Amalaki (Phyllanthus emblica)

Tzv. "Nebezské ovoce" ( amalaki, amla, amlaka, amlaki) je drobné ovoce podobné našemu angreštu ( proto se také nazývá ihovorově ndický angrešt ) o průměru 3-5cm s vysokým obsahem vitaminu C ( asi 20-30 x více nez pomeranč). Strom Amalaki roste podhorských oblastech na indické subkontinentu ve výšce 200-2000 m nad mořem. Patří mezi tradiční představidele ayurvédy a řadíme je i mezi superpotraviny. Synonyma: Amalaki, Amla, Amala. Amalaki je zařazena pro obsah vitaminů, minerálu, karotenoidů, aminokyselin a enzymů mezi superfood a brainfood.

Obsah vitaminu C ve 100 g Amalaki = 2 kg pomerančů = 6 kg banánů = 15 kg jablek

Varianty Amalaki:Amalaki

  • sušené plody
  • kapsle
  • prášek z plodů
  • džemy
  • 100% šťáva-džus ( zatím se k nám nedováží)

Amalaki ( indický angrešt ) - účinky:

  • snižuje hladinu cukru v krvi
  • zvyšuje obranyschopnost organismu
  • snižuje vnitrooční napětí a krátkozrakost
  • zlepšuje zrak
  • posiluje játra
  • odstraňuje z těla toxiny ( detoxikace organismu )
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • posiluje srdce a mozek ( brainfood )
  • zvyšuje počet červených krvinek
  • regeneruje tělesné tkáně a pomáhá proti předčasnému stárnutí
  • silný antioxidant
  • nejvyšší zdroj vitaminu C v rámci jednoho plodu ( cca 3000mg )
  • zvyšuje syntézu bílkovin
  • zvyšuje schopnost syntetizovat prostaglandiny (látky podobné hormonům, které ovlivňují prokrvení, tvorbu hormonů a trávicích šťáv, srážení krve, imunitní a zánětlivé procesy či zvyšují stahy děložní svaloviny)
  • podporuje funkci ledvin a močových cest
  • inhibuje houby a kvasinky
  • brání překyselení
  • pomáhá snižovat nadváhu
  • brání šedivění vlasů
  • pomáhá při zácpě
  • zvyšuje koncentraci a aktivitu smyslů ( podporuje výživu mozku - brainfood )
  • posiluje kosti, zuby a vlasy
  • pomáhá při bolestech močení
  • na vlasy a pleť ( vnější použití )
  • posiluje sperma
  • vhodný v rekonvalescenci, zvyšuje chuť k jídlu
  • celkové omlazení organismu

Amalaki, indický angreštChuť: ovoce pěti chutí- svíravě kyselý, trpký, ostrý, hořký a zároveň sladký.

Triphala: tří ovoce ( Amalaki, Haritaki (Terminalia chebula) , Vibhitaki ( Terminalia belerica) )

Jak konzumovat sušené plody amalaki?

Sušené plody mají vzhled plesnivého kamení. Indický angrešt se dá loupat jako mandarinka na kousky, které sušením ztvrdnou na kámen a někdy vykrystalizuje trocha cukru a vypadá to jako plíseň. Stejný jev známe u našich sušených švestek. Konzumace: 5 gramů tj. 5-6 kousků amalaki dáme do 1 deci studené vody večer a ráno máme měkké kyselé ovoce a zlatavou vodu. Plody sníme a vodu vypijeme. Doporučujeme vypít jen polovinu vody a druhou polovinou se opláchnout. Tato voda má velmi silné omlazující a kosmetické účinky.

Dávkování kapsle: dvakrát denně s jídlem, doporučujeme užívat nejméně tři měsíce.

TIP - Amalaki Smoothie: 1 lžička Amalaki prášku, 2. deci mléka, 1/2 deci pomerančového džusu, 1 balení vanilkového jogurtu, 1 banán-nakrájený, 1 deci  jahod, 1 deci drceného ledu. Přidejte všechny přísady do mixéru, vystačí na 4 porce.

Množství vitamínu C ve 100 g  Amalaki = 2 kg pomerančů, 6 kg banánů nebo 15 kg jablek

Nutriční hodnoty ve 100 g:

  • Vitamín C  538 mg      Energetická hodnota  1468 kJ
  • Sacharidy  86 gm     Bílkoviny  0.50 gm
  • Vápník  0,20 mg      Železo  1,20 mg      Tuky  0,09 gm

Dodavatelé amalaki

Kde koupit amalaki v Brně?

Diskusní téma: Amalaki

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...

Umíte si udělat zlaté mléko?

13.10.2017 23:03
Zlaté mléko?? Co to je? Je tam zlato? Ne… pouze obsahuje zajímavé ingredience a má jednoduchou přípravu, za chvilku máte "zlaté mléko" na stole. Zlaté mléko má magický název díky superkoření, které se jmenunuje kurkuma. Tento kořen má typickou žlutou barvu, díky obsahu kurkuminu. Kurkuma má spoustu...

Máte bolavé klouby?

13.10.2017 22:49
Mám pro Vás pár tipů.. Asi každý z nás jsme občas zažili ztuhlé klouby nebo jejich bolest při určitém pohybu. Je čas, abychom to přestali ignorovat a začali s tím něco dělat! V situacích jako je náročný tréning nebo rekonvalescence po zranění je bolest „normální“. Co se ale týká bolesti, která...

Která zelenina je výživnější, pokud se uvaří?

12.10.2017 23:17
Nyní je velmi propagovaná tzv. RAW strava, která má základ v rostlinné stravě. Jsou však některé druhy ovoce a zeleniny, které mají více výživných látek, pokud se vaří než v syrovém stavu. Je silně vžitá představa, že proces vaření zničí většinu výživných látek. Podívejme se na ty u kterých to...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>