Vařejkův dvůr
16.10.2016 18:12Vařejkův dvůr z Meziboří ( cca 50km od Brna ) vyrábí z BIO mléka (vlastní krvy plemene Jersey - pasené venku) kvalitní plnotučné mléko s vyšším obsahem smetany.
- venku pasené krávy
- Vysočina - bez průmyslové výroby
- BIO kvalita, ekologický přístup k přírodě
- šetrně paterizované mléko (zahřátí na teplotu 73 stupňů po dobu 1 minuty) se zachováním laktobacilů
- trvanlivost výrobků je omezena na 5-7dní
- kravské mléko – bohatý zdroj vápníku ( působí proti řídnutí kostí neboli osteoporóze)
- šetrně paterizované mléko, v lednici vydrží až 6 dní
Vařejkův dvůr - nabízené výrobky:
- BIO plnotučné mléko
- BIO jogurt
- BIO kefír - fermentovaný nápoj z plnotučného mléka
- BIO syrovátka - vzniká při sražení mléka
- BIO máslo
- BIO smetana
- BIO sýr
Syrovátka (vzniká při sražení mléka)
je vedlejším produktem při výrobě sýrů a tvarohu. Je to nažloutlá poloprůhledná tekutina zbylá ze živočišného mléka po vysrážení kaseinu (tvarohu a sýrové hmoty). Syrovátkové bílkoviny se působením kyselin nebo enzymů (syřidla) nesrážejí a zůstávají rozpuštěné. Vysrážená kaseinová hmota obsahuje jen část laktózy, tuků, vitamínů a minerálů, zbytek zůstává v syrovátce. Kravská syrovátka obsahuje 93% vody, 5 % laktózy (mléčného cukru, tvoří 77% sušiny), 0,85% syrovátkových bílkovin (z toho 65% je beta-laktoglubulin, 25% alfa-laktalbumin a 8% sérový albumin), 0,36% tuku, 0,53% minerálů ( fosfor, hořčík, draslík, sodík a zinek, vápník ) a vitamíny B1, B2, B3, B5 (kyselinu pantothenovou), B6, B9, C, E a H.
Použití a obsah syrovátky:
- zdroj bílkovin (10-13%), laktózy a aminokyselin
- zdroj laktoferinu (váže a transportuje železo)
- zdroj lecitinu a L-karnitinu
- podporuje růst svalové hmoty
- při hubnutí, k potlačení chuti k jídlu
- prevence některých druhů rakoviny
- startérem pro mléčné kvašení zeleniny a nápojů
- čistí střeva
- podporuje střevní flóru
- pro péči o pleť (vyhlazuje pokožku)
- lze použit jako pleťovou masku
- konzumace působí proti akné v pubertě
Do syrovátky můžeme na dochucení přidat kakaový prášek, vanilku, sezónní ovoce (jahody, banány, borůvky, amliny, arónie atd)...Syrovátku též můžeme kombinovat s vařenými obilovinami ( rýže, oves, sója)
Kde koupit mléčné výrobky z Vařejkova dvora?
- Meziboří, Vařejkův dvůr
- prodejna Mitrov
Jak vyrobit domácí jogurt?
Čeští vedci doporučují konzumaci masa a mléčných výrobků