrží tzv. navěky. Proto se sůl používá při výrobě šunky a cukr při výrobě marmelády.
  • Tmavá čokoláda s obsahem kakaa větším jak 70%, nejlépe 90% - pokud je uchovávána při konstantní teplotě na temném místě, může čokoláda vydržet i roky
  • Sušené luštěniny - klíčem je zpracování a skladování, sušením se zvyšuje koncentrace cukru a snižuje obsah vody, což znesnadňuje růst bakterií a plísní. Také všechny enzymy, které by přirozeně rozložily produkt po sklizni, jsou takovým zpracováním rozloženy. Pokud je skladovací nádoba vzduchotěsná, mohou luštěniny vydržet dlouhé roky. Pokud se k nim dostane vlhkost, při skladování, začnou luštěniny plesnivět..
  • Bílá rýže bez tuků a otrub - pro dlouhodobou trvanlivost rýže je klíčová atmosféra a teplota, pokud se skladuje v plechovkách vydrří až 30 roků. Studie uvádějí, že nízká teplota (asi 3°C) a nedostatek kyslíku mají pro trvanlivost rýže zásadní vliv. Neplatí to ale pro hnědou, červenou nebo černou rýží - protože obsahují tuky a otruby, které se mohou rychleji kazit. Hnědá rýže, ačkoliv je často považovaná za zdravější, nevydrží tak dlouho. Vláknité plevy totiž obsahují nenasycené tuky, které mohou žluknout a rýži znehodnotit. Takže pokud je vaše hnědá rýže mastná a je cítit jako stará barva, raději ji vyhoďte.
  • Sójová omáčka - díky kombinaci soli a fermentace vydrží min. 5 roků

Mezitradiční způsob dlouhodobého skladování potravin a surovin patří:

  • Konzervy
  • Zavařené maso a zavařeniny
  • Fermentované výrobky
  • nakládání do soli
  • džemy  s použitím cukry vydrží i roky
  • med se také používá na konzervaci, je to dáno vysokým obsahem cukru a zamezení přístupu vzduchu
  • alkohol (výluhy z bylin, prodů a rostlin)
Zdroj globe.cz

Diskusní téma: Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Ovoce s vysokým obsahem antioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem antioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...

Víte co to je oil pulling?

07.01.2018 12:24
Oil pulling (mlgání) je vlastně převalování oleje v ústech, který má původ v již v ajurvédě. Jde o přírodní čištění a detoxikaci zubů a dásní. Na oil pulling můžeme použít kvalitní panenský olej (sezamový, kokosový, olivový, slunečnicový) 1-2 lžičky, který převalujeme v ústech po dobu cca 20min....

Je tu období chřipek, bylinková pomoc při bolestech v krku

05.01.2018 22:58
Léčivé bylinky obsahují celou řádku účinných látek, které si je také vyrábějí ke své vlastní ochraně. Jejich schopností a učinků odedávna využíváme i my. Bylinky mohou při nachlazení, kašli, zahlenění  a rýmě velmi ulevit a napomoci uzdravení. tipy na teplé čaje v zimním období herbář...

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Imunitní jídelníček

08.11.2017 21:39
správnou funkci imunitního systému můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na imunitu posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální mít 5 chodů denně. Pro...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>