Hnědá rýže je bezlepková teplomilná
obilnina rostoucí ve vodě a je pro mnoho národů základní potravinou. Hnědá rýže je mnohem prospěšnější
než bílá rýže. Obsahuje vitamíny E, PP, skupiny B ( thiamin ( B1 ), riboflavin ( B2 ), niacin ( B3 ) a vitamin B6 ),
minerály fosfor ( největší zdroj ), draslík, chlor, hořčík, sodík, vápník, síru, ve stopovém množství - železo, mangan, zink, křemík, hliník, měd, vanad, bor, fluor, nikl, molybden, selen, kobalt a jód. Dále je rýže zdrojem
vlákniny, sacharidů, proteinů, tuků ( nenasycených mastných kyselin ), 8 esenciálních aminokyselin.
Příprava hnědé rýže: trvá déle než u bílé rýže, cca 25-30 min. Pro lepší chuť doporučujeme namočit přes noc do studené vody. Po uvaření má mírně tuhou konzistenci a chutná po oříšcích. Je výtečným zdrojem vlákniny, vitamínů a stopových prvků.
Použití: jako bílá rýže, do salátů jako příloha, do polévek, snídaňových směsí...