Kešu ořechy a zdraví

Kešu ořechy ( "hořčíková bomba") jsou jedlé nažky tropického ledvinovníku, strom vyšky cca 10-12m rostoucí v tropech. Jeden vzrostlý ledvinovník může za rok vyprodukovat až 40-50kg kešu oříšků. Strom původem z Jižní Ameriky se postupně rozšířil do Afriky a jižní Asie ( Vietnam, Indie ). Z kešu oříšků se též vyrábí jedinečný olej, který není u nás k sehnání.

Druhy kešu oříšků prodávané v obchodní síti:Kešu 

Účinky kešu oříšků na zdraví

  • vysoký obsah omega 3 mastných nenasycených kyselin
  • Brainfood - posiluje nervovou soustavu – snižují podrážděnost, deprese, nervozitu
  • snižují hladinu cholesterolu v krvi
  • podporují regeneraci a snižují únavu
  • metabolické funkce-vysoký obsah hořčíku  (260 mg/100 gramů ) - podporuje správnou činnost svalů a nervů a pro správnou stavbu kostí
  • pomáhá při špatném trávení
  • snižuje bušením srdce či arytmii
  • zlepšují ostrost zraku - vysoky obsah antioxidantů ( Zea-xantin )
  • při angíně pectoris
  • podporují tvorbu spermií
  • uvolňuje svaly při dlouhodobém zatížení
  • zlepšuje paměť a myšlení (brainfood)
  • přírodní zdroj hořčíku
  • více o kešu...

Účinné látky: 50 % tuků ( omega 3 mastné nenasycené kyseliny ), 20 % bílkovin a 25 % cukrů, kyselina panthotenová (vitamín B5), pyroxid (vitamín B6), riboflavin a thiamin (vitamín B-1) vitaminy A, E, minerály-hořčík, draslík dále železo , mangan, selen a zinek

Druhy Kešu ořechů:

zjednodušeně: čím menší číslo tím větší ořechy, písmeno značí barvu W- white (bílá)
  • W210 - největší ořechy na evropském trhu 
  • W240 - největší u vybraných prodejců a u běžně v našem sortimentu
  • W320 - běžně prodávané kešu na českém trhu
  • W450 - nejobvykleji v prodeji v našich řetězcích
  • WS - půlené ořechy
  • LBS320 - necelé a půlky
  • LP - označení nejmenších ořechů

Kde koupit kešu ořechy?

Kešu ořechy mají cca 21-27% sacharidů a nízký glykemický index

Dávkování: doporučené množství za den je cca 40-50g

Graf složení nutričních hodnot

Graf složení produktu ořechy kešu Ensa

Chuť: jemná, nasládlá 

Použití: do musli, ořechových směsí, dezertů, vhodný do slaných a sladkých pokrmů, zeleninových salátů-nastrouhaný na drobno, kešu ořechy by se měly před konzumací namočit

TIPY na využití kešu:

Sladká rýže -2 hrsti sladké rýže sweet , 100g kešu oříšků, ovoce ( rýži propereme ve studené vodě, dáme do tlakového hrnce, přidáme kešu ořechy, špetku soli a 4-5 hrnků vody. Vaříme pod tlakem 60 minut. Podáváme s ovocem )

Kešu pomazánka -  Kešu ořechy 50 g necháme na cca 30 min. namočené ve vodě, přidáme petržel 80g, česnek 1/2 stroužku, limetku, tymián, řapíkatý celer 50 g, Cherry rajčátka 50 g přidáme 50ml vody a vše rozmixujeme a můžeme namazat na chleba.

Brokolicový salát s kešu oříšky- mraženou brokolici uvaříme v páře do měkka a opláchneme v cedníku pod studenou tekoucí vodou. Nechte řádně okapat a osušte utěrkou přebytečnou vodu.  Na teflonové pánvi opečeme slunečnicová semínka s kešu oříšky. Stáhneme z ohně, přidáme rozinky, brokolici, ochutíme solí a pepřem. Podáváme při pokojové teplotě nebo chlazené k hlavnímu jídlu. (350 g mražené brokolice, 50g solených kešu, 50g rozinek, 50 g  slunečnicových semínek, himalájská sůl a pepř na dochcení ).

Mohou se rozmixovat s vodou, medem a rozinkami na sladký krém nebo s bylinkami, solí a česnekem na slaný způsob jako řidší omáčka.

