Tryptofan ( L-tryptofan )

Tryptofan je esenciální aminokyselina ( tělo si ji nedokáže samo vyrobit, přijímá jej pouze z potravy ) , která je prekurzorem několika důležitých hormonů. To znamená, že tělo využívá tryptofan k produkci těchto hormonů, včetně nálady regulujícího neurotransmiteru serotoninu. Serotonin hraje roli v boji proti úzkosti, podporuje dobrou náladu a výrobu spánkového hormonu melatoninu. Tryptofan také pomáhá tělu produkovat důležitý B-vitamin niacin. Vzhledem k tomu, tělo nemůže produkovat tryptofan sama o sobě, lidé ho musí  příjímat z potravinových zdrojů.

  • aminokyselina dobré nálady
  • tryptofan se mění za pomoci vitamínu B6 na serotonin (přispívající k léčbě depresí, stresu a duševní nerovnováhy)
  • tryptofan je nezbytný pro vznik serotoninu a melatoninu, dvou hormonů „dobré nálady“

Tryptofan je v těle přeměňován na látku serotonin, která má poměrně důležitou roli v těle při uvolňovacích mechanismech. Připisují se jí účinky proti nespavosti a uvolňování napětí v důsledku depresí. Má vliv na krevní tlak a peristaltiku střevní stěny. Z biochemického hlediska se serotonin chová jako tkáňový hormon.

Důležitý prekursor pro syntézu neurohormonů serotonin a melatonin, enzymů, vitaminu B3 (nikotinamid).  Aminokyselina tryptofan se převede na nikotinamid ve formě niacinu. Tryptofan je zapotřebí pro různé rozdílné metabolické procesy, zejména proteinů a produkce niacinu, hormonu melatoninu a neurotransmiteru serotoninu. Tryptofan se používá jako lék při léčbě nespavosti, deprese, úzkost, premenstruační syndrom, poruchy příjmu potravy a porucha pozornosti s hyperaktivitou.

Tryptofan se v kombinaci s  vitaminem B6  mění na serotonin. Nedostatek serotoninu může způsobit deprese, migrény, úzkosti, poruchy spánku či nervozitu, ale i schizofrenii.

Kdy používat tryptofan?

  • při poruchách spánku
  • při depresích
  • poruchách nálad
  • schizofrenii
  • při nedostatku vitaminu B3
  • při zvýšené chuti k jídlu
  • při artritidě
  • tryptofan je nezbytný pro vznik serotoninu a melatoninu (díky působení vitamin B6), dvou hormonů „dobré nálady“.

Co může způsobit nedostatek tryptofanu?

Deficit tryptofanu může způsobovat nedostatečnou tvorbu serotoninu, což vede ke změně nálady, nadměrný stres, depresi, poruchám spánku, podrážděnosti, agresivitě, k nutkání k přejídání.

Ve kterých potravinách najdeme aminokyselinu tryptofan?

Kde koupit přírodní zdroje tryptofanu?

Diskusní téma: Tryptofan

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...

Víte co to je oil pulling?

07.01.2018 12:24
Oil pulling (mlgání) je vlastně převalování oleje v ústech, který má původ v již v ajurvédě. Jde o přírodní čištění a detoxikaci zubů a dásní. Na oil pulling můžeme použít kvalitní panenský olej (sezamový, kokosový, olivový, slunečnicový) 1-2 lžičky, který převalujeme v ústech po dobu cca 20min....
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>