Vejce

Vejce jsou bohatým zdrojem vitamínů i minerálů. Z vitamínů jsou přítomny biotin, vitamíny A, D, E, B1, B2,B8,  B12, B6, Niacin, Kyselina listová (B9), E, K - chybí pouze vitamín C,Vejce z minerálů jsou zastoupeny sodík, draslík, vápník, hořčík, fosfor, měď, zinek, selen nebo železo. Pamatujte také na skutečnost, že v případě oddělení žloutku přijdete kromě tuků a cholesterolu i o vitamíny D, A, B12 a E, které se v bílku nenacházejí. Složení vejce je však ovlivňováno plemenem, věkem drůbeže, úrovní a intenzitou snášky, ročním obdobím, podmínkami vnějšího prostředí, kvalitou a kvantitou krmení a řadou dalších faktorů, včetně zdravotního stavu.

Vejce a jejich účinky na zdraví:

  • zdroj vitamínu A, D, E,B8 - cholin, B12 - žloutek (neobsahují vitamin C)
  • žloutek - zdroj tuků (lipidů), převažují nasycené tuky, žloutek obsahuje také fosfolipidy
  • zdroj zinku, měďi, železa, sodíku, draslíku, vápníku, hořčíku, fosforum  selenu
  • zdroj kompletních proteinů, (čerstvý bílek a žloutek - nejkvalitnější bílkovina) - stravitelnost vaječných proteinů 98-100%
  • vejce mají nejvyšší biologickou hodnotu, obsahují kompletní spektrum esenciálních aminokyselin
  • vysoký obsah cholesterolu!!! (424 mg/100 g), který je pro tělo škodlivý, ale je to vyvážené obsahem lecitinu, který snižuje cholesterol
  • zdroj omega kyselin
  • stravitelnost vajec klesá s „tuhostí“ obsahu vajec (tekutá, vařená naměkko a nejméně natvrdo, stravitelnost se snižuje i smažením na tuku)
  • zdroj lecitinu - podporuje paměť a koncentraci
  • cholesterol je ve žloutku obsažen společně s lecitinem, který jeho neblahé projevy svazuje (nemusíme se ho obávat)
  • zlepšují kvalitu sliznic a pokožky
  • zdroj luteinu (chrání naše oči, především sítnici, redukuje riziko rozvoje šedého zákalu a degenerativních chorob očí) a zeaxantinu (vytváří štít chránící oko před nebezpečnými volnými radikály a světelnými frekvencemi, které mohou poškodit zrak)
  • vejce přispívají k normální činnosti nervové soustavy
  • přispívají k normálnímu metabolismu tuků (cholin)
  • zdroj elektrolytů
  • každodenní konzumace vejce naopak snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění - srdeční selhání, arytmie a problémy se srdeční chlopní (více)
Vegani mohou použít lněné semínko jako náhradu vejce (jedna lžíce pomletého lněného semínka smícháme s vodou)
 
Nejvhodnější jsou vejce od domácích pěstitelů, kde mají slepice výběha živí se trávou, broučky, a dalšími přírodními složkami. Na dokrmování se používají kopřivy, obilí, skořápky, zbytky z kuchyně atd...
TIP na snídani: míchaná vajíčka, volské oko, vajíčko natvrdo, vajíčka se slaninou a další varianty... můžete ji spestřit celeninou a pečivem
 

Jak poznat stáří vejce?

Nádobka (dle možnosti plochá) naplní se roztokem soli ve vodě (100g soli na 1 l vody). Na bílý kartou nakreslíme si úhloměr, na němž je pravý úhel rozdělen na čtyři díly 20°, 45°, 60°, 90°.

Položíme-li vejce do roztoku a není-li starší nežli 30 hodin, zaujme polohu vodorovnou, t. j. jeho osa bude ukazovali na 0°. Je-li již 3 dny staré, bude se pouk nadzvedávat), tak že ve 4 dnech stáři bude osa jeho směřovati na 20°, v osmi dnech na 45°, po 12—13 dnech na 60°, po třech týdnech bude se již blížiti pravému uhlu (asi v 75°) a ve stáří 1 měsíce nebo větším bude státi již kolmo.

Jak poznat stáří vejce

 

Jak vařit vejce?

pokud chcete vařit vejce, tak je vyjměte z lednice a nechte ohřát na pokojovou teplotu
  • vejce vařte s trochou soli a octa, vejce by měli být mírně ponořená ve vodě
  • vejce přiveďte pozvolna k varu a vařte patřičnou dobu ( naměkko 3-4 minuty, na hniličku 5-7 min, natvrdo 8-10 min.)
  • pokud vaříte vejce v páře je potřeba dvojnásobek času

Jak připravit ztracená vejce?

