Ovocné přírodní šťávy

 Superpotraviny, ovocné šťávy Goji juice himalyo 750mlOvocné šťávy patří právem k superpotravinám. V našich podmínkách se tradičně lisuje šťáva z vinných hroznů, jablek, případně hrušek. Řada zahrádkářských spolků mají lisovny i pro širokou veřejnost.  Z ostatního ovoce vyjímečně. 100% šťávu si můžeme vyrobit sami pomocí odśtavňovače a čerstvého ovoce. Doporučujeme používat odšťavňovače, které mají malé otáčky ( nedochází k nastartování hnilobným počesům ve šťávě ) a plastové  nebo nekovové součástky( vitamin C se likviduje ve styku s kovem). Můžeme použít též použít plastové struhárko ovoce nastrouhat  nasypat do hrubší textilie a potom vylisovat ovocnou šťávu. Štávy můžeme zamrazit a nebo uskladnit na několik dní v ledničce. Ovocné štávy doporučuje pít ráno a večer naopak si můžete dát šťávu ze zeleniny ( mrkev, celer, špenát, červená řepa atd..).

  • kombinace ovoce a kávy ještě zvýší močopudný efekt

 Ovocné šťávy - seznam: 

  • Aloe vera
  • Arónie - černý jeřáb, sklízíme na podzim, nejlépe před prvním mrazem
  • Acai, tropické ovoce, pouze dovozené šťávy, mrazěné, lisované nebo ve formě prášku
  • Borůvková a brusinková šťáva ( hlavně na Slovensku), ovoce dozrává v našich podmínkách v průběhu léta, vhodné i pro zamrazení
  • Granátové jablko, exotické plody, nejčastěji z okolí černého moře, vyloupou se červená jádra a ty se potom vylisují, nebo můžeme granátovému jablku odříznout horní část a poté vymačkat ručně šťávu do skleničky
  • Goji kustovnice čínská, zde si musíme vystačit pouze s dovozovými šťávami. Zjistěte si jak je uvedená šťáva konzervovaná, nejlepší pro zachování vitaminů a dalších látek je moderní konzervace dusíkem, nebo šetrná pasterizace
  • Noni, silná antioxidant, superpotravina, pouze dovozové šťávy
  • Kokosová voda
  • Graviola
  • Rakytnik řešetkákový, pěstuje se i v českých podmínkách, sklizeň je komplikovanější, nejlépe stříhat větvičky i s plody.
  • Černý ry bíz
  • Malina
  • Zázvorová  šťáva z kořene

100% ovocné šťávy konzervace: dusíkem, pasterizací šťávy, ovoce a zeleninaatd.

  • teplotou nad 35 stupňů se likviduje vitamin C
  • pasterizace ( teplota nad 80 stupňů ), při teplotě nad 42 stupňů se likviduje část betakarotenů, enzymů a vitamin C
  • paskalizace ( ošetření vysokým tlakem) je šetrný způsob, jak zachovat potraviny nutričně hodnotné po dobu několika týdnů.
  • výhodou konzervace dusíkem je zachování vitaminu C, enzymů a betakarotenů

Přírodní šťávy?

  • https://www.awashop.cz/prirodni-stavy-c42/

  

Ovocné šťávy

Temnoplodec proti chřipce

10.02.2015 21:50
Černou arónií proti chřipce Chřipková sezóna je opět v plném proudu! Drahé léky a umělé vitamíny nejsou jediným řešením, jak chřipce předcházet a bojovat s ní. Existuje mnoho způsobů, jak bojovat s nachlazením. Kromě léků a vitamínů v kapslích, jsou zde také zcela přirozené...

Diskusní téma: Ovocné šťávy

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Mandle superfoods

19.05.2015 00:13
Mandle – další superpotravina Mandle představují součást lidské stravy už od nepaměti. Pro svou výživovu hodnotu a kulinářské vlastnosti se staly jedinečnou potravinou se širokým uplatněním. Madle jsou právem zařazeny mezi superpotraviny. mandle natural mandle pražené solené mandle...

Chia seeds

01.03.2015 00:11
Chia semínka Slyšeli jste již o tomto malé zázraku jménem Chia?  Jsou to malé, křupavé, bezlepkové semena s jsou bohatým zdrojem bílkovin, prospěšnými antioxidanty, esenciálními omega-3 mastnými kyselinami a vlákninou. Chia semínka jsou tradiční Jihoameriská plodina. Chia semena - hovorově...

Merlík chilsky

02.01.2015 13:38
Quinoa - Mrlík čílsky Quinoa ( Kinoa ), česky mrlík čílsky (Chenopodium quinoa Willd.)  se říká „Zlato Inků“ či „matka všech obilovin“.Je jednou z plodín, ktorú v posledných rokoch vyspelý svet vlastne druhýkrát objavuje. Pestovala sa v južnej Amerike už pred siedmimi tisíckami rokov. Quinoa,...
<< 14 | 15 | 16 | 17 | 18