Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
  • čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí.

Cibulový čaj

Čaj z cibule je přitom lahodným a velmi účinným nápojem, který zatočí s chřipkou, pomůže při zánětu průdušek, zklidní krk a zmírní otoky nosní sliznice. Na přípravu cibulového odvaru budete potřebovat pouze jednu větší cibuli, 300 ml vody a med nebo další ingredience na dochucení. Cibuli oloupejte, nakrájejte na čtvrtiny a vhoďte do vroucí vody. Povařte pět minut, odstavte a nechte ještě deset minut louhovat. Poté už jen přeceďte, doslaďte medem, skořicí (nebo plátek zázvoru) a ještě za tepla vypijte. Doporučuje se pít 3 x denně.

Zázvorový čaj

pro přípravu čaje stačí půl lžicky strouhaného zázvoru, 250ml horké vody, med a citron), jako koření v podobě přášku nebo čerstvě Zázvorový čajnastrouhané plátky zalijeme vroucí vodou a necháme cca 10 min. louhovat, pro přípravu nápojů přidat cukr a citron, či detoxikačního čaje. 100% šťávu můžeme dosladit medem nebo březovým cukrem, ale až je čaj vlažnější nebo při nižší teplotě než 40°C.

Jak připravit zázvorový sirup?

Na přípravu zázvorového sirupu potřebujeme hrnek nakrájeného zázvoru, hrnek třtinového cukru a 250 ml vody. Zázvor oloupeme a nakrájíme na plátky. Všechny ingredience přivedeme k varu a poté necháme mírně probublávat přibližně hodinu. Potom sirup scedíme a ještě teplý nalijeme do skleněných lahví.
 

Heřmánkvý čaj

Při plném nosu může pomoci napařování nad heřmánkovým čajem (je ale třeba pod hrubým ručníkem, aby pára zbytečně neunikala). Heřmánkový olejVdechovat je ho třeba po několik minut. Pro přípravu čaje vezměte dvě lžičky sušených heřmánkových květů, které zalijte hrnkem vařící vody a nechte to přibližně pět až deset minut odstát a louhovat.
 

Skořicový čaj

čajovou lžičku skořice zalijte čtvrtlitrem vroucí vody a nechte asi deset minut odstát. Pokud vám koření nevadí v ústech, nápoj nemusíte cedit. Dochutit jej můžete medem či citronovou šťávou. Jediné, na co si u skořice dávejte pozor, je možnost alergické reakce.
  • horký skořicový čaj nejen pořádně zahřeje (podporuje prokrvení), ale všestranně podpoří metabolismus a pomůže třeba i s hubnutím
  • zamezuje i nadměrnému zadržování vody v těle
  • více

TIP pro dobrý spánek, čaj s banánem a skořicí:

Nalijte přibližně 2 šálky vody do kastrůlku a nechte ji vařit. Až voda začne vřít, tak přidejte oloupaný banán. Nechte vařit asi 10 minut a následně odstraňte z ohně. Do takto připraveného banánového odvaru přidejte skořici a promíchejte. Hotový čaj přeceďte a popíjejte před spaním.

  • Ingredience: jeden, banán, čtvrt lžičky skořice a voda

Kopřivový čaj

sušené kopřivové listy nechejte vylouhovat ve vodě cca 45°C, aby nedošlo k likvidaci léčivých látek. Je dobré ho dosladit medem se skořicí.
 

Jak připravit šípkový čaj?

Na jednu porci vám stačí dvě čajové lžičky vysušených a umletých šípků. Zalijte je asi 4 dcl vody ohřáté přibližně na 80 ° C. Není vhodné používat šípkový čajvařící vodu, neboť mnoho cenných látek se pak znehodnocuje. Směs nechte louhovat 20 minut a následně sceďte přes jemné cedítko. Šípkový čaj můžete užívat jako prevenci nebo na doplnění vitamínů třikrát či čtyřikrát týdně.

 

 

Jak připravit čaj bobulí goji, kustovnice čínské

Do hrnku dáme 1 lžičku sušených plodů goji a zalijeme 250 ml vařící vody a necháme cca 15 louhovat. Podle chuti můžete dochutit medem Goji bobule sušené(jiným přírodním sladidlem) citrónem či skořící.

