Mandle

mandloně jsou teplomilné středně velké stromy a keře původem z Asie ( starověké Mezopotánie a Číny ). Mandle se získávají z pecek plodů Mandlemandloně. Pěstují se dva druhy mandlí - sladké a hořké. Mandle patří pro svůj vysoký obsah stopových prvků, vlákniny, bílkovin, vápníku, hořčíku, draslíku, zinku a selenu, vitamínů B1,B2, B6, E mezi superpotraviny a antioxidanty ( které jsou obsaženy zejména ve slupce ). Mandle od nepaměti patřili na jídelníček a tak by to mělo platit i nyní. Mandle obsahují kolem 50% tuků, 20-25% bílkovin (více než maso 15-20%), asi 10 % sacharidů. Ve 100 g mandlí najdeme 290 mg hořčíku, 260 mg vápníku, 730 mg draslíku, 1 mg mědi a 3 mg zinku. Mandle, stejně jako ovesné vločky, kukuřice, celer, sójové boby, ječmen, para ořechy a vlašské ořechy jsou využívány k protirakovinné dietě. Nejznámější jsou odrůdy, Valecia (Španělsko), Carmel a Non pareil - nejchutnější odruda  (USA)

  • mandle, král mezi ořechy, zásaditý ořech
  • 80% světové produkce mandlí se pěstuje v Kalifornii, z toho Odrůda Nonpareil tvoří cca 30% produkce
  • existuje cca 30 odrůd mandlí, ale 4 jsou hlavní: Mission, Nonpareil, Californie, Carmel

Varianty mandlí, které můžeme zařadit na náš jídelníček:

Kde můžeme mandle koupit? AWA shop Brno, osobní odběr v Brně a Praze

Mandle a jejich účinky:

  • snížují riziko vzniku Alzheimerovy choroby
  • snižují riziko vzniku cukrovky 
  • zdroj omega 3,
  • jsou zásadité (mají alkalizující účinek)
  • snížují hladinu cholesterolu v krvi
  • antioxidant ( zbavuje tělo volných radikálů působících v buňkách a tkáních ) vitamin E
  • vhodné pro těhotné a kojící ženy ( podporuje tvorbu mateřského mléka )
  • preventivní prostředek proti rakovině
  • chrání před rozvojem nemocí srdce a cév (flavonoidy)
  • vhodné jako doplněk stravy při akné a ekzémech
  • posilují imunitní systém ( vysoký obsah hořčíku )
  • vhodné pro nervovou soustavu,- Brainfood
  • podporují růst vlasů, nehtů zpevňují kosti a zubní sklovinu ( denní kozumace 8-10ks po dobu 60 dní )
  • duševní svěžest až do pozdního stáří nám zaručí již konzumace šesti až osmi mandlí denně
  • vhodné při různých psychických poruchách a neurózách
  • brání rozvoji arteriální hypertenze
  • zlepšují činnost srdce
  • podporuje zadržování vápníku v těle
  • jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů proteinů, vápníku a fosforu
  • vysoký podíl tuků, což z nich dělá vynikající zdroj energie
  • měly často figurovat na jídelníčku vegetariánů ( vysoký obsah bílkovin )
  • prevence proti chřipce a nachlazení
  • mandle + pohyb působí na zdravou funkci pohlavních orgánů
  • brainfood - ideální pro výživu mozku
  • bez lepku
  • odbourává stres, únavu a deprese
  • prospívají osteoporóze nebo demineralizací kostí
  • příznivý vliv na zdravou pleť, vlasy, nehty, kosti i zuby
  • dobře zasytí (velké množství bílkovin a vlákniny)
  • zdroj  polyfenolů - obsažené ve slupce (upraví hladinu špatného cholesterolu v krvi)
  • zdroj rostlinných sterolů (fytosteroly) - brání vstřebávání cholesterolu ze zažívacího ústrojí
  • pomáhají při pálení žáhy
  • zdroj elektrolytů
  • zdroj polyfeolů ve slupce (mandle natural) - zdroj prebiotické vlákniny
  • více

Nejprodávanější odrůdy mandlí:

Mandle dovážené z USA podléhají tzv. pasterizaci - ošetření horkým vzduchem
 

Doporučená denní dávka mandlí: 25-30 gramů ( jedna hrst ), doporučujeme kombinovat se sušeným ovocem., vhodné je také mandle namočit přes noc do vody (lépe se tráví) a lépe se budou rozkousávat

Články, ořechy a jejich účinky:

Mandle srovnaní

Použití: musli, zeleninové, sýrové a ovocné saláty, dorty, jogurty, pro přímou konzumaci doporučujeme mandle namočit přes noc do vody

Jedna průměrná porce - 30g (přibližně 23 mandlí) poskytuje 35% denní dávky vitamínu E, 20% hořčíku a riboflavinu, 8% vápníku a 6% draslíku. Stejně jako ostatní ořechy, mandle obsahují poměrně vysoké množství tuku, asi 15 gramů na 30g.

Doporučení: zakoupené mandle co nejrychleji spotřebujte, zabráníte tak nežádoucímu žluknutí. Při skladování vždy vybírejte suché a chladné místo, což platí dvojnásobně při letních teplotách.

Upozornění: mandle jsou náchylné na žluknutí, čerstvé mandle by neměly být hořké, ale měly jemně oříškově vonět. Mandle skladujeme v uzavřených nádobách na suchém místě bez slunečního záření. Prodloužení trvanlivosti dosáhneme pokud je dáme do lednice (vydrží  i 6 měsíců) a nebo do mrazničky, kde vydrží až jeden rok.

Doporučuje se v průběhu dne (asi 4 -5 x) sníst celkem 8 polévkových lžíc ořechů a semínek Mandle je dobré přes noc namočit ve vodě a o semínkách platí totéž.

Kde koupit mandle?

Mandlové máslo - ořechová másla

Mandlové mléko

Mandlové mlékoPro konzumenty s alergií na mléko či při nestravitelnosti laktózy je jako výborná náhražka mandlové mléko. To platí i pro všechny malé děti a lidi s kožními problémy (ekzémy). Mandlové mléko má mírně projímavé účinky

Recept: 25 dkg mandlí spaříme, oloupeme, osušíme. Poté je rozdrtíme nebo nastrouháme a přelijeme 1 litrem vlažné převařené vody a šťávu z půlky citronu. Necháme několik hodin ustát v chladném prostředí. Přecedíme. Před zcezením můžeme hmotu rozmixovat v mixéru. Místo citrónu můžete zkusit přidat skořici nebo med.

 

Mandle

mandľovníky sú teplomilné stredne veľké stromy a kríky pôvodom z Ázie (starovekej Mezopotánie a Číny). Mandle sa získavajú z kôstok plodov Mandle naturalmandloně. Pestujú sa dva druhy mandlí - sladké a horké. Mandle patrí pre svoj ​​vysoký obsah stopových prvkov, vlákniny, bielkovín, vápnika, horčíka, draslíka, zinku a selénu medzi superpotraviny a antioxidanty (ktoré sú obsiahnuté najmä v šupke). Mandle od nepamäti patrili na jedálniček a tak by to malo platiť aj teraz. Mandle obsahujú okolo 50% tukov, 20-25% bielkovín (viac ako mäso 15-20%), asi 10% sacharidov. V 100 g mandlí nájdeme 290 mg horčíka, 260 mg vápnika, 730 mg draslíka, 1 mg medi a 3 mg zinku. Mandle, rovnako ako ovsené vločky, kukurica, zeler, sójové bôby, jačmeň, para orechy a vlašské orechy sú využívané k protirakovinovej diéte


Varianty mandlí, ktoré môžeme zaradiť na nás jedálniček:

  •      mandle natural (odborníci na zdravú výživu odporúčajú konzumovať mandle aj so šupkou, pretože obsahujú vlákninu a antioxidanty)
  •      mandle plátky
  •      madle lúpané
  •      madle pražené a solené
  •      mandle údené
  •      mandľové mlieko
  •      mandľový olej
  •      mandľové maslo
  •      mandle s rôznymi polevami
  •      zmes Fitness
  •      študenské zmes
  •      jadrá orechov MIX
  •      mandlové máslo

Kde môžeme mandle kúpiť? AWA shop Brno, osobný odber v Brne a Prahe

Mandle a ich účinky:

  •      znižujú riziko vzniku Alzheimerovej choroby
  •      znížiť hladinu cholesterolu v krvi
  •      antioxidant (zbavuje telo voľných radikálov pôsobiacich v bunkách a tkanivách) vitamín E
  •      vhodné pre tehotné a dojčiace ženy
  •      preventívny prostriedok proti rakovine
  •      vhodné ako doplnok stravy pri akné
  •      posilňujú imunitný systém (vysoký obsah horčíka)
  •      vhodné pre nervovú sústavu, pomáhajú lepšie prekonať stres, depresie a únavu
  •      odporujú rast vlasov, nechtov spevňujú kosti a zubnú sklovinu (denné kozumace 8-10ks po dobu 60 dní)
  •      duševnú sviežosť až do neskorej staroby nám zaručí už konzumácia šiestich až ôsmich mandlí denne
  •      vhodné pri rôznych psychických poruchách a neurózach
  •      zlepšujú činnosť srdca
  •      podporuje zadržiavanie vápnika v tele
  •      jedným z najbohatších rastlinných zdrojov proteínov, vápnika a fosforu
  •      vysoký podiel tukov, čo z nich robí vynikajúci zdroj energie
  •      mali často figurovať na jedálničku vegetariánov (vysoký obsah bielkovín)
  •      prevencia proti chrípke a nachladnutiu
  •      mandle + pohyb pôsobí na zdravú funkciu pohlavných orgánov

Odporúčaná denná dávka mandlí: 25-30 gramov (jedna hrsť), doporučujeme kombinovať so sušeným ovocím.
Použitie: musli, zeleninové, syrové a ovocné šaláty,
Zakúpené mandle čo najrýchlejšie spotrebujte, zabránite tak nežiaducemu žltnutiu. Pri skladovaní vždy vyberajte suché a chladné miesto, čo platí dvojnásobne pri letných teplotách.

Mandľové mlieko

Pre konzumentov s alergiou na mlieko či pri nestráviteľnosti laktózy je ako výborná náhrada mandľové mlieko. To platí aj pre všetky malé deti a ľudí s kožnými problémami (ekzémy). Mandľové mlieko má mierne laxatívne účinky

Recept: 25 dkg mandlí sparíme, ošúpeme, osušíme. Potom ich rozdrvíme alebo nastrúhame a prelejeme 1 litrom vlažnej prevarenej vody a šťavu z polovice citróna. Necháme niekoľko hodín postáť v chladnom prostredí. Precedíme. Pred zcezením môžeme hmotu rozmixovať v mixéri. Miesto citrónu môžete skúsiť pridať škoricu alebo med.

 
mandle   vlašské ořechy  kešu oříšklískové oříšky  píniové oříšky

Mandle

Mandle-superpotravina, antioxidant

17.08.2014 11:56
Mandle V zime, keď listnaté stromy odhaľujú svoje konáre, je mandľa obsypaná nádhernými bieloružovými kvetmi, ktoré oznamujú príchod jari. Mandle predstavujú súčasť ľudskej stravy už od nepamäti. Pre svoju výživou hodnotu a kulinárske vlastnosti sa stali jedinečnou potravinou so širokým...

Diskusní téma: Mandle

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...

Umíte si udělat zlaté mléko?

13.10.2017 23:03
Zlaté mléko?? Co to je? Je tam zlato? Ne… pouze obsahuje zajímavé ingredience a má jednoduchou přípravu, za chvilku máte "zlaté mléko" na stole. Zlaté mléko má magický název díky superkoření, které se jmenunuje kurkuma. Tento kořen má typickou žlutou barvu, díky obsahu kurkuminu. Kurkuma má spoustu...

Máte bolavé klouby?

13.10.2017 22:49
Mám pro Vás pár tipů.. Asi každý z nás jsme občas zažili ztuhlé klouby nebo jejich bolest při určitém pohybu. Je čas, abychom to přestali ignorovat a začali s tím něco dělat! V situacích jako je náročný tréning nebo rekonvalescence po zranění je bolest „normální“. Co se ale týká bolesti, která...

Která zelenina je výživnější, pokud se uvaří?

12.10.2017 23:17
Nyní je velmi propagovaná tzv. RAW strava, která má základ v rostlinné stravě. Jsou však některé druhy ovoce a zeleniny, které mají více výživných látek, pokud se vaří než v syrovém stavu. Je silně vžitá představa, že proces vaření zničí většinu výživných látek. Podívejme se na ty u kterých to...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>