Víte co máte v lednici?

10.08.2017 20:05

Na vašem jídelníčku se objevuje spousta potravin a možná ani netušíte, že některé patří mezi tzv.superpotraviny. Víte co jsou superpotraviny (funkční potraviny)? Superpotraviny jsou potraviny, jedná se zejmnéna koření, byliny, ovoce a zelenina, jejichž obsah živin jim propůjčuje vyšší zdravotní prospěšnost, než je tomu u ostatních potravin.

U superpotravin platí také rčení, všeho s mírou, méně je lépe, než více. Tudíž střídmost patří i k superpotravinám a též je důležitá rozmanitost a pestrost druhů.

Několik tipů na superpotraviny, které možná již znáte:

Luštěniny

možná se divíte, že to již hojně používali vaše babičky. Podzemnice olejná, hrášek, fazole, čočka, cizrna a další..., to jsou představitelé lustěnin, které můžete běžně najít na našich stolech. Luštěniny jsou právem řazeny mezi superpotraviny, které jsou zdrojem bílkovin - proteinů, sacharidů, vitamínů skupiny B, vápníku, želaza a fosforu. Luštěniny ( obsahují hodně lysinu a málo 

Luštěninymethionu ) je vhodné konzumovat společně s obilovinami  ( jsou zdrojem esenciální aminokyseliny methioninu ) - toto spojení zajišťuje tělu příjem všech esenciálních aminokyselin.(tzv. kompletní bílkoviny - důležité zejména pro vegetariány).

Špenát

špenát je výborným zdrojem menšího množství železa, chlorofylu, vitamínu B9 - kyseliny listové, která pomáhá zdravému koloběhu krve, brání hromadění zubního plaku a také detoxikuje játra. Špenát pozitivně působí na mozek a mozkové funkce (zejména proti prevenci stresu, zlepšuje náladu, pozornost a paměť). Alternativou špenátu mohou být mladé kopřivy, tuřínu nebo medvědího česneku.

Quinoa, merlík chilský

quinoa je zdrojemtzv, kompletní bílkovina, které podporují růst svalové hmoty a dobře zasytí. Quinoa je bezlepková obilnina, která Quinoaalternativou bílé loupané rýže. Je navíc zdrojem kyseliny listové, podporuje mozkové funkce- brainfood., je zásadotvornou potravinou, která působí proti překyselení.
  • nízký glykemický index
  • vhodná pro sportovce, vegany a vegetariány
  • vhodná při redukčních dietách
  • čistí organismus
  • více

Rajčata

rajčata jsou zdrojem antioxidantu lykopenu, které snižuje riziko zánětů, působí proti volným radikálům. Pokud chcete využít vlastnosti a Rajčeúčinků lykopenu na maximum, tak je nutné je konzumovat vařené. Rajčata vám také prospějí, pokud jste vyznavači štíhlé línie, podporují proces hubnutí
  • pozor, ale na rajčata z dovozu, poznáte je podle chuti. Jsou sice pohledově krásná, ale obsahují minimum vitamínů a minerálů - prázdná slupka
  • více.
„Aby rajčata přežila dlouhý transport, je nutné je sklízet nezralá – zelená. Plody následně zčervenají v kamionu a ve skladech, ale chuť a vůně je nenávratně ztracena". Více
 

Domácí mléko (z farmy, nejlépe nepasterizované nebo šetrně pasterizované)

přestože, máme léto a dostatek sluníčka, které je zdrojem tzv. vitamínu slunce, je nutné vitamin D dopňovat vitamin D i v průběhu zimního vitamin Dobdobí. Mléko z farmy získané z chovu pěstovaného na zelené louce je ideálním zdrojem vitamínu D i vápníku. Vitamín D je velmi důležitý vitamin pro naše tělo, potřebují ho buňky, aby mohli správně fungovat. Díky nedostatečného přijmu vitamínu D dochází k demineralizaci kostí.V současnosti je dodostatek vitamínu D v těle u mnoha důsledkem rostoucího počtu chorob. Vitamín D přijíme ze slunce a nebo z potravy. Vitamin D je tzv. depotní - játra nasají a postupně jej uvolňují v potřebném množství pro tělo.
  • mléko a mléčné výrobky, zdroj vitamínu D
  • vejce zdroj vitamínu D a vitamínu B12
  • ryby, játra, tzv. zelené maso
  • více

Jablka, hrušky

jablka hrušky jsou velmi opomíjené superpotraviny s obsahem quacetinu - antioxidant který působí jako přírodní antihistanikum a blokuje látky, které způsobují alergie. Slupka jablek a hrušek je velmi výživná a obsahuje spoustu výživných látek: quarcetin, včetně vitamínu C a železa, medi a zinku. I u jablek a hrušek platí, nejlepší jsou od domácích pěstitelů
  • zdroj pektinu
  • má antibakteriální účinky
  • více.

Vlašské ořechy

vlašské ořechy už svým tvarem nám ukazují, pro jakou část těla jsou vhodné. Pro mozek mají vlašské ořechy blahodárné účinky ( jsou Vlašské ořechyzdrojem tuků - omega 3, 6, serotoninu, proteinů, vlákniny, minerálů, vitamínů skupiny B, A a E)
  • dobré je kombinovat vlašáky i s jinými ořechy (lískové, kešu, mandle, para a další...)
  • brainfood- podporují kognitivní funkce mozku
  • zdroj omega 3
  • každá tepelná úprava ořechů sebou bohužel nese znehodnocení vitaminů a esenciálních mastných kyselin
  • 11 přínosů vlašských ořechů
  • více
TIP: Ořechy by měly být ve vodě louhovány minimálně 24 hodin. Během té doby je dobré vodu vyměnit, stačí 2x-3x. Není to časově nijak náročné, ale výsledek vás určitě překvapivý. Ořechy, které tímto způsobem získáte, jsou velmi lahodné a téměř k nerozeznání od těch z nové sklizně.
 

