Kešu ořechy a zdraví

Kešu ořechy ( "hořčíková bomba") jsou jedlé nažky tropického ledvinovníku, strom vyšky cca 10-12m rostoucí v tropech. Jeden vzrostlý ledvinovník může za rok vyprodukovat až 40-50kg kešu oříšků. Strom původem z Jižní Ameriky se postupně rozšířil do Afriky a jižní Asie ( Vietnam, Indie ). Z kešu oříšků se též vyrábí jedinečný olej, který není u nás k sehnání.

Druhy kešu oříšků prodávané v obchodní síti:Kešu 

Účinky kešu oříšků na zdraví

  • vysoký obsah omega 3 mastných nenasycených kyselin
  • Brainfood - posiluje nervovou soustavu – snižují podrážděnost, deprese, nervozitu
  • snižují hladinu cholesterolu v krvi
  • podporují regeneraci a snižují únavu
  • metabolické funkce-vysoký obsah hořčíku  (260 mg/100 gramů ) - podporuje správnou činnost svalů a nervů a pro správnou stavbu kostí
  • pomáhá při špatném trávení
  • snižuje bušením srdce či arytmii
  • zlepšují ostrost zraku - vysoky obsah antioxidantů ( Zea-xantin )
  • při angíně pectoris
  • podporují tvorbu spermií
  • uvolňuje svaly při dlouhodobém zatížení
  • zlepšuje paměť a myšlení (brainfood)
  • přírodní zdroj hořčíku
  • více o kešu...

Účinné látky: 50 % tuků ( omega 3 mastné nenasycené kyseliny ), 20 % bílkovin a 25 % cukrů, kyselina panthotenová (vitamín B5), pyroxid (vitamín B6), riboflavin a thiamin (vitamín B-1) vitaminy A, E, minerály-hořčík, draslík dále železo , mangan, selen a zinek

Druhy Kešu ořechů:

zjednodušeně: čím menší číslo tím větší ořechy, písmeno značí barvu W- white (bílá)
  • W210 - největší ořechy na evropském trhu 
  • W240 - největší u vybraných prodejců a u běžně v našem sortimentu
  • W320 - běžně prodávané kešu na českém trhu
  • W450 - nejobvykleji v prodeji v našich řetězcích
  • WS - půlené ořechy
  • LBS320 - necelé a půlky
  • LP - označení nejmenších ořechů

Kde koupit kešu ořechy?

Kešu ořechy mají cca 21-27% sacharidů a nízký glykemický index

Dávkování: doporučené množství za den je cca 40-50g

Graf složení nutričních hodnot

Graf složení produktu ořechy kešu Ensa

Chuť: jemná, nasládlá 

Použití: do musli, ořechových směsí, dezertů, vhodný do slaných a sladkých pokrmů, zeleninových salátů-nastrouhaný na drobno, kešu ořechy by se měly před konzumací namočit

TIPY na využití kešu:

Sladká rýže -2 hrsti sladké rýže sweet , 100g kešu oříšků, ovoce ( rýži propereme ve studené vodě, dáme do tlakového hrnce, přidáme kešu ořechy, špetku soli a 4-5 hrnků vody. Vaříme pod tlakem 60 minut. Podáváme s ovocem )

Kešu pomazánka -  Kešu ořechy 50 g necháme na cca 30 min. namočené ve vodě, přidáme petržel 80g, česnek 1/2 stroužku, limetku, tymián, řapíkatý celer 50 g, Cherry rajčátka 50 g přidáme 50ml vody a vše rozmixujeme a můžeme namazat na chleba.

Brokolicový salát s kešu oříšky- mraženou brokolici uvaříme v páře do měkka a opláchneme v cedníku pod studenou tekoucí vodou. Nechte řádně okapat a osušte utěrkou přebytečnou vodu.  Na teflonové pánvi opečeme slunečnicová semínka s kešu oříšky. Stáhneme z ohně, přidáme rozinky, brokolici, ochutíme solí a pepřem. Podáváme při pokojové teplotě nebo chlazené k hlavnímu jídlu. (350 g mražené brokolice, 50g solených kešu, 50g rozinek, 50 g  slunečnicových semínek, himalájská sůl a pepř na dochcení ).