Též ztracená či pošírovaná. Podstatou jejich úpravy je jejich velmi pomalé vaření bez skořápky v mělké vrstvě osolené a okyselené vody, případně i vývaru. Vejce opatrně vyklepněte do misky a z ní je opatrně vyklopte do vroucí vody a udržujte ji 5–7 minut bez bublavého varu, aby bílky zůstaly kolem žloutků. Zastřené vejce má mít sražené bílky a uvnitř prohřátý, tekutý žloutek. Plochou, děrovanou lžící pak vejce vyjměte, nechte okapat a podávejte na toastu s rozpečenou šunkou nebo opečenými žampiony a různými omáčkami. V české kuchyni se zastřená vejce vkládají do polévek, podávají k dušené zelenině a podobně.
 

Francouzské řetězce se zavázaly přestat do roku 2025 vykupovat vejce pocházející od slepic chovaných v klecích. Většina českých zákazníků kupuje vejce z tzv. obohacených klecových chovů. Více

Kupovaná vejce jsou označována písmeny A a B. Písmeno A je určeno pro maloobchodní prodej a písmenem B jsou označována vejce pro průmyslové zpracování. Vejce A se pak dělí do několika skupin:

  • XL: velmi velká, hmotnost 73 g a více
  • L: velká, hmotnost od 63 g do 73 g
  • M: střední, hmotnost od 53 g do 73 g
  • S: malá, hmotnost do 53 g

Na vejcích pak musí být uveden tzv. kód , který se skládá z několika čísel - metoda chovu: označuje se číslem 0-3, což je z našeho pohledu velmi důležité hledisko

  • 0 je vejce od slepic ekologicky chovaných (používají se pouze ekologická krmiva)
  • 1 jsou vejce od slepic ve volném výběhu
  • 2 pak vejce od slepic chovaných v halách a nakonec
  • 3 vejce od slepic chovaných v klecích
  • následuje registrační kód státu
  • registrační číslo hospodářství
  • při prodeji vajec přímo od chovatele musí být viditelně označeno datum minimální trvanlivosti a informace o chovateli. I tato vejce mohou být prodávána nejpozději 21 dní po snůšce.

Skořápky z vajec

skořápka slepičího vejce obsahuje asi dva gramy vápníku, což je asi dvojnásobek doporučené denní dávky této látky. Skořápka dále obsahuje fosfor (0,02 g), hořčík (0,02 g), menší množství síry, železa a další.
 
Jak připravit skořápky je konzumaci?

je třeba je vyvařit v horké vodě, která zabije všechny potenciální bakterie. Pak by měly být opečeny v troubě - ideálně 15 minut při 180 °C. Nakonec se rozdrtí na jemný prášek, poté ho můžeme přidat do vody nebo ovocných šťáv či džusů a celý tento nápoj vypít

  • omezuje vznik kostních onemocnění a bolesti kloubů
  • především ženy po menopauze bojují s úbytkem kostní hmoty, který vede k řídnutí kostí a následným složitým a komplikovaným zlomeninám
  • vápník ze skořápek dokáže úbytek kostní hmoty zastavit
  • účinný také při překyselení žaludku a pálení žáhy
  • všeho smírou

Více o vejcích

Diskusní téma: Vejce

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...

Umíte si udělat zlaté mléko?

13.10.2017 23:03
Zlaté mléko?? Co to je? Je tam zlato? Ne… pouze obsahuje zajímavé ingredience a má jednoduchou přípravu, za chvilku máte "zlaté mléko" na stole. Zlaté mléko má magický název díky superkoření, které se jmenunuje kurkuma. Tento kořen má typickou žlutou barvu, díky obsahu kurkuminu. Kurkuma má spoustu...

Máte bolavé klouby?

13.10.2017 22:49
Mám pro Vás pár tipů.. Asi každý z nás jsme občas zažili ztuhlé klouby nebo jejich bolest při určitém pohybu. Je čas, abychom to přestali ignorovat a začali s tím něco dělat! V situacích jako je náročný tréning nebo rekonvalescence po zranění je bolest „normální“. Co se ale týká bolesti, která...

Která zelenina je výživnější, pokud se uvaří?

12.10.2017 23:17
Nyní je velmi propagovaná tzv. RAW strava, která má základ v rostlinné stravě. Jsou však některé druhy ovoce a zeleniny, které mají více výživných látek, pokud se vaří než v syrovém stavu. Je silně vžitá představa, že proces vaření zničí většinu výživných látek. Podívejme se na ty u kterých to...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>