Břetislav Kafka

Břetislav Kafka se narodil dne 14. května 1891 jako nejstarší ze sedmi dětí v rodině kováře Rudolfa Kafky. Ve svém rodném Červeném Kostelci vychodil základní školu, a když mu bylo 14 let, vzal jej otec do učení na kováře. Břetislavovi však jeho chatrné zdraví nedovolovalo tuto fyzicky náročnou profesi vykonávat, a tak po dvou letech kovařiny zanechal a odešel do učení na řezbáře. Tím se také vyučil. Následně pokračoval ve studiích na sochařské škole v Hořicích, aby zde získal pevné základy svého sochařského umění.

         Břetislav Kafka však nebyl pouze schopným řezbářem a sochařem. Stal se především světově proslulým badatelem v oboru experimentální psychologie. Přitom vše začalo velmi nenápadně, když u sebe ve svých 19 letech náhodně objevil zcela mimořádné hypnotické schopnosti.

         Není bez zajímavosti, že tyto Břetislavovy neobvyklé schopnosti měly patrně základ v jeho chatrném zdraví. Od útlého věku totiž trpěl řadou neduhů, včetně revmatismu, z kterého se následně vyvinula vážná srdeční vada. Již ve svém mládí trpěl také bolestmi páteře, které přetrvávaly po úrazu v dětství. Zde však výčet zdravotních peripetií zdaleka nekončí a ani jeho sourozencům a rodičům se nedařilo o mnoho lépe. Aby překonal své tělesné neduhy a s tím nepochybně související i značnou psychickou zátěž, začal se intenzivně věnovat posilování své vůle.

         Po určité době si povšiml, že kamarádi při jeho vyprávění usínají. Následným studiem hypnózy a rozvíjením svých schopností zjistil, že dokáže své přátele snadno uspat. Mladý Břetislav Kafka si dobře uvědomoval ohromný potenciál skrývající se v lidské duši, který mohl právě díky svým mimořádným schopnostem poodhalit. Rozhodl se proto v tomto oboru experimentovat. Neustále vzdělávání, pracovitost a rozsáhlá systematická experimentální činnost jej brzy přivádí k řadě významných poznání. Kafka prováděl pokusy zejména se sugescí, telepatií, tělesným magnetismem ale i dalšími jevy, které patří spíše do oblasti parapsychologie.

         Stále přetrvávající potíže se zdravím vedou Břetislava Kafku také k zaměření své pozornosti na přírodní léčitelství. V kombinaci s prohlubujícím se zájmem o okultní vědy tak začal Mistr Kafka intenzivně rozvíjet pozoruhodné schopnosti svého nitra. Postupy, kterými se jako úspěšný léčitel zabýval, byly založeny především na hypnotických, sugestivních a autosugestivních metodách. Důležitými komponenty však byly také recepty zdravé výživy, bylinky a často využíval též tělesný magnetismus. Netrvalo dlouho a svým úspěšným léčením dosáhl značného věhlasu. Ačkoliv množství pacientů bývalo často nad lidské síly, každému nemocnému se pečlivě věnoval, někdy až ke svému vyčerpání. Svoji pomoc lidem však poskytoval vždy zásadně bezplatně.

         Poznatky, které svým bádáním učinil Břetislav Kafka v oboru experimentální psychologie, shrnuje ve své knize vycházející v roce 1925 pod názvem Svítání v duši. Od roku 1949 pak toto dílo vychází již pod současným názvem Nové základy experimentální psychologie. Tato pozoruhodná kniha vyšla následně celkem v patnácti vydáních, přičemž každé z nich autor aktualizoval o nové poznatky. Během druhé světové války a v období totality po roce 1948 se kniha dostala na index státní moci. Břetislav Kafka však ve svých duševědných výzkumech pokračoval až do konce svého života.

         Neméně zajímavým dílem jsou i autorovy další dvě knihy nesoucí název „Parapsychologie“ a „Kultura rozumu a vůle“. V knize Parapsychologie se Břetislav Kafka zabývá tématy, jakými jsou duše, paranormální jevy, telepatie, jasnovidnost, tělesný magnetismus, hypnózaumírání a smrtduchové, mimosmyslové vnímání a mnohými dalšími. Autorovy poznatky jsou zde doplněny o popis řady pokusů a příkladů těchto jevů.

         Kultura rozumu a vůle je kniha, která je právem považována za autorův odkaz lidem třetího tisíciletí. Břetislav Kafka zde popisuje celou řadu návodů a doporučení k duchovnímu rozvoji lidstva a k probuzení zdrojů sil lidského ducha. Čtenář tak má možnost dozvědět se například o způsobech posilování své vůle, či jak přecházet krizi moderního života. Nabízí také odpovědi na základní otázky lidského bytí.

