Amalaki (Phyllanthus emblica)

Tzv. "Nebezské ovoce" ( amalaki, amla, amlaka, amlaki) je drobné ovoce podobné našemu angreštu ( proto se také nazývá ihovorově ndický angrešt ) o průměru 3-5cm s vysokým obsahem vitaminu C ( asi 20-30 x více nez pomeranč). Strom Amalaki roste podhorských oblastech na indické subkontinentu ve výšce 200-2000 m nad mořem. Patří mezi tradiční představidele ayurvédy a řadíme je i mezi superpotraviny. Synonyma: Amalaki, Amla, Amala. Amalaki je zařazena pro obsah vitaminů, minerálu, karotenoidů, aminokyselin a enzymů mezi superfood a brainfood.

Obsah vitaminu C ve 100 g Amalaki = 2 kg pomerančů = 6 kg banánů = 15 kg jablek

Varianty Amalaki:Amalaki

  • sušené plody
  • kapsle
  • prášek z plodů
  • džemy
  • 100% šťáva-džus ( zatím se k nám nedováží)

Amalaki ( indický angrešt ) - účinky:

  • snižuje hladinu cukru v krvi
  • zvyšuje obranyschopnost organismu
  • snižuje vnitrooční napětí a krátkozrakost
  • zlepšuje zrak
  • posiluje játra
  • odstraňuje z těla toxiny ( detoxikace organismu )
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • posiluje srdce a mozek ( brainfood )
  • zvyšuje počet červených krvinek
  • regeneruje tělesné tkáně a pomáhá proti předčasnému stárnutí
  • silný antioxidant
  • nejvyšší zdroj vitaminu C v rámci jednoho plodu ( cca 3000mg )
  • zvyšuje syntézu bílkovin
  • zvyšuje schopnost syntetizovat prostaglandiny (látky podobné hormonům, které ovlivňují prokrvení, tvorbu hormonů a trávicích šťáv, srážení krve, imunitní a zánětlivé procesy či zvyšují stahy děložní svaloviny)
  • podporuje funkci ledvin a močových cest
  • inhibuje houby a kvasinky
  • brání překyselení
  • pomáhá snižovat nadváhu
  • brání šedivění vlasů
  • pomáhá při zácpě
  • zvyšuje koncentraci a aktivitu smyslů ( podporuje výživu mozku - brainfood )
  • posiluje kosti, zuby a vlasy
  • pomáhá při bolestech močení
  • na vlasy a pleť ( vnější použití )
  • posiluje sperma
  • vhodný v rekonvalescenci, zvyšuje chuť k jídlu
  • celkové omlazení organismu

Amalaki, indický angreštChuť: ovoce pěti chutí- svíravě kyselý, trpký, ostrý, hořký a zároveň sladký.

Triphala: tří ovoce ( Amalaki, Haritaki (Terminalia chebula) , Vibhitaki ( Terminalia belerica) )

Jak konzumovat sušené plody amalaki?

Sušené plody mají vzhled plesnivého kamení. Indický angrešt se dá loupat jako mandarinka na kousky, které sušením ztvrdnou na kámen a někdy vykrystalizuje trocha cukru a vypadá to jako plíseň. Stejný jev známe u našich sušených švestek. Konzumace: 5 gramů tj. 5-6 kousků amalaki dáme do 1 deci studené vody večer a ráno máme měkké kyselé ovoce a zlatavou vodu. Plody sníme a vodu vypijeme. Doporučujeme vypít jen polovinu vody a druhou polovinou se opláchnout. Tato voda má velmi silné omlazující a kosmetické účinky.

Dávkování kapsle: dvakrát denně s jídlem, doporučujeme užívat nejméně tři měsíce.

TIP - Amalaki Smoothie: 1 lžička Amalaki prášku, 2. deci mléka, 1/2 deci pomerančového džusu, 1 balení vanilkového jogurtu, 1 banán-nakrájený, 1 deci  jahod, 1 deci drceného ledu. Přidejte všechny přísady do mixéru, vystačí na 4 porce.