Tradiční čaj pro stimulaci připravíme povařením 2-3 čajových lžiček plodů ve 3/4 litru vody, vaříme cca 3 minuty a poté vodu scedíme Hotový čaj můžeme přisladit medem s citrónem či skořicí.

Další variantou je přidat do hotového bylinkového čaje sušené bobule goji a necháme louhovat po dobu 5-10 minut. Namočené bobule v čaji se neznehodnotí, ale stávají se šťavnatými, takže je můžeme nadále pojídat – buď k připravenému čaji, nebo samostatně.

Denní dávku goji můžeme povařit také společně s několika sušenými švestkami nebo čínskými červenými datlemi - jujube. Doporučuje se vařit v půl litru vody 5-10 min. Vařit je ale můžeme také ve víně.

 

Čaj z kotvičníku zemního

Pro přípravu kotvičníkového čaje potřebujeme jednu čajovou lžičku sušené naťi z kotvičníku, kterou zalijeme 1,5 – 2 dcl horké vody, necháme 15Kotvičník zemní sušená nať minut vylouhovat a poté scedíme. Má světlou, žluto-zelenou barvu a chuť je poněkud drsnější a nahořklá, lze ji však zjemnit medem či jiným přírodním sladidlem.
  • přírodní afrodisiakum
  • stimunlant, podporuje výkon a růst svalové hmoty
  • zlepšuje peristaltiku střev
 

Čaj z plodů a květů hlohu

Dozrálé plody mají oranžovo-červenou barvu a používají se ve formě čaje, tinktury nebo se z nich zvyknou dělat i zavařeniny nebo džem. Jedna čajová lžička květů hlohu se přelije šálkem vařící vody a nechá se 5 minut přikryté stát. Přecedí a pije se vždy jeden šálek před jídlem a před spaním. Můžeme též přelít několik plodů hlohu 1 l vařící vody a nechat je na noc v termosce. Následující den pijeme 3 denně před jídlem.

  •  je vhodný k podpůrné léčbě lehčích forem zvýšeného krevního tlaku, zlepšení průtoku krve v srdci, k podpoře srdeční činnosti
  • hloh je "srdeční bylinou", podporuje normální činnost srdce, normální funkce nervové a oběhové soustavy
  • zdroj provitamínu A, C, E, K, železa, vápníku, hořčíku
  • více
Jednu lžičku sušených mletých plodů hlohu zalijte vroucí vodou a louhujte 9 – 11 minut. Pak čaj scedíme a teplý čaj pijte podle potřeby 1 – 3 krát denně. Dosladit můžeme medem nebo jiným přírodním sladidlem. Nepřekračujte maximální dávku třikrát za den. Čaj pijte vždy teplý a čerstvý.
 

Marmeládu z plodů hlohu

na přípravu marmelády potřebuje1 kg hlošinek, 500 g cukru krupice a 0,5 l vody. Vše dohromady povaříme na mírném ohni do změknutí. Následně vše prolisujeme přes jemné síto, marmeládu podle chuti dosladíme (můžeme přidat citron, mátu, meduňku, med) a znovu vaříme na mírném ohni, až dokud nezíská požadovanou rosolovitou konzistenci. Plníme do čistých nahřátých sklenic, zavíčkujeme a sterilujeme po dobu 15 minut a při teplotě 90 stupňů.

Články superpotraviny

Víte co to je oil pulling?

07.01.2018 12:24
Oil pulling (mlgání) je vlastně převalování oleje v ústech, který má původ v již v ajurvédě. Jde o přírodní čištění a detoxikaci zubů a dásní. Na oil pulling můžeme použít kvalitní panenský olej (sezamový, kokosový, olivový, slunečnicový) 1-2 lžičky, který převalujeme v ústech po dobu cca 20min....

Je tu období chřipek, bylinková pomoc při bolestech v krku

05.01.2018 22:58
Léčivé bylinky obsahují celou řádku účinných látek, které si je také vyrábějí ke své vlastní ochraně. Jejich schopností a učinků odedávna využíváme i my. Bylinky mohou při nachlazení, kašli, zahlenění  a rýmě velmi ulevit a napomoci uzdravení. tipy na teplé čaje v zimním období herbář...

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Jídelníček odolnosti organismu

08.11.2017 21:39
správnou funkc systému obranyschopnosti můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na obranyschopnost organismu a posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>