Mohou se rozmixovat s vodou, medem a rozinkami na sladký krém nebo s bylinkami, solí a česnekem na slaný způsob jako řidší omáčka.

Kešu máslo

Kešu orechové maslo nie je tak populárne a široko dostupné ako mandľové maslo, ale jeho popularita stále rastie nielen pre jeho chuť, ale hlavne všestrannosť. Kešu maslo možno nájsť v obchodoch so zdravou výživou, ale často je vyrobené z pražených orechov a často tiež obsahuje pridanej soli a palmový alebo požltový olej, ktorým získa krémovejšia chuť. Obsahuje tak karcinogény a celkovo ohrozuje nutričný profil výrobku. Vždy je lepšie si ho vyrobiť doma a presne vedieť, z čoho je vyrobené a ako. Kešu má prírodný "maslovú" príchuť a nižší obsah tuku ako mnoho iných orechov. Okrem toho asi ¾ týchto tukov sú nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú veľmi zdravé pre srdce. Čisté kešu maslo je tiež dobrým zdrojom horčíka, medi a fosforu. Kešu maslo by malo byť konzumované striedmo v rámci vyváženej stravy, ale lyžice kešu masla niekoľkokrát týždenne urobí zázraky na vašom zdraví. Kešu maslo sa často používa v indickej a thajskej kuchyni. Hodí sa na sladké aj slané variácie jedál ako sú sušienky, koláče, pudingy, dipy a slúži ako fantastický základ pre výrobu raw surových čokoládových dobrôt. Dáva vyniknúť zaujímavou chuťou tiež polievkam, duseným pokrmom a kari, rovnako ako šalátovým zálievkam, miešané blanšírované zelenine a marinádam. Pridaním lyžice masla obohatíte tiež kešu mlieko alebo kešu krém. Vždy rozmiešajte olej z hornej časti nádoby so zvyškom a uchovávajte v uzavretej sklenenej nádobe v chladničke po dobu niekoľkých mesiacov.

Kešu ořechy 50 g
Petržel 80 g
Česnek 1/2 stroužku
Limetka
Tymián
Řapíkatý celer 50 g
Cherry rajčátka 50 g
Celozrnný žitný kváskový chléb 100 g

Doba přípravy

5 minut (bez namáčení

- See more at: https://www.skolazdravehovareni.cz/recept/kesu-pomazanka#sthash.bNDU132d.dpuf

Kešu ořechy 50 g
Petržel 80 g
Česnek 1/2 stroužku
Limetka
Tymián
Řapíkatý celer 50 g
Cherry rajčátka 50 g
Celozrnný žitný kváskový chléb 100 g

Doba přípravy

5 minut (bez namáčení

- See more at: https://www.skolazdravehovareni.cz/recept/kesu-pomazanka#sthash.bNDU132d.dpuf


mandle  vlašské ořechy  kešu oříšklískové oříšky  píniové oříšky

Diskusní téma: Kešu ořechy

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Mandle

Mandle-superpotravina, antioxidant

17.08.2014 11:56
Mandle V zime, keď listnaté stromy odhaľujú svoje konáre, je mandľa obsypaná nádhernými bieloružovými kvetmi, ktoré oznamujú príchod jari. Mandle predstavujú súčasť ľudskej stravy už od nepamäti. Pre svoju výživou hodnotu a kulinárske vlastnosti sa stali jedinečnou potravinou so širokým...

Články superpotraviny

14 přínosů pro zdraví, lněné semínko

28.07.2017 20:27
Přínosy lněného semínka pro zdraví jsou velmi rozsáhlé, a proto je len součástí tradičních kuchyní v Asii, Americe i Africe. Jeho vysoké nutriční a zdravotní výhody převyšují ty, které nabízí jiné obiloviny a semínka. Jsou bohatý zdrojem kyseliny alfa-linolenové, omega-3 mastných kyselin, a...