Množství vitamínu C ve 100 g  Amalaki = 2 kg pomerančů, 6 kg banánů nebo 15 kg jablek

Nutriční hodnoty ve 100 g:

  • Vitamín C  538 mg      Energetická hodnota  1468 kJ
  • Sacharidy  86 gm     Bílkoviny  0.50 gm
  • Vápník  0,20 mg      Železo  1,20 mg      Tuky  0,09 gm

Dodavatelé amalaki

amalaki v Brně?

Diskusní téma: Amalaki

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Umíte si udělat zlaté mléko?

13.10.2017 23:03
Zlaté mléko?? Co to je? Je tam zlato? Ne… pouze obsahuje zajímavé ingredience a má jednoduchou přípravu, za chvilku máte "zlaté mléko" na stole. Zlaté mléko má magický název díky superkoření, které se jmenunuje kurkuma. Tento kořen má typickou žlutou barvu, díky obsahu kurkuminu. Kurkuma má spoustu...

Máte bolavé klouby?

13.10.2017 22:49
Mám pro Vás pár tipů.. Asi každý z nás jsme občas zažili ztuhlé klouby nebo jejich bolest při určitém pohybu. Je čas, abychom to přestali ignorovat a začali s tím něco dělat! V situacích jako je náročný tréning nebo rekonvalescence po zranění je bolest „normální“. Co se ale týká bolesti, která...

Která zelenina je výživnější, pokud se uvaří?

12.10.2017 23:17
Nyní je velmi propagovaná tzv. RAW strava, která má základ v rostlinné stravě. Jsou však některé druhy ovoce a zeleniny, které mají více výživných látek, pokud se vaří než v syrovém stavu. Je silně vžitá představa, že proces vaření zničí většinu výživných látek. Podívejme se na ty u kterých to...

Tipy jak vylepšit zdravou výživu o superpotraviny

30.09.2017 22:57
Dokonce i superpotraviny potřebují vaši podporu, aby se dostaly do jídelníčku. Jednoduché změny mohou obohatit vaše jídelní chody a prospějí vašemu zdraví. Použijte na přípravu smoothie místo mléka řecký jogurt řecký jogurt má větší obsah proteinů a má krémovější konzistenci než mléko má vyšší...

Vyzkoušejte tyto superpotraviny před příchodem zimy

29.09.2017 21:07
blíží se zima a je načase posílit Váš imunitní systém, protože s příchodem sychravých dnů můžete ulehnout s rýmou a kašlem, proto zvažte zařazení těchto superpotravin do svého jídelníčku před začátkem zimy. Prevence v podobě otužování a dostatku pohybu vám také velmi prospěje. Podle...

Jak připravit domácí netypické sirupy?

28.09.2017 20:56
Česnekový sirup s medem potřebujeme osm oloupaných a prolisovaných stroužků kvalitního česneku, které přidáme do 200 ml jablečného octa a 200 ml medu. Vše důkladně smícháme dohromady a mixujte až se sirup spojí. Následně můžeme vyrobený sirup přelít do uzavíratelné sklenice prevenci proti...

5 kroků, jak snížit chuť na sladké

22.09.2017 23:15
Nevím jak vy, ale já a i mé kamarádky čas od času po obídku nebo večer bojujeme s chutěmi na sladké. Proto jsem se rozhodla najít způsob, jak těmto přibíracím taktikám zabránit. A našla jsem! Mám pro nás 5 kroků, jak se těmto chutím postavit. Více bílkovin ve stravě Proteiny jsou pomocníci,...

Výhody zdravého jídelníčku

22.09.2017 23:06
Vždy, když chceme změnit svoje stravování, je to pro nás těžká volba. Každý víme, jak je obtížné na rodinných oslavách a letních grilovačkách udržet svůj jídelníček se zdravým podtextem.. Ale i přes tyto nástrahy je důležité myslet na to, co nám zdravá strana přinese a jak se to projeví na našem...

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>