Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36

Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst Včelí domácí medvaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.. Klíčovým faktorem pro jejich dlouhou životnost je jejich správné zpracování, skladování a další podmínky. Další alternativou je zamražení surovina a potravin při teplotě více jak  -10°C. 

Seznam surovin pro dlouhodobé skladování

  • Včelí domácí med (bez jiných škodlivých složek) - odolnost je dána unikátními vlastnostmi medu - má nízký obsah vody a vysoký obsah cukru, takže na něm nemohou růst bakterie a také malé množství peroxidu vodíku, které brání růstu mikrobů
  • Slivovice - skleněná sklenice a dobře utešné víčko, pokud jsou zakopané v zemi vydrží desítky roků
  • Ocet - kyselost dosažená při fermentaci zabraňuje tomu, aby v octu rostly nějaké další bakterie. Díky tomu je u octa zaručené, že dlouho vydrží.
  • Víno - archivní (ve vlhkých sklepích v temnu při teplote cca 5°C)
  • Cukr (třtinový, xilitol..) a sůl (jedlá himalájská sůl je podzemí miliony roků a postupně se těží, mořská, rafinovaná atd.) - tyto látky odčerpávají vodu, takže pokud se na nich bakterie pokusí růst, rychle zase zemřou - tyto suroviny jsou ideální pro konzervaci . Pokud jsou ve vzduchotěsných obalech a nedostane se k nim vlhkost, vydrží tzv. navěky. Proto se sůl používá při výrobě šunky a cukr při výrobě marmelády.
  • Tmavá čokoláda s obsahem kakaa větším jak 70%, nejlépe 90% - pokud je uchovávána při konstantní teplotě na temném místě, může čokoláda vydržet i roky
  • Sušené luštěniny - klíčem je zpracování a skladování, sušením se zvyšuje koncentrace cukru a snižuje obsah vody, což znesnadňuje růst bakterií a plísní. Také všechny enzymy, které by přirozeně rozložily produkt po sklizni, jsou takovým zpracováním rozloženy. Pokud je skladovací nádoba vzduchotěsná, mohou luštěniny vydržet dlouhé roky. Pokud se k nim dostane vlhkost, při skladování, začnou luštěniny plesnivět..
  • Bílá rýže bez tuků a otrub - pro dlouhodobou trvanlivost rýže je klíčová atmosféra a teplota, pokud se skladuje v plechovkách vydrří až 30 roků. Studie uvádějí, že nízká teplota (asi 3°C) a nedostatek kyslíku mají pro trvanlivost rýže zásadní vliv. Neplatí to ale pro hnědou, červenou nebo černou rýží - protože obsahují tuky a otruby, které se mohou rychleji kazit. Hnědá rýže, ačkoliv je často považovaná za zdravější, nevydrží tak dlouho. Vláknité plevy totiž obsahují nenasycené tuky, které mohou žluknout a rýži znehodnotit. Takže pokud je vaše hnědá rýže mastná a je cítit jako stará barva, raději ji vyhoďte.
  • Sójová omáčka - díky kombinaci soli a fermentace vydrží min. 5 roků

Mezitradiční způsob dlouhodobého skladování potravin a surovin patří:

  • Konzervy
  • Zavařené maso a zavařeniny
  • Fermentované výrobky
  • nakládání do soli
  • džemy  s použitím cukry vydrží i roky
  • med se také používá na konzervaci, je to dáno vysokým obsahem cukru a zamezení přístupu vzduchu
  • alkohol (výluhy z bylin, prodů a rostlin)
Zdroj globe.cz

Diskusní téma: Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021

26.02.2021 01:34
VLADIMÍR VYTÁSEK KURZY: Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu Kdy: sobota 27. února 2021 od 10:00 do 18:00 hod. Kde: Rodinný resort Siesta (tzv. Zámeček), Za Oborou 120, 530 06 Pardubice VI-Staré Čivice Obsah kurzu: Na našem kurzu poznáte bylinky na léčení těla i duše se zaměřením...

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>