Kešu máslo

Kešu orechové maslo nie je tak populárne a široko dostupné ako mandľové maslo, ale jeho popularita stále rastie nielen pre jeho chuť, ale hlavne všestrannosť. Kešu maslo možno nájsť v obchodoch so zdravou výživou, ale často je vyrobené z pražených orechov a často tiež obsahuje pridanej soli a palmový alebo požltový olej, ktorým získa krémovejšia chuť. Obsahuje tak karcinogény a celkovo ohrozuje nutričný profil výrobku. Vždy je lepšie si ho vyrobiť doma a presne vedieť, z čoho je vyrobené a ako. Kešu má prírodný "maslovú" príchuť a nižší obsah tuku ako mnoho iných orechov. Okrem toho asi ¾ týchto tukov sú nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú veľmi zdravé pre srdce. Čisté kešu maslo je tiež dobrým zdrojom horčíka, medi a fosforu. Kešu maslo by malo byť konzumované striedmo v rámci vyváženej stravy, ale lyžice kešu masla niekoľkokrát týždenne urobí zázraky na vašom zdraví. Kešu maslo sa často používa v indickej a thajskej kuchyni. Hodí sa na sladké aj slané variácie jedál ako sú sušienky, koláče, pudingy, dipy a slúži ako fantastický základ pre výrobu raw surových čokoládových dobrôt. Dáva vyniknúť zaujímavou chuťou tiež polievkam, duseným pokrmom a kari, rovnako ako šalátovým zálievkam, miešané blanšírované zelenine a marinádam. Pridaním lyžice masla obohatíte tiež kešu mlieko alebo kešu krém. Vždy rozmiešajte olej z hornej časti nádoby so zvyškom a uchovávajte v uzavretej sklenenej nádobe v chladničke po dobu niekoľkých mesiacov.

Kešu ořechy 50 g
Petržel 80 g
Česnek 1/2 stroužku
Limetka
Tymián
Řapíkatý celer 50 g
Cherry rajčátka 50 g
Celozrnný žitný kváskový chléb 100 g

Doba přípravy

5 minut (bez namáčení

- See more at: https://www.skolazdravehovareni.cz/recept/kesu-pomazanka#sthash.bNDU132d.dpuf

Kešu ořechy 50 g
Petržel 80 g
Česnek 1/2 stroužku
Limetka
Tymián
Řapíkatý celer 50 g
Cherry rajčátka 50 g
Celozrnný žitný kváskový chléb 100 g

Doba přípravy

5 minut (bez namáčení

- See more at: https://www.skolazdravehovareni.cz/recept/kesu-pomazanka#sthash.bNDU132d.dpuf


mandle  vlašské ořechy  kešu oříšklískové oříšky  píniové oříšky

Diskusní téma: Kešu ořechy

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Mandle

Mandle-superpotravina, antioxidant

17.08.2014 11:56
Mandle V zime, keď listnaté stromy odhaľujú svoje konáre, je mandľa obsypaná nádhernými bieloružovými kvetmi, ktoré oznamujú príchod jari. Mandle predstavujú súčasť ľudskej stravy už od nepamäti. Pre svoju výživou hodnotu a kulinárske vlastnosti sa stali jedinečnou potravinou so širokým...

Články superpotraviny

Tipy jak vylepšit zdravou výživu o superpotraviny

30.09.2017 22:57
Dokonce i superpotraviny potřebují vaši podporu, aby se dostaly do jídelníčku. Jednoduché změny mohou obohatit vaše jídelní chody a prospějí vašemu zdraví. Použijte na přípravu smoothie místo mléka řecký jogurt řecký jogurt má větší obsah proteinů a má krémovější konzistenci než mléko má vyšší...

Vyzkoušejte tyto superpotraviny před příchodem zimy

29.09.2017 21:07
blíží se zima a je načase posílit Váš imunitní systém, protože s příchodem sychravých dnů můžete ulehnout s rýmou a kašlem, proto zvažte zařazení těchto superpotravin do svého jídelníčku před začátkem zimy. Prevence v podobě otužování a dostatku pohybu vám také velmi prospěje. Podle...

Jak připravit domácí netypické sirupy?

28.09.2017 20:56
Česnekový sirup s medem potřebujeme osm oloupaných a prolisovaných stroužků kvalitního česneku, které přidáme do 200 ml jablečného octa a 200 ml medu. Vše důkladně smícháme dohromady a mixujte až se sirup spojí. Následně můžeme vyrobený sirup přelít do uzavíratelné sklenice prevenci proti...

5 kroků, jak snížit chuť na sladké

22.09.2017 23:15
Nevím jak vy, ale já a i mé kamarádky čas od času po obídku nebo večer bojujeme s chutěmi na sladké. Proto jsem se rozhodla najít způsob, jak těmto přibíracím taktikám zabránit. A našla jsem! Mám pro nás 5 kroků, jak se těmto chutím postavit. Více bílkovin ve stravě Proteiny jsou pomocníci,...

Výhody zdravého jídelníčku

22.09.2017 23:06
Vždy, když chceme změnit svoje stravování, je to pro nás těžká volba. Každý víme, jak je obtížné na rodinných oslavách a letních grilovačkách udržet svůj jídelníček se zdravým podtextem.. Ale i přes tyto nástrahy je důležité myslet na to, co nám zdravá strana přinese a jak se to projeví na našem...

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>