Mandle kvalita

Mandle patří mezi nejpopulárnější zdravou svačinu, mají skvělou chuť a také zdravotní výhody.Tyto výživné zdroje bílkovin nám mohou pomoci Mandle naturalkontrolovat hladinu cukru v krvi a snížit hladinu cholesterolu. 

Mandle mohou být použity pekárenském průmyslu, na výrobu pasty, mandlového mléka, zmrzliny nebo jako náplň do čokoládových pralinek.

Kalifornie / USA je největším producentem mandlí (CCA 80% světové produkce), má ideální podmínky pro pěstování (mírné klima, bohatá půda a dostatek slunce), za ní následuje Austrálie a Španělsko. 

Velikosti mandlí - množství mandlí v jedné unci: 

  • 18/20, 20/22, 23/25, 25/27, 27/30, 30/32, 32/34, 34/36, 36/40 -  např. 23-25ks na 1 trojskou unci 
  • velikosti běžně prodávané v Česku - 23/25, 25/27, 27/30

Hlavní typy výrobků z mandlí:

  • Celé mandle - přírodní nebo blanšírované
  • Strouhané mandle- přírodní nebo blanšírované
  • Plátky mandí - bílé
  • Nakrájené mandle - přírodní nebo blanšírované
  • Mandlová moučka nebo mouka - přírodní nebo blanšírované (standardní, jemně mleté)
  • Mandlová pasta / Máslo
  • Mandlové mléko
  • Marcipán- výrobek z mandlí
  • používá se s ořechy a sušenými plody do čokolád 
  • více

Mandle srovnání

Odrůdy mandloňí:

  • Carmel¨(USA) - tvrdší, ploché, dlouhé mandle, s tvrdší slupkou - výraznější chuť jak mandle odrůdy NON PAREIL
  • Valencia (Španělsko), mandle mají výrazně placatý tvar, chuť je mandlová, velmi jemně nahořklá
  • Non pareil (USA - Kalifornie) cenové dražší než Carmel - atraktivní vzhled (mandle jsou dlouhé, ploché, světlé hnědé, hladké s výraznou texturou nestejné mandle, dobře se blanšírují)
  • Butte,
  • Marcona
  • Butte Padre

Stupně Kvality:

  • mandle Fancy - nejvyšší kvalita
  • mandle Extra No.1
  • Mandle No.1 Supreme (SUP) - nadstandartní
  • Mandle Select palic Run (SSR)
  • Mandle Std palic Run (SDT)
  • Mandle Celé & Broken
  • Mandle kousky
  • více

mandle Fancy

Fancy Grade Mandle California / Španělsko Původ
 

Mandle Extra č.1

Extra No.1 Grade mandle California / Španělsko Původ
 

Mandle No.1 Supreme

Nejvyšší stupeň Mandle California / Španělsko Původ
 
 
 
 

Mandle Select palic Run

Vyberte palic Run (SSR) Grade Mandle California / Španělsko Původ
 

Mandle Std palic Run

Standardní palic Run (STD) Grade Mandle California / Španělsko Původ
 

Mandle Celé & Broken

Celá & Broken Grade mandle California / Španělsko Původ
 

mandle Pieces

Almond Pieces California / Španělsko Původ

 

 

 

 

 

Země původu: nejčastěji Španělsko, USA (Kalifornie)
 

Použití: mandlové mléko, marcipán, musli, zeleninové, sýrové a ovocné saláty, dorty, jogurty, pro přímou konzumaci doporučujeme mandle namočit přes noc do vody

Doporučení: zakoupené mandle co nejrychleji spotřebujte, zabráníte tak nežádoucímu žluknutí. Při skladování vždy vybírejte suché a chladné místo, což platí dvojnásobně při letních teplotách.

Upozornění: mandle jsou náchylné na žluknutí, čerstvé mandle by neměly být hořké, ale měly jemně oříškově vonět. Mandle skladujeme v uzavřených nádobách na suchém místě bez slunečního záření. Prodloužení trvanlivosti dosáhneme pokud je dáme do lednice (vydrží  i 6 měsíců) a nebo do mrazničky, kde vydrží až jeden rok.

Kde koupit mandle?

Články o mandlích

 

Diskusní téma: Mandle kvalita

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Mandle

Mandle-superpotravina, antioxidant

17.08.2014 11:56
Mandle V zime, keď listnaté stromy odhaľujú svoje konáre, je mandľa obsypaná nádhernými bieloružovými kvetmi, ktoré oznamujú príchod jari. Mandle predstavujú súčasť ľudskej stravy už od nepamäti. Pre svoju výživou hodnotu a kulinárske vlastnosti sa stali jedinečnou potravinou so širokým...

Články superpotraviny

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...

Víte co to je oil pulling?

07.01.2018 12:24
Oil pulling (mlgání) je vlastně převalování oleje v ústech, který má původ v již v ajurvédě. Jde o přírodní čištění a detoxikaci zubů a dásní. Na oil pulling můžeme použít kvalitní panenský olej (sezamový, kokosový, olivový, slunečnicový) 1-2 lžičky, který převalujeme v ústech po dobu cca 20min....

Je tu období chřipek, bylinková pomoc při bolestech v krku

05.01.2018 22:58
Léčivé bylinky obsahují celou řádku účinných látek, které si je také vyrábějí ke své vlastní ochraně. Jejich schopností a učinků odedávna využíváme i my. Bylinky mohou při nachlazení, kašli, zahlenění  a rýmě velmi ulevit a napomoci uzdravení. tipy na teplé čaje v zimním období herbář...

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Jídelníček odolnosti organismu

08.11.2017 21:39
správnou funkc systému obranyschopnosti můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na obranyschopnost organismu a posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>