Pohanka

Pohanka je pseudoobilnina původem z Himalájí,  je také důležitým zdrojem zinku, mědi, selenu a manganu. Z vitaminů obsahuje hlavně B1 , B2 , B3 (niacin), E, P ( rutin ) a C. Orientačně se dá říct, že květy pohanky obsahují cca 200–400mg rutinu na 100g květu, semena asi 20mg rutinu Pohanka zrnona 100g (ovšem 100g pohankových semen seženete nesrovnatelně snadněji než stejné množství květů…). Největšími světovými pěstiteli pohanky jsou Rusko a Čína. Konvenční i bio pohanka se pěstuje také v České republice, ale její produkce nepokrývá poptávku. V zemědělství se pohanka používá jako zelené hnojení ( obohacuje půdu o fosfor, draslík, organickou hmotu ).
  • bezlepková pseudoobilnina
  • zdroj vlákniny ( rozpustné i nerozpustné )
  • zdroj proteinů cca 10%
  • nejvýznamější zdroj přírodního Rutinu ( vitamin P ) funguje ve spojení s vitaminem C
  • zdroj lysinu 

Druhy výrobků z pohanky

Pohanka a její účinky na zdraví

  • zvyšuje pružnost cév a posiluje jejich stěny ( rutin )
  • antioxidant - flavonoidy
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • příznivě působí na trávící trakt, játra a kardiovaskulární soustavu
  • slouží jako prevence aktivizace herpetických virů (původce oparů)
  • podporuje obranyschopnost organismu 
  • posíluje stěny a zvyšuje pružnost krevních vlásečnic 
  • působí jako prevenci srdečních chorob
  • působí proti cevním křečím a otokům
  • má protizánětlivé, antimutagenní a antikarcinogenní účinky 
  • snižuje jaterní cholesterol a hladinu plazmových lipidů.
  • kombinace pohanky s jogurtem je vhodná na detoxikaci
pohanková moukaPoužití: kroupy - rizota, do polévky, jako příloha, do zeleninových salátů, pohankové klíčky
Příprava: pohanku vařte v poměru jeden 1 díl pohanky na 1,5 dílu vody. Vařte 10 - 15 minut a nechte pod pokličkou dojít.
 

 

 

Pohankové rizoto - recept pro 2 osoby

Pohanku povaříve 20 min. v osolené vodě v poměru 2 :1 (2 díly vody) s větší špetkou bujónu.. Na řepkové oleji mezitím osmažíme dozlatova nakrájenou cibulku dozlatova a následně přidáme kukuřici a tuňáka - dochutíme solí pepřem, či jiným kořením dle chuti e a smíchejte s vařenou pohankou a ještě smažíme společně. Nakonec pohankové rizoto posypeme strouhaným sýrem.

Ingredience: 200 g BIO loupané pohanky, 1 konzerva tuňáka, 150 g sterilované kukuřice, cibule, sůl a pepř, zeleninový bujón, řepkový olej, strouhaný tvrdý sýr

Pohankové palačinky pro celou rodinu - 5 porcí

  • 130 g pohankové mouky
  • 60 g tmavé rýžové mouky (případně pšeničné, ale pozor ta obsahuje lepek)
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • 1 lžičku prášku do pečiva bez fosfátů
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 175 ml mléka
  • 2 lžičky řepkového oleje
  • 2 vejce

Postup přípravy: nejdříve smíchejte suché suroviny a poté přidejte vejce, mléko a olivový olej. Vznikne vám hladké těsto, které si vždy před nabráním naběračkou lehce promíchejte. Palačinky smažte na řepkovém oleji Palačinky podávejte s ovocem, s domácí marmeládou či čerstvým ovocem a tvarohem. Pohankové palačinky jsou mnohem sytější než klasické. Uvidíte, že jich sníte méně. Zdroj: prostreno.cz

Kde koupit pohanku?

Diskusní téma: Pohanka

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Tipy jak vylepšit zdravou výživu o superpotraviny

30.09.2017 22:57
Dokonce i superpotraviny potřebují vaši podporu, aby se dostaly do jídelníčku. Jednoduché změny mohou obohatit vaše jídelní chody a prospějí vašemu zdraví. Použijte na přípravu smoothie místo mléka řecký jogurt řecký jogurt má větší obsah proteinů a má krémovější konzistenci než mléko má vyšší...

Vyzkoušejte tyto superpotraviny před příchodem zimy

29.09.2017 21:07
blíží se zima a je načase posílit Váš imunitní systém, protože s příchodem sychravých dnů můžete ulehnout s rýmou a kašlem, proto zvažte zařazení těchto superpotravin do svého jídelníčku před začátkem zimy. Prevence v podobě otužování a dostatku pohybu vám také velmi prospěje. Podle...

Jak připravit domácí netypické sirupy?

28.09.2017 20:56
Česnekový sirup s medem potřebujeme osm oloupaných a prolisovaných stroužků kvalitního česneku, které přidáme do 200 ml jablečného octa a 200 ml medu. Vše důkladně smícháme dohromady a mixujte až se sirup spojí. Následně můžeme vyrobený sirup přelít do uzavíratelné sklenice prevenci proti...

5 kroků, jak snížit chuť na sladké

22.09.2017 23:15
Nevím jak vy, ale já a i mé kamarádky čas od času po obídku nebo večer bojujeme s chutěmi na sladké. Proto jsem se rozhodla najít způsob, jak těmto přibíracím taktikám zabránit. A našla jsem! Mám pro nás 5 kroků, jak se těmto chutím postavit. Více bílkovin ve stravě Proteiny jsou pomocníci,...

Výhody zdravého jídelníčku

22.09.2017 23:06
Vždy, když chceme změnit svoje stravování, je to pro nás těžká volba. Každý víme, jak je obtížné na rodinných oslavách a letních grilovačkách udržet svůj jídelníček se zdravým podtextem.. Ale i přes tyto nástrahy je důležité myslet na to, co nám zdravá strana přinese a jak se to projeví na našem...

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>