Quinoa ( merlík chilský )

Quinoa je prastará obilnina původem z Jižní Ameriky (Andy, zvláště pak území Peru, Chile a Bolivie). Byla zdrojem potravy Inků a Aztéků a patřila mezi 3 základní plodiny starých civilizací v oblasti And - v Peru, Bolívii, Chile či Ekvádoru (kukuřice, brambory, Quinoa). Quinoa je díky obsahu výživných látek vhodnější náhradou rýže. 
Quinoa bílá, červená a černáQuinoa je přirozené bezlepková potravina, proto je vhodná pro celiaki.  více...  Neobsahuje lepek a je studnicí těchto živin: bioflavonoidy (včetně kvercetinu a kempferolu) vitamín B1, vitamín B2, vitamín B3, vitamín B5, vitamín B6, vitamín E, CA, C,  kyselina listová, vápník, měď, železo, mangan, hořčík, fosfor, draslík, zinek, vláknina, bílkovina, složité sacharidy, saponiny, esenciální aminokyseliny (cystein, fenylalanin, histidin, izoleucin, lyzin, metionin, tyrozin, treonin a valin),... obsahují 60 % škrobu, 23 % esenciálních bílkovin, 5 % sacharidů, 4 až 9 % tuků. Quinoa patří mezi pseudocereálie, nebo také pseudoobiloviny - stonek, na kterém její zrnka rostou, se nesklízí kvůli klasu, ale právě kvůli semínkům.
  • quinoa bílá - má jemnou máslovou chuť
  • quinoa červená - je křupavější s oříškovou příchutí 
  • quinoa černá - nejkřupavější a chuťově nejvýraznější

Quinoa a její účinky na zdraví:

  • podporuje nervový systém - brainfood
  • antioxidant
  • bezlepková obilnina
  • podporuje růst svalstva - kompletní bílkovina
  • obsahuje minerály důležité pro růst kostí (vápník, železo a fosfor) - v mnohem vyšším množství, než je tomu u pšenice, ječmene nebo kukuřice
  • má zvýšený obsah aminokyseliny histidinu, který je významný především ve výživě kojenců a malých dětí,
  • vhodná pro vegany, sportovce, celiaki, vegetariány a Clean eating - zdroj rostlinných kompletních proteinů
  • působí jako prevence osteoporózy
  • doplněk při redukčních dietách
  • podporuje trávení (zdroj vlákniny)
  • zdroj omega kyselin
  • podporuje ledviny
  • zásadotvorná potravina
  • zdroj energie
  • zvyšuje pocit nasycení (vhodná při redukčních dietách)
  • nízký glykemický index (53)
  • působí příznivě na hladinu glukózy v krvi
  • snížuje úroveň krevních cukrů a cholesterolu
  • protizánětlivé, protivirové, protirakovinné a antidepresivní účinky
  • nevýhodou může být snižené vstřebávání vápníku (kyselina fytová může částečně bránit jeho vstřebávání, namočením nebo naklíčením quinoy se většina kyseliny fytové odbourá)
  • podporuje metabolismus a regeneruje tkáně
  • podporuje lepší spánek (díky kombinaci hořčíku a vápníku)
  • podporuje vylučování toxínů, díky obsahu nerozpustné vlákniny
  • působí proti srážení krve
  • působí proti volným radikálům (vitamin E) a zpomaluje proces stárnutí
  • podporuje proces otěhotnění
  • pomáhá při prevenci revmatických zánětů
  • vhodná jako prevence kardiovaskulárních chorob, rakoviny, vysokého krevního tlaku a onemocnění ledvin
  • dobře stravitelná a nenadýmá
  • více
Příprava: před vlastní přípravou by se zvláště nebalená quinoa měla zbavit saponinů, takže se ji nebojte namočit do vody a asi tak 2x propláchněte. potom vaříme v osolené vodě, poměr vody je stejný jako rýže (2 díly vody na 1 díl semínek quinoa). Vaříme po dobu 14 – 18 minut
Použití: můžeme kombinovat se slzovkou a dalšími zdravými obilovinami a luštěninami, příloha k masu, do salátů, do kaší, rizota, na zahuštění polévek
Chuť: neutrální

Quinoa příprava a recepty:

Pečená kořenová zelenina s Quinou

Quinou uvaříme v osolené vodě v poměru 2 : 1 a necháme vychladnout. Zeleninu si omyjeme a nakrájíme na stejné velké kousky. Nakrájenou zeleninu pokapeme olivovým olejem, osolíme a vložíme do trouby péct na 200 ° C po dobu 10-12 minut nebo  až do měkka.
Upečenou zeleninu smícháme s uvařenou Quinou a česnekem. Dozdobíme balsamicovým octem, medem, petrželkou nebo dle chuti.
  • 1 hrnek semínek quinoa 
  • 1 velká mrkev
  • 1 velká petržel
  • 1 menší červená řepa
  • 1 lžíce olivového oleje ( hořčičný, řepkový, z černého kmínu)
  • 1 lžička mořské soli
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce octa Balsamico
  • 1 lžíce medu
  • nasekaná petžlenová nať

Semínka Quinoa?

Quinoa články

 

Quinoa

V této rubrice nejsou žádné články.

Fotogalerie: Quinoa

Diskusní téma: Quinoa

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Chia seeds

01.03.2015 00:11
Chia semínka Slyšeli jste již o tomto malé zázraku jménem Chia?  Jsou to malé, křupavé, bezlepkové semena s jsou bohatým zdrojem bílkovin, prospěšnými antioxidanty, esenciálními omega-3 mastnými kyselinami a vlákninou. Chia semínka jsou tradiční Jihoameriská plodina. Chia semena - hovorově...

Merlík chilsky

02.01.2015 13:38
Quinoa - Mrlík čílsky Quinoa ( Kinoa ), česky mrlík čílsky (Chenopodium quinoa Willd.)  se říká „Zlato Inků“ či „matka všech obilovin“.Je jednou z plodín, ktorú v posledných rokoch vyspelý svet vlastne druhýkrát objavuje. Pestovala sa v južnej Amerike už pred siedmimi tisíckami rokov. Quinoa,...
<< 14 | 15 | 16 | 17 | 18