Přírodní losos

pokud nemáte dostatek omega 3 a trápí vás stres nebo deprese, tak kromě ořechů a semínek je vhodný losos, tuňák  z volného chovu. Kromě toho že losos v sádkách může obsahovat toxické látky, tak má i vyšší obsahu tuků, protože má nedostatečný pohyb.
  • losos ze sádek může obsahovat velké mnoství toxických látek (antibiotika, rozložené plasty atd.)
  • kvalita ryb
  • více

Kyselina listová, zastoupená listovou zeleninou

konzumace zeleniny, která obsahuje vitamin B9, je nejvhodnější v syrovém stavu. Tepelnou úpravou se ztrácí až 90% kyseliny listové. Kyselina přispívá k normálnímu metabolismu homocisteinu. Kyselina listová působí v interakci s vitaminem C a B12. Více

Bobule

mezi bobulovité ovoce patří borůvky, arónie, maliny, ostružiny, angrešt, hrozny, jahody atd...Tyto letní plody jsou významným zdrojem antioxidantů, které působí proti stárnutí a současně půdporují obranyschopnost organismu.
  • antioxidanty - působí proti stárnutí
  • brainfood - podporují mozkové funkce
  • zdroj energie s nízkou kalorickou hodnotou
  • více

Vejce

vejce jsou zdrojem vitamínů skupiny B,(včetně kyseliny listové, B12 a cholinu), vitamínu A, D. Prospívají paměti, působí proti stresu a depresím jsou vydatným zdrojem kompletních proteinů. Nejvhodnější jsou vejce od domácích pěstitelů, kde mají slepice výběh a živí se trávou, broučky, a dalšími přírodními složkami. Na dokrmování se používají kopřivy, obilí, skořápky, zbytky z kuchyně atd, ne jak známe z Tisku, kde se živí toxickými látkami...

Pomeranče

pomeranče patří společně s ryktnikem, amalaki, arónií, šípky mezi vydatné zdroje vitamínu C, který podporuje tvorbu kolagenu, chrupavek a urychlují hojení popálenin, zlomenin atd.
 

Petržel

je výborným zdrojem vitamínu K. který prospívá správnému srážení krve, snižuje riziko vzniku zánětů a působí jako prevence osteoporóze. Petržel je také zdrojem provitaminu A a vitaminů B1, B2, B3, B9, C, E, a minerálních látek draslíku, hořčíku, železa, vápníku, sodíku a fosforu. List petržele obsahuje větší množství kyseliny listové.
  • vhodná pro těhotné ženy, které potřebují kyselinu listovou
  • podporuje chuť k jídlu
  • více

Kurkuma

exotické koření, které je původem z Indie s obsahem kurkuminu, který je silným antioxidantem, působí tak proti volným radikálům. Nejúčinější Kurkumaje kurkumu při přípravě pokrmů konzumovat s černým pepřem. Kurkuma má antiseptické, protinádorové, protibakteriální účinky a působí jako prevence rakoviny. Kurkuminoidy obsažení v kurkumě jsou až 5x účinnější než vitamín C a E.
TIP: kurkumu může také použít na duchucení pokrmů místo skořice
 

Zelenina s vysokým obsahem vody

tato zelenina zejména v letních měsících perfektně hydratuje organismus a navíc doplní tělo a mozek spoustou výživných látek. Tato zelenina  také výborně zasytí, osvěží a jsou zdrojem vlákniny.

Káva

káva a její konzumace je často medializovaná jak s kladnými tak zápornými účinky. Vědci a odborníci je na jedné straně zavrhují, aby je jiní Kávaopět vyzdvihovali. Tento stav již trvá po dobu více jak 30 ti roků.Káva je zdrojem kofeinu, který podporuje bdělost, podporuje dobrou náladu i dlouhodobou paměť. Pokud ji však popíjíme příliš, tak se pozitivní účinky překlopí v negativní účinky(překyselení organismu, závislost, odvodnění organismu atd..).
 

Dýně

srpen je dobou sklizně dýní hokajdo, které jsou ideální pro přípravu polévek. Dýňová semínka jsou velmi výživná a obsahují spoustu Dýňové semínkovýživných látek: omega 3, tryptofan,  kyselina listová, zinek, vápník selen a další. Jsou výbornou výživou pro náš mozek, které mu  dodávají potřebné žiny, které podporují pozornost, soustředění a paměť. Více

Červené víno

hrozny jsou zdrojem resveratrolu, který je silným antioxidantem, krý působí proti stárnutí
 

Diskusní téma: Víte co máte v lednici?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021

26.02.2021 01:34
VLADIMÍR VYTÁSEK KURZY: Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu Kdy: sobota 27. února 2021 od 10:00 do 18:00 hod. Kde: Rodinný resort Siesta (tzv. Zámeček), Za Oborou 120, 530 06 Pardubice VI-Staré Čivice Obsah kurzu: Na našem kurzu poznáte bylinky na léčení těla i duše se zaměřením...

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>