Arónie černá ( temnoplodec, černý jeřáb )

Temnoplodec, arónie, černá jeřabina, žen-šen Střední Evropy ( angl. Chokeberry - synonyma pro purpurově černé jedlé plody ( obsahují 60 - 75% šťávy ), je ovoce původem ze Severní Ameriky, které začínají být velmi populární pro vysoký výskyt antioxidantů, Černá jeřabina, Arónietříslovin, vitaminů a rutinu. Černý jeřáb roste i v našich zeměpisných šířkách na keřích nebo roubovaných stromech, je velmi trvanlivý a po sklizni plody arónie vydrží až 2 měsíce ( v dobrých podmínkách - netrpí plísněmi jako jiné ovoce ). Velkým propagátorem Černého jeřábu byl ruský biolog Ivan Mičurin. V lidové lečitelství byl hojně zastoupen již v historii, Keltové považovali jeřáb za ochranný strom a všechny jeho části měli za posvátné. Černá jeřabina je považována za velmi cenou superpotravinu, která snižuje krevní tlak, tlumí bolest, zlepšuje metabolismus, je vhodná i pro diabetiky, zlepšuje pevnost a pružnost cév, harmonizuje činnost štítné žlázy.

Více o arónii

Co vše můžeme zařadit do jídelníčku s obsahem aronie:

Arónie ( černý jeřáb ) a její účinky

Plody arónie mají až 16% cukrů, nejvíce fruktózy a glukózy, asi 3,5% přírodního sorbitu, málo sacharózy a obsahují až 70% natrpklé a nakyslé velmi silně barvicí šťávy rubínově červené až fialové barvy.

  • silný antioxidantAWA superfoods Arónie šťáva 600ml
  • podporuje a posiluje imunitu
  • pohlcovač volných radikálů
  • prevence proti rakovině
  • pomáhá dobré kondici našich cév (křečové žíly)
  • prospívá zdravému krevnímu oběhu
  • stabilizuje krevní tlak  (i snižuje vysoký krevní tlak)
  • přirozený regulátor cholesterolu
  • antibakteriální a antiseptické schopnosti
  • působí proti žaludečním vředům
  • dokáže regulovat nesprávnou činnost štítné žlázy( při její nadměrné či naopak snížené funkci), obsahuje min. 40 mikrogramů jódu na 100 g
  • díky vysokému obsahu jódu (žádoucí zejména pro těhotné a kojící ženy a děti. U dětí má jód důležitou roli při rozvoji mozku a inteligence, při prevenci zubního kazu)
  • posiluje funkci jater a ledvin
  • vysoký obsah antokyanů 1480 mg na 100 g čerstvých bobulí - 3 x více než u borůvek
  • vysoký obsah  rutinu který spolupůsobí s vitaminem C (při konzumaci doporučujeme arónii kombinovat s rakytnikem, borůvkou nebo brusinkou)
  • působí proti oxidačnímu stresu
  • detoxikace organismu (hlavně játra a ledviny)
  • antokyany obsažené v arónii zpomalují nebo dokonce zastavují růst rakovinných buněk
  • působí v případě karcinomu střev
  • působí výrazně protiskleroticky
  • proti ateroskleróze (zpevňuje a rozšiřuje cévy a kapiláry) díky rutinu (vitamin P)
  • při nedostatku vitaminu P
  • celkově posiluje organismus
  • vhodný při cukrovce ( vhodná pro diabetiky ) -  antidiabetikum, snižuje hladinu krevního cukru a podporuje vlastní syntézu inzulínu.
  • prevence proti nachlazení, chřipce a dokonce i zápalu plic
  • podporuje správnou funkci jater
  • zlepšuje soustředění, paměť a vitalitu - brainfood
  • podporuje hojení ran
  • obsahuje přírodní sorbit, sladidlo vhodné i pro diabetiky

Aktivní látky u černého jeřábu-Arónie:

  • Sacharidy
  • Vitamin P (Bioflavonoidy - polyfenoly, antokyany, hesperin, hesperidin, eriodictyol, quercetin, quercertrin, rutin aj.)
  • Vitamíny - C , E , K , B1 , B2 , B6 , B 9, provitamin A, P (rutin)
  • Minerály a stopové prvky - draslík, vápník, hořčík, železo, zinek, měď, fluor, jód (400 mikrogramů jódu na 100 g), mangan, bór, kobalt, molybden
  • Organické kyseliny - kyselina jablečná, vinná, citrónová, jantarová
  • vysoký obsah jódu
Barva plodů : černá purpurová (podobná borůvkám a Acai)
Chut: trpká nasládlá, po přidání cukru připomínách chuť borůvek
Doporučená denní dávka Arónie: u šťáv 50-100ml u sušených plodů jednu až 2 polévkové lžíce (do jogurtů, musli, mléčné koktejly atd.)
u Aronie cca 30 bobulí, nejvhodnější doba na konzumaci je září.

TIP sirup z Arónie za studena: 2 l plodů arónie , 80 g kyseliny citronové, asi 2 až 3 kg cukru (do 5-ti litrové sklenice dáme cca 2l arónie), přidáme kyselinu citronovou, zalije a necháme 32-40 působit. Potom vodu odlejeme přes cedítko a plody arónie rozmačkáme, následně přidáme cca 2kg cukru a mírně promícháme 2-3 hodiny. A máme hotový sirup z Arónie!

Další recepty s Arónií

 

šťáva a sušené plody z aronie (černý jeřáb)?

Arónie černý jeřáb - účinky

 

Diskusní téma: Arónie

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...

Víte co to je oil pulling?

07.01.2018 12:24
Oil pulling (mlgání) je vlastně převalování oleje v ústech, který má původ v již v ajurvédě. Jde o přírodní čištění a detoxikaci zubů a dásní. Na oil pulling můžeme použít kvalitní panenský olej (sezamový, kokosový, olivový, slunečnicový) 1-2 lžičky, který převalujeme v ústech po dobu cca 20min....
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>