Kurkuma

23.07.2017 23:42
Silice z Kurkumy mají řadu příznivých účinků na zdraví a používá se například na snížení zánětu, detoxikaci organismu, předchází rakovině, podporuje trávení, pomáhá s prevenci padáni vlasů, stimuluje krevní oběh, zlepšuje zdravotní stav pokožky, posiluje imunitní systém, chránit srdce, dává chuť...

Lemongrass - citronová tráva, účinky na zdraví

19.07.2017 21:40
Voňatka citronová také známá jako Lemongrass, je to bylina, která patří do čeledi trav. Je dobře známo, že má výraznou citrónovou příchut a citrusové aroma. Je to vysoká vytrvalá tráva, která je původem z Indie a tropických oblastí Asie.  Lemongras (citronová tráva) je zdrojem esenciálních...

Datle, 13 zajimavých výhod

18.07.2017 23:38
Datle jsou jedním z nejlepších sladkých a všestranných potravin, které mohou regulovat proces trávení. To může výrazně zvýšit hladinu energie u lidí už během půl hodiny. Stačí příjem 20-35 gramů vlákniny za den. Datle jsou dobrým zdrojem různých vitaminů a minerálních látek. Jsou také dobrým...

Překvapující benefity mandlí

18.07.2017 22:29
Mandle se pěstují na mnoha místech, např.USA, Španělsko, Írán, Saúdská Arábie, Libanon, Turecko, Sýrie, Jordánsko a Izrael. Jak výživné, plné energie a  snadno dostupné. Tradiční sladké mandle jsou jedlé, zatímco ty hořké se používají k výrobě mandlového oleje . Obvykle se...

Domácí nutella z avokáda

18.07.2017 20:57
Příprava je velmi jednoduchá...Dužinu z čerstvého avokáda vydlabeme (alternativně můžeme vyjmou pouze pecku)  a spolu s uvedenými složkami důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému. A to je vše avokádo a jeho účinky (zdroj tuků -nenasycené mastné kyseliny, B1, B2, B3, B6, B5, E,...

Jedlá soda, pomůže vám pomoci i s pletí? Nevěříte?

16.07.2017 23:03
Soda bicarbona -hydrogenuhličitan sodný, NaHCO3 („jedlá soda“) Jedlá soda, že jste už někdy slyšeli? Naše maminky ji měli běžně ve své kuchyňské skříňce. Je to pro většinu žen překvapením, ale můžete s ní počítat i v rámci kosmetických rituálů? To si pište! Můžete se inspirovat v těchto...

Granátová jablka

16.07.2017 12:36
Přínosy granátových jablek pro zdraví je bezpočet a to je dělá zvláštní, kromě toho že zdravé, jsou i velmi chutné. Granátová jablka mají antioxidační, antivirové a protinádorové vlastnosti a jsou také dobrým zdrojem vitamínů. Obsahuje zejména vitamin A, C, E a také kyselinu listovou. Tento úžasné...

Druhy potravin

10.07.2017 21:20
BIO potraviny BIO potraviny mají původ v ekologickém zemědělství, kde jsou dodržována přísná pravidla pro zemědělskou výrobu. Minimálně 95 % složek musí být z ekologické produkce, podmíněné je využití místních zdrojů, jako jsou hnojiva a krmiva. Zakázaný je obsah geneticky...

Potraviny s větším obsahem vitamínu C než pomeranče

10.06.2017 22:24
Na celém světě se nedokáže přirozenou cestou zásobovat vitamínem C pouze člověk a některé druhy zvířat. Dvojnásobný držitel Nobelovy ceny Linus Pauling tvrdil, že vitamín C je lékem na všechno - od nachlazení po rakovinu. Doporučená denní dávka vitamínu C (kyselina askorbová) je v EU 60mg (v...
<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >>