Alzheimerova choroba ( ACH )

je neurodegenerativní onemocnění mozku, při kterém dochází k postupné demenci. Jako první toto onemocnění popsali Oskar Fischer a Alois Alzheimer. V současné době není známa příčina vzniku Alzheimerovy choroby, z neuropatologických nálezů se však ví, jak nemoc probíhá. Změny postupně působí rozpad nervových vláken a nervových buněk. Alzheimerovou chorobou se mění také látková činnost mozku. Podle britských vědců existuje těsná vazba mezi vysokou hladinou krevního cukru (glukózy) a vznikem Alzheimerovy nemoci, která způsobuje demenci a to je pádný důvod proč bychom měli omezovat přísun cukru ve své stravě. Ve světě evidujeme asi 50 miliónů lid s Alzheimerovou nemocí a toto číslo by mohlo stoupnout na 125 miliónů do roku 2050. Česká alzheimerovská společnost odhaduje v Česku demencí asi u 152,7 tisíce lidí ke konci roku 2014. Prevencí Alzheimerovy choroby je také pravidelné cvičení jak mozku, tak i těla a duše.

více o Alzheimerově chorobě

  • do roku 2050 budemít 50% populace nad 80 roků Alzheimerovu chorobu

Příznaky Alzheimerovy choroby, které často přehlížíme:

  • Nezvyklá důvěra, nemocní lidé často ztrácejí zábrany. Jinak plaší jedinci najednou dělají věci, kterých by dříve nebyli schopni. Oslovují naprosto cizí lidi, objímají je apod.
  • Jazykové problémy, primárně progresivní afázie (PPA) je zvláštní forma demence, která způsobuje zhoršenou schopnost zpracovávat řeč a zřetelně formulovat slova. Nemocní tak mluví velmi pomalu a často se při řeči zastavují, mají menší slovní zásobu a často zaměňují slova.
  • Psaní, u některých lidí se nemoc může projevit problémy s hláskováním a psaním. Najednou mají problém se podepsat či cokoli složitějšího napsat.
  • Obtíže se čtením, prvotním příznakem onemocnění mohou být i potíže při čtení, kdy má jedinec problém sledovat věty až do konce, natož dočíst celé odstavce.
  • Snižuje se ostrosti čichu a zraku (ložiska amyloidu beta v sítnici, jejich výskyt značí přítomnost ložisek amyloidu beta v mozku - hlavní složka senilních plaků a neurofibrilárních klubek
Nezvyklá důvěra
Nemocní lidé často ztrácejí zábrany. Jinak plaší jedinci najednou dělají věci, kterých by dříve nebyli schopni. Oslovují naprosto cizí lidi, objímají je apod.
Jazykové problémy
Primárně progresivní afázie (PPA) je zvláštní forma demence, která způsobuje zhoršenou schopnost zpracovávat řeč a zřetelně formulovat slova. Nemocní tak mluví velmi pomalu a často se při řeči zastavují, mají menší slovní zásobu a často zaměňují slova.
Psaní  
U některých lidí se nemoc může projevit problémy s hláskováním a psaním. Najednou mají problém se podepsat či cokoli složitějšího napsat.
Obtíže se čtením
Prvotním příznakem onemocnění mohou být i potíže při čtení, kdy má jedinec problém sledovat věty až do konce, natož dočíst celé odstavce.
 

Doplňky stravy na přírodní bázi na prevenci Alzheimerovy chorobyArašídové máslo

Alzheimerova choroba

Jak na Alzheimerovu chorobu 2. část.

08.11.2015 22:06
Potřebujeme hlavně preventivní opatření, aby k této nemoci vůbec nedocházelo. Rozhodně mezi zásadní zbraně patří nový model stravování,takzvaná Dieta pro naši mysl. Jde o vybrané druhy potravin (brainfood ), které pozitivně ovlivňují funkci mozku a nervového systému. Tento nový model...

Listopad měsíc Alzheimerovi choroby

08.11.2015 21:56
Alzheimerova choroba, je vlastně auto-imunitní onemocnění. Neví se přesně co jí spouští. Může to být i virus, stres, hormonální změny. Touto nemocí trpí hlavně starší lidé a to nejspíš proto, že se zatím z neznámého důvodu, mozkové buňky začnou poškozovat po 65 roce života a to u každého dvacátého...

Diskusní téma: Alzheimerova choroba

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...

Umíte si udělat zlaté mléko?

13.10.2017 23:03
Zlaté mléko?? Co to je? Je tam zlato? Ne… pouze obsahuje zajímavé ingredience a má jednoduchou přípravu, za chvilku máte "zlaté mléko" na stole. Zlaté mléko má magický název díky superkoření, které se jmenunuje kurkuma. Tento kořen má typickou žlutou barvu, díky obsahu kurkuminu. Kurkuma má spoustu...

Máte bolavé klouby?

13.10.2017 22:49
Mám pro Vás pár tipů.. Asi každý z nás jsme občas zažili ztuhlé klouby nebo jejich bolest při určitém pohybu. Je čas, abychom to přestali ignorovat a začali s tím něco dělat! V situacích jako je náročný tréning nebo rekonvalescence po zranění je bolest „normální“. Co se ale týká bolesti, která...

Která zelenina je výživnější, pokud se uvaří?

12.10.2017 23:17
Nyní je velmi propagovaná tzv. RAW strava, která má základ v rostlinné stravě. Jsou však některé druhy ovoce a zeleniny, které mají více výživných látek, pokud se vaří než v syrovém stavu. Je silně vžitá představa, že proces vaření zničí většinu výživných látek. Podívejme se na ty u kterých to...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>