Mandle kvalita

Mandle patří mezi nejpopulárnější zdravou svačinu, mají skvělou chuť a také zdravotní výhody.Tyto výživné zdroje bílkovin nám mohou pomoci Mandle naturalkontrolovat hladinu cukru v krvi a snížit hladinu cholesterolu. 

Mandle mohou být použity pekárenském průmyslu, na výrobu pasty, mandlového mléka, zmrzliny nebo jako náplň do čokoládových pralinek.

Kalifornie / USA je největším producentem mandlí (CCA 80% světové produkce), má ideální podmínky pro pěstování (mírné klima, bohatá půda a dostatek slunce), za ní následuje Austrálie a Španělsko. 

Velikosti mandlí - množství mandlí v jedné unci: 

  • 18/20, 20/22, 23/25, 25/27, 27/30, 30/32, 32/34, 34/36, 36/40 -  např. 23-25ks na 1 trojskou unci 
  • velikosti běžně prodávané v Česku - 23/25, 25/27, 27/30

Hlavní typy výrobků z mandlí:

  • Celé mandle - přírodní nebo blanšírované
  • Strouhané mandle- přírodní nebo blanšírované
  • Plátky mandí - bílé
  • Nakrájené mandle - přírodní nebo blanšírované
  • Mandlová moučka nebo mouka - přírodní nebo blanšírované (standardní, jemně mleté)
  • Mandlová pasta / Máslo
  • Mandlové mléko
  • Marcipán- výrobek z mandlí
  • používá se s ořechy a sušenými plody do čokolád 
  • více

Mandle srovnání

Odrůdy mandloňí:

  • Carmel¨(USA) - tvrdší, ploché, dlouhé mandle, s tvrdší slupkou - výraznější chuť jak mandle odrůdy NON PAREIL
  • Valencia (Španělsko), mandle mají výrazně placatý tvar, chuť je mandlová, velmi jemně nahořklá
  • Non pareil (USA - Kalifornie) cenové dražší než Carmel - atraktivní vzhled (mandle jsou dlouhé, ploché, světlé hnědé, hladké s výraznou texturou nestejné mandle, dobře se blanšírují)
  • Butte,
  • Marcona
  • Butte Padre

Stupně Kvality:

  • mandle Fancy - nejvyšší kvalita
  • mandle Extra No.1
  • Mandle No.1 Supreme (SUP) - nadstandartní
  • Mandle Select palic Run (SSR)
  • Mandle Std palic Run (SDT)
  • Mandle Celé & Broken
  • Mandle kousky
  • více

mandle Fancy

Fancy Grade Mandle California / Španělsko Původ
 

Mandle Extra č.1

Extra No.1 Grade mandle California / Španělsko Původ
 

Mandle No.1 Supreme

Nejvyšší stupeň Mandle California / Španělsko Původ
 
 
 
 

Mandle Select palic Run

Vyberte palic Run (SSR) Grade Mandle California / Španělsko Původ
 

Mandle Std palic Run

Standardní palic Run (STD) Grade Mandle California / Španělsko Původ
 

Mandle Celé & Broken

Celá & Broken Grade mandle California / Španělsko Původ
 

mandle Pieces

Almond Pieces California / Španělsko Původ

 

 

 

 

 

Země původu: nejčastěji Španělsko, USA (Kalifornie)
 

Použití: mandlové mléko, marcipán, musli, zeleninové, sýrové a ovocné saláty, dorty, jogurty, pro přímou konzumaci doporučujeme mandle namočit přes noc do vody

Doporučení: zakoupené mandle co nejrychleji spotřebujte, zabráníte tak nežádoucímu žluknutí. Při skladování vždy vybírejte suché a chladné místo, což platí dvojnásobně při letních teplotách.

Upozornění: mandle jsou náchylné na žluknutí, čerstvé mandle by neměly být hořké, ale měly jemně oříškově vonět. Mandle skladujeme v uzavřených nádobách na suchém místě bez slunečního záření. Prodloužení trvanlivosti dosáhneme pokud je dáme do lednice (vydrží  i 6 měsíců) a nebo do mrazničky, kde vydrží až jeden rok.

mandle?

Články o mandlích

 

Diskusní téma: Mandle kvalita

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Mandle

Mandle-superpotravina, antioxidant

17.08.2014 11:56
Mandle V zime, keď listnaté stromy odhaľujú svoje konáre, je mandľa obsypaná nádhernými bieloružovými kvetmi, ktoré oznamujú príchod jari. Mandle predstavujú súčasť ľudskej stravy už od nepamäti. Pre svoju výživou hodnotu a kulinárske vlastnosti sa stali jedinečnou potravinou so širokým...

Články superpotraviny

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...

Víte co to je oil pulling?

07.01.2018 12:24
Oil pulling (mlgání) je vlastně převalování oleje v ústech, který má původ v již v ajurvédě. Jde o přírodní čištění a detoxikaci zubů a dásní. Na oil pulling můžeme použít kvalitní panenský olej (sezamový, kokosový, olivový, slunečnicový) 1-2 lžičky, který převalujeme v ústech po dobu cca 20min....

Je tu období chřipek, bylinková pomoc při bolestech v krku

05.01.2018 22:58
Léčivé bylinky obsahují celou řádku účinných látek, které si je také vyrábějí ke své vlastní ochraně. Jejich schopností a učinků odedávna využíváme i my. Bylinky mohou při nachlazení, kašli, zahlenění  a rýmě velmi ulevit a napomoci uzdravení. tipy na teplé čaje v zimním období herbář...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>