         Břetislav Kafka přinesl svojí činností řadu poznatků, které jsou na úrovni současného vědeckého poznání. Jeho návody a doporučení lze s úspěchem využívat i v praktickém životě. Vědeckými autoritami bývá označován za spoluzakladatele světové psychotroniky a někteří autoři jej dokonce řadí mezi takové kapacity, jakými jsou Purkyně, Bechtěrev, Sinskair či Einstein. Jeho knihy jsou přitom psány „lidsky“, a tak jsou lehce přístupné nejen všem trpícím, ale také každému, kdo touží po vlastním sebezdokonalení. A to byl také autorův záměr.

         Břetislav Kafka zemřel 27. srpna roku 1967. Jeho odkaz však žije dodnes.
Zdroj: https://www.bretislavkafka.cz/bretislav-kafka-zivotopis.html

Články superpotraviny

14 přínosů pro zdraví, lněné semínko

28.07.2017 20:27
Přínosy lněného semínka pro zdraví jsou velmi rozsáhlé, a proto je len součástí tradičních kuchyní v Asii, Americe i Africe. Jeho vysoké nutriční a zdravotní výhody převyšují ty, které nabízí jiné obiloviny a semínka. Jsou bohatý zdrojem kyseliny alfa-linolenové, omega-3 mastných kyselin, a...

Kurkuma

23.07.2017 23:42
Silice z Kurkumy mají řadu příznivých účinků na zdraví a používá se například na snížení zánětu, detoxikaci organismu, předchází rakovině, podporuje trávení, pomáhá s prevenci padáni vlasů, stimuluje krevní oběh, zlepšuje zdravotní stav pokožky, posiluje imunitní systém, chránit srdce, dává chuť...

Lemongrass - citronová tráva, účinky na zdraví

19.07.2017 21:40
Voňatka citronová také známá jako Lemongrass, je to bylina, která patří do čeledi trav. Je dobře známo, že má výraznou citrónovou příchut a citrusové aroma. Je to vysoká vytrvalá tráva, která je původem z Indie a tropických oblastí Asie.  Lemongras (citronová tráva) je zdrojem esenciálních...

Datle, 13 zajimavých výhod

18.07.2017 23:38
Datle jsou jedním z nejlepších sladkých a všestranných potravin, které mohou regulovat proces trávení. To může výrazně zvýšit hladinu energie u lidí už během půl hodiny. Stačí příjem 20-35 gramů vlákniny za den. Datle jsou dobrým zdrojem různých vitaminů a minerálních látek. Jsou také dobrým...

Překvapující benefity mandlí

18.07.2017 22:29
Mandle se pěstují na mnoha místech, např.USA, Španělsko, Írán, Saúdská Arábie, Libanon, Turecko, Sýrie, Jordánsko a Izrael. Jak výživné, plné energie a  snadno dostupné. Tradiční sladké mandle jsou jedlé, zatímco ty hořké se používají k výrobě mandlového oleje . Obvykle se...

Domácí nutella z avokáda

18.07.2017 20:57
Příprava je velmi jednoduchá...Dužinu z čerstvého avokáda vydlabeme (alternativně můžeme vyjmou pouze pecku)  a spolu s uvedenými složkami důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému. A to je vše avokádo a jeho účinky (zdroj tuků -nenasycené mastné kyseliny, B1, B2, B3, B6, B5, E,...

Jedlá soda, pomůže vám pomoci i s pletí? Nevěříte?

16.07.2017 23:03
Soda bicarbona -hydrogenuhličitan sodný, NaHCO3 („jedlá soda“) Jedlá soda, že jste už někdy slyšeli? Naše maminky ji měli běžně ve své kuchyňské skříňce. Je to pro většinu žen překvapením, ale můžete s ní počítat i v rámci kosmetických rituálů? To si pište! Můžete se inspirovat v těchto...

Granátová jablka

16.07.2017 12:36
Přínosy granátových jablek pro zdraví je bezpočet a to je dělá zvláštní, kromě toho že zdravé, jsou i velmi chutné. Granátová jablka mají antioxidační, antivirové a protinádorové vlastnosti a jsou také dobrým zdrojem vitamínů. Obsahuje zejména vitamin A, C, E a také kyselinu listovou. Tento úžasné...

Druhy potravin

10.07.2017 21:20
BIO potraviny BIO potraviny mají původ v ekologickém zemědělství, kde jsou dodržována přísná pravidla pro zemědělskou výrobu. Minimálně 95 % složek musí být z ekologické produkce, podmíněné je využití místních zdrojů, jako jsou hnojiva a krmiva. Zakázaný je obsah geneticky...

Potraviny s větším obsahem vitamínu C než pomeranče

10.06.2017 22:24
Na celém světě se nedokáže přirozenou cestou zásobovat vitamínem C pouze člověk a některé druhy zvířat. Dvojnásobný držitel Nobelovy ceny Linus Pauling tvrdil, že vitamín C je lékem na všechno - od nachlazení po rakovinu. Doporučená denní dávka vitamínu C (kyselina askorbová) je v EU 60mg (v...
<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >>