Znáte druhy soli?

07.12.2015 19:22

Na trhu se můžete setkat s různými druhy solí...už jste o některých slyšeli?

Himalájská jedlá krystalická sůl

má typickou narůžovělou barvu danou obsahem minerálů ( obsahuje vedle NaCl (cca 96 až 98 %) také jiné prvky a sloučeniny. Například polyhalit (2 až 3 %), což je trojklonný minerál – hydratovaný síran hořčíku, draslíku a vápníku z příměsi železa ), lze ji tedy použit k doslazení pokrmů a navíc proti klasické rafinované soli 
Himalájská sůlobsahuje minerální látky - zejména železo. Tato sůl není tepelně ani chemicky upravovaná, tudíž ji můžeme zařadit do RAW stravy. Cena za jedno kilo himalájské soli je 50-90kč. Více...
 

Himalajská černá jedlá lávová sůl

černá vulkamická sůl původem z Indie nebo Pakistánu, tzv. nazývaná kala namak, sůl má typickou velmi silnou příchuť síry ( je cítit po vajíčkách ) , její cena se pohybuje v rozmezí cca 200-300kč/kg
 

Vákuová sůl

vyrábí se z nasyceného solného roztoku tzv.solanky, tato sůl vzniká tzv. rekrystalizací soli - jde o velmi čistou přírodní sůl
 

Alpská sůl

řed tisíciletími prosakovala na území Bad Reichenhallu pramenitá voda do podzemích solných nalezišť. Zde se v hornině obsažená sůl rozpustila, a tak se hluboko pod alpami nashromáždila nefalšovaná, čistě přírodní solanka. Přírodní solanka je vysoce kvalitní surovina pro naše Alpské soli, které se vyznačují vysokou čistotou a kvalitou. Cena za 1kg cca 35-40kč.
 

Kouřem uzená mořská sůl pro fajnšmekry

Tato mořská sůl se udí se podobně jako maso na pečlivě vybraném dřevě a pokrm s ní posolený získá typickou uzenou chuť i vůni. Sloupeme kůru a můžete použít např. olši, dub, buk, ořešák nebo třeba jabloň – a z každého dřeva sůl ‚nasaje‘ svoji specifickou vůni a chuť.

Mořská jedlá sůl s obsahem přírodního jódu

sůl se získává odpařováním mořské vody, v obchodech můžeme najít mořskou sůl přírodní ( která není čistě bílá ) i mořskou sůl rafinovanou, která je chemicky bělena podobně jako rafinovaná sůl nebo cukr
 

Speciální ručně sbíraná látka Fleur de Sel ( solný květ) – královna mezi solemi

Fleur se Sel - tato vyjímečná a unikátní sůl , vzniká ve velmi tenké vrstvě na vodní hladině a potom se speciálně suší na slunci ( solné vločky ), její cena je trochu astronomická více jak 1200kč za kilogram
 

Sůl kombinovaná s bylinkami a kořením

tato sůl by měla obsahovat nejméně 80% přírodní soli, která není nijak chemickyani tepelně upravovaná.
 

Korejská bambusová sůl - Jukyom

tato sůl se peče v dutině bambusu - dutý stonek bambusu se naplní mořskou solí, oba konce se upěchují jílem a celé se to nechá projít ohněm, a to hned několikrát. Jíl údajně vytáhne ze soli škodliviny, a naopak z jílu a z bambusu přejdou do soli látky prospěšné. 
 

Rafinovaná jedlá sůl - jodovaná

obsahuje protispékavé látky, je chemicky bělena a často je uměle přidáván jód.
 

Epsomská hořká sůl (nesprávně Glauberova sůl)

Epsomská sůl (síran hořečnatý nebo-li také Glauberova hořká sůl) je složena z minerálů hořčíku a síranu a je součástí mořské vody a některých minerálek. Jedná se o bezbarvou krystalickou látku, která je dobře rozpustná ve vodě, bez vůně a s velmi hořkou chutí.