Vlašské ořechy

vlašské ořechy patří mezi velmi starou superpotravinu, která byla konzumována již v Neolitu. Vlašský ořech je plodem ořešáku (poživatelné jádro a Vlašské ořechyskořápka), které dozrávají koncem prázdnin. Vlašské ořechy jsou velmi výživné, obsahují až 65% tuků a to převážně mastné nenasycené kyseliny omega 3, vlákninu a 18% bílkovin (proteinů), vitamínů B1, B2, B3, B6, B9, provitamin A (betakaroten), malé množství vitamínu C a E,  a minerálů železo, vápník, hořčík, zinek, selen, fosfor, draslík,

Možnosti využití vlašských ořechů:

  • jádra vlašských ořechů
  • olej z vlašských ořechů
  • tinktura z jader
  • likér (ořechovka)
  • máslo z vlašských ořechů
  • mouka z ořechových jader
  • při pečení do cukroví, do salátů
  • v medu konzervované vlašské ořechy

Účinky vlašských ořechů

  • snižuje hladinu cholesterolu
  • reguluje krevní tlak
  • protizánětlivé vlastnosti
  • podporují psychiku
  • posilují sexuální potenci a plodnost (díky vysokému obsahu manganu)
  • působí pozivně na vlasy, nehty a pokožku (zinek)
  • protioxidant 
  • působí proti astmatu
  • posilují střeva
  • při angíně pektoris
  • snižují riziko infarktu a mozkové mrtvice
  • působí jako prevence chudokrevnosti
  • vhodné pro vegetariány, vegany a diabetiky (nízky obsah sacharidů)
  • brainfood
  • vhodné pro Paleo  a RAW stravu
  • působí proti nervovému vyčerpání, vnějšího tlaku a melancholii - brainfood
  • prevence proti obezitě
  • zdrojem energie pro buňky
  • jsou zdrojem omega-3 mastných kyselin, které ovlivňují čisticí procesy v játrech a zbaví vás i amoniaku
  • více

Dávkování: stačí jedna hrst za den

Skladování: suché, chladné a temné místo do teploty 20°C

Jak regenerovat ořechy, aby byli téměř čerstvé?

Ořechy by měly být ve vodě louhovány minimálně 24 hodin. Během té doby je dobré vodu vyměnit, stačí 2x-3x. Není to časově nijak náročné, ale výsledek vás určitě překvapivý. Ořechy, které tímto způsobem získáte, jsou velmi lahodné a téměř k nerozeznání od těch z nové sklizně.

Jak uchovávat vlašské ořechy?

  • lednička 4-6 měsíců
  • mraznička - až jeden rok
  • ve skořápkách na suchém, temném a chladném místě i 4 roky

Co obsahují vlašské ořechy

  • vitamíny B1, B2, B3, B6, B9, A a E
  • minerály a stopové prvky zinek, hořčík, měď, draslík, fosfor, mangan..
  • nenasycené mastné kyseliny
  • vlákninu
  • proteiny

Vlašské ořechy?

  • AWA centrum, prodejna zdravé výživy Orlí 16, Brno: https://www.awashop.cz/vlasske-orechy-c239
  • Slovensko

Článek: 11 přínosů vlašských ořechů

Wikipedie- vlašské ořechy

Jak uchovávat vlašské ořechy

Ořechová másla


mandle  vlašské ořechy  kešu oříšklískové oříšky  píniové oříšky

Diskusní téma: Vlašské ořechy

Titulek: Zabarveni rukou Vložil: Jitka Datum: 16.09.2018

Jak se mam zbavit necistoty rukou po loupani orechu

Titulek: Re: Zabarveni rukou Vložil: zgt Datum: 22.09.2018

savo

Titulek: Vlašské ořechy Vložil: Aneta Janová Datum: 08.01.2018

Dobrý den je mi 14 let a mám nadváhu dělám co proto ,abych zhubla myslíte,že mi vlašské ořechy pomůžou?

Titulek: Re: Vlašské ořechy Vložil: Kaca Datum: 28.03.2018

Ahoj. Zakladem jidelnicku jsou i orechy. Pokud chces hubnout, soustred se na makra. Tzn soucet kaloricke hodnoty sacharidu, bilkovin a tuku v urcitem pomeru. Skvela je kniha Co vam vyzivovi poradci nerikaji, protoze to nevedi. Doporucuji.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Víte co to je oil pulling?

07.01.2018 12:24
Oil pulling (mlgání) je vlastně převalování oleje v ústech, který má původ v již v ajurvédě. Jde o přírodní čištění a detoxikaci zubů a dásní. Na oil pulling můžeme použít kvalitní panenský olej (sezamový, kokosový, olivový, slunečnicový) 1-2 lžičky, který převalujeme v ústech po dobu cca 20min....

Je tu období chřipek, bylinková pomoc při bolestech v krku

05.01.2018 22:58
Léčivé bylinky obsahují celou řádku účinných látek, které si je také vyrábějí ke své vlastní ochraně. Jejich schopností a učinků odedávna využíváme i my. Bylinky mohou při nachlazení, kašli, zahlenění  a rýmě velmi ulevit a napomoci uzdravení. tipy na teplé čaje v zimním období herbář...

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Jídelníček odolnosti organismu

08.11.2017 21:39
správnou funkc systému obranyschopnosti můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na obranyschopnost organismu a posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>