Vážení, rád bych poznal toho člověka, který nakupuje burské oříšky do našich prodejen.
Už několik let po sobě se mi nepodařilo koupit dobře chutnající neloupané burské oříšky.
Nechápu to, když kousek za hranicemi v pytlích jsou k prodeji dvakrát tak větší jako ty naše, o chuti ani nemluvě. U nás na sáčku si dokonce dovolí označení JUMBO (!!!), ale jsou stejně drobné a nechutné. Může mi to někdo vysvětlit? Děkuji. J.H.
Arašídy, burské oříšky
rostou v zemích s teplým a vlhkým klimatem. Arašídy jsou původem z Jižní Ameriky a pěstují se v Indii, Číně, Africe, na jihu Spojených států. Ve Spojených státech se pěstuje více než 450 000 tun ročně na téměř 400 000 hektarech.
Při nákupu arašídy věnujte pozornost vzhledu a vůni. Vyberte si arašídy rovnoměrně barevné, bez šmouh a skvrn. Arašídy mají ve 100g cca 550 - 600 kcal ale arašídové máslo má už 884 kalorií. Nadměrná konzumace arašídů může způsobit obezitu. Arašídy obsahují jedinečné aminokyseliny, vitamíny A , D , E , B1 , B2 ,B3, B5, B6, biotin,B9 (kyselinu listovou) PP , E , a polynenasycené kyseliny, minerály (draslík, fosfor, vápník, hořčík, zinek, měd, mangan a železo). Arašídy obsahují též více jak 35% proteinů a 50% tuku, ale žádný cholesterol.
Arašídové proteiny se vyznačují optimálním poměrem aminokyselin, a proto jsou dobře absorbovány v lidském těle. Arašídy zlepšují paměť a pozornost, sluch, normalizuje funkci nervového systému, srdce, jater a dalších vnitřních orgánů. Jen nezapomeňte, že kyselina listová podporuje obnovu buněk.
- arašídy ve slupce
- arašídy natural
- arašídy pražené, solené
- arašídové máslo
Arašídy (burské oříšky) a jejich účinky na zdraví:
- prevenci srdečních onemocnění, ischemie, aterosklerózy
- prevence civilizačních chorob
- proti předčasnému stárnutí
- proti vzniku zhoubných nádorů
- podporují obnovu buněk
- podporuje dobré zažívání, trávení a vyprazdňování (zdroj vlákniny)
- dobře zasytí
- podporují krve tvorbu
- zlepšují paměť a pozornost - brainfood
- púsobí proti stresu
- zdroj antioxidantů ( srovnatelné s ostružinami a jahody ) - chrání před účinky volných radikálů
- zlepšují sexuální potenci u mužů a žen
- arašídové máslo se používá pro sportovce a na léčbu hnisavých ran
- zdroj proteinů, podporuje růst svalové hmoty
- podporují a urychlují metabolismus
- snižují hladinu špatného cholesterolu
- jsou vhodné jako prevence obezity
- udržují optimální hladinu cukru v krvi
- ochraňují před zubním kazem
- zdroj koenzymu Q10 a resveratrolu
- zdroj nenasycených mastných kyselin
Nutriční hodnoty arašídů ve 100 gramech:
- Proteiny 26,4 g
- Tuky 45,3 g
- Sacharidy 9,8 g
- Kalorický obsah 500 - 800 kcal
Kontraindikace: nadměrná konzumace může vést k nadváze a obezitě, nedoporučuje se při dně, osteoartróze, artritidě
Doporučená dávka: zhruba 1 hrst (15–20 g)
Články, ořechy a jejich účinky:
Arašídy a arašídové máslo:
Diskusní téma: Arašídy, burské oříšky
Titulek: Kvalita burských oříšků Vložil: Jiří Hanák Datum: 25.11.2016
Přidat nový příspěvek
Články superpotraviny
Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021
26.02.2021 01:34
VLADIMÍR VYTÁSEK KURZY:
Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu
Kdy: sobota 27. února 2021 od 10:00 do 18:00 hod.
Kde: Rodinný resort Siesta (tzv. Zámeček), Za Oborou 120, 530 06 Pardubice VI-Staré Čivice
Obsah kurzu: Na našem kurzu poznáte bylinky na léčení těla i duše se zaměřením...
Bylinkové kurzy 2020
02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020
Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat?
Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup?
Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...
Bylinky působící zejména proti virům
02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...
Jak posílit imunitní systém?
20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...
Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA
20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...
Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů
26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek).
s nastupujícím obdobím...
Málo známé superpotraviny
18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...
Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?
18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného?
Mykorhiza
Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...
Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech
08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...
Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů
10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...
superpotraviny | ořechy | semínka | jedlé oleje | koření | sušené plody | přírodní sladidla | jedlé houby | zelené potraviny | přírodní šťávy | bezlepková dieta | ořechy | obiloviny | luštěniny | voda a nápoje | chia semínka | kešu | mandle | goji | Hairplus | přírodní šťávy | šungit | kokosový olej | RAW strava | Medik8 | doplňky stravy | AWA superfoods | Himalyo | lyofilizované ovoce