Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky
30.08.2017 12:36Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.. Klíčovým faktorem pro jejich dlouhou životnost je jejich správné zpracování, skladování a další podmínky. Další alternativou je zamražení surovina a potravin při teplotě více jak -10°C.
Seznam surovin pro dlouhodobé skladování
- Včelí domácí med (bez jiných škodlivých složek) - odolnost je dána unikátními vlastnostmi medu - má nízký obsah vody a vysoký obsah cukru, takže na něm nemohou růst bakterie a také malé množství peroxidu vodíku, které brání růstu mikrobů
- Slivovice - skleněná sklenice a dobře utešné víčko, pokud jsou zakopané v zemi vydrží desítky roků
- Ocet - kyselost dosažená při fermentaci zabraňuje tomu, aby v octu rostly nějaké další bakterie. Díky tomu je u octa zaručené, že dlouho vydrží.
- Víno - archivní (ve vlhkých sklepích v temnu při teplote cca 5°C)
- Cukr (třtinový, xilitol..) a sůl (jedlá himalájská sůl je podzemí miliony roků a postupně se těží, mořská, rafinovaná atd.) - tyto látky odčerpávají vodu, takže pokud se na nich bakterie pokusí růst, rychle zase zemřou - tyto suroviny jsou ideální pro konzervaci . Pokud jsou ve vzduchotěsných obalech a nedostane se k nim vlhkost, vydrží tzv. navěky. Proto se sůl používá při výrobě šunky a cukr při výrobě marmelády.
- Tmavá čokoláda s obsahem kakaa větším jak 70%, nejlépe 90% - pokud je uchovávána při konstantní teplotě na temném místě, může čokoláda vydržet i roky
- Sušené luštěniny - klíčem je zpracování a skladování, sušením se zvyšuje koncentrace cukru a snižuje obsah vody, což znesnadňuje růst bakterií a plísní. Také všechny enzymy, které by přirozeně rozložily produkt po sklizni, jsou takovým zpracováním rozloženy. Pokud je skladovací nádoba vzduchotěsná, mohou luštěniny vydržet dlouhé roky. Pokud se k nim dostane vlhkost, při skladování, začnou luštěniny plesnivět..
- Bílá rýže bez tuků a otrub - pro dlouhodobou trvanlivost rýže je klíčová atmosféra a teplota, pokud se skladuje v plechovkách vydrří až 30 roků. Studie uvádějí, že nízká teplota (asi 3°C) a nedostatek kyslíku mají pro trvanlivost rýže zásadní vliv. Neplatí to ale pro hnědou, červenou nebo černou rýží - protože obsahují tuky a otruby, které se mohou rychleji kazit. Hnědá rýže, ačkoliv je často považovaná za zdravější, nevydrží tak dlouho. Vláknité plevy totiž obsahují nenasycené tuky, které mohou žluknout a rýži znehodnotit. Takže pokud je vaše hnědá rýže mastná a je cítit jako stará barva, raději ji vyhoďte.
- Sójová omáčka - díky kombinaci soli a fermentace vydrží min. 5 roků
Mezitradiční způsob dlouhodobého skladování potravin a surovin patří:
- Konzervy
- Zavařené maso a zavařeniny
- Fermentované výrobky
- nakládání do soli
- džemy s použitím cukry vydrží i roky
- med se také používá na konzervaci, je to dáno vysokým obsahem cukru a zamezení přístupu vzduchu
- alkohol (výluhy z bylin, prodů a rostlin)