Tryptofan ( L-tryptofan )

Tryptofan je esenciální aminokyselina ( tělo si ji nedokáže samo vyrobit, přijímá jej pouze z potravy ) , která je prekurzorem několika důležitých hormonů. To znamená, že tělo využívá tryptofan k produkci těchto hormonů, včetně nálady regulujícího neurotransmiteru serotoninu. Serotonin hraje roli v boji proti úzkosti, podporuje dobrou náladu a výrobu spánkového hormonu melatoninu. Tryptofan také pomáhá tělu produkovat důležitý B-vitamin niacin. Vzhledem k tomu, tělo nemůže produkovat tryptofan sama o sobě, lidé ho musí  příjímat z potravinových zdrojů.

  • aminokyselina dobré nálady
  • tryptofan se mění za pomoci vitamínu B6 na serotonin (přispívající k léčbě depresí, stresu a duševní nerovnováhy)
  • tryptofan je nezbytný pro vznik serotoninu a melatoninu, dvou hormonů „dobré nálady“

Tryptofan je v těle přeměňován na látku serotonin, která má poměrně důležitou roli v těle při uvolňovacích mechanismech. Připisují se jí účinky proti nespavosti a uvolňování napětí v důsledku depresí. Má vliv na krevní tlak a peristaltiku střevní stěny. Z biochemického hlediska se serotonin chová jako tkáňový hormon.

Důležitý prekursor pro syntézu neurohormonů serotonin a melatonin, enzymů, vitaminu B3 (nikotinamid).  Aminokyselina tryptofan se převede na nikotinamid ve formě niacinu. Tryptofan je zapotřebí pro různé rozdílné metabolické procesy, zejména proteinů a produkce niacinu, hormonu melatoninu a neurotransmiteru serotoninu. Tryptofan se používá jako lék při léčbě nespavosti, deprese, úzkost, premenstruační syndrom, poruchy příjmu potravy a porucha pozornosti s hyperaktivitou.

Tryptofan se v kombinaci s  vitaminem B6  mění na serotonin. Nedostatek serotoninu může způsobit deprese, migrény, úzkosti, poruchy spánku či nervozitu, ale i schizofrenii.

Kdy používat tryptofan?

  • při poruchách spánku
  • při depresích
  • poruchách nálad
  • schizofrenii
  • při nedostatku vitaminu B3
  • při zvýšené chuti k jídlu
  • při artritidě
  • tryptofan je nezbytný pro vznik serotoninu a melatoninu (díky působení vitamin B6), dvou hormonů „dobré nálady“.

Co může způsobit nedostatek tryptofanu?

Deficit tryptofanu může způsobovat nedostatečnou tvorbu serotoninu, což vede ke změně nálady, nadměrný stres, depresi, poruchám spánku, podrážděnosti, agresivitě, k nutkání k přejídání.

Ve kterých potravinách najdeme aminokyselinu tryptofan?

Kde koupit přírodní zdroje tryptofanu?

Diskusní téma: Tryptofan

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Tipy jak vylepšit zdravou výživu o superpotraviny

30.09.2017 22:57
Dokonce i superpotraviny potřebují vaši podporu, aby se dostaly do jídelníčku. Jednoduché změny mohou obohatit vaše jídelní chody a prospějí vašemu zdraví. Použijte na přípravu smoothie místo mléka řecký jogurt řecký jogurt má větší obsah proteinů a má krémovější konzistenci než mléko má vyšší...

Vyzkoušejte tyto superpotraviny před příchodem zimy

29.09.2017 21:07
blíží se zima a je načase posílit Váš imunitní systém, protože s příchodem sychravých dnů můžete ulehnout s rýmou a kašlem, proto zvažte zařazení těchto superpotravin do svého jídelníčku před začátkem zimy. Prevence v podobě otužování a dostatku pohybu vám také velmi prospěje. Podle...

Jak připravit domácí netypické sirupy?

28.09.2017 20:56
Česnekový sirup s medem potřebujeme osm oloupaných a prolisovaných stroužků kvalitního česneku, které přidáme do 200 ml jablečného octa a 200 ml medu. Vše důkladně smícháme dohromady a mixujte až se sirup spojí. Následně můžeme vyrobený sirup přelít do uzavíratelné sklenice prevenci proti...

5 kroků, jak snížit chuť na sladké

22.09.2017 23:15
Nevím jak vy, ale já a i mé kamarádky čas od času po obídku nebo večer bojujeme s chutěmi na sladké. Proto jsem se rozhodla najít způsob, jak těmto přibíracím taktikám zabránit. A našla jsem! Mám pro nás 5 kroků, jak se těmto chutím postavit. Více bílkovin ve stravě Proteiny jsou pomocníci,...

Výhody zdravého jídelníčku

22.09.2017 23:06
Vždy, když chceme změnit svoje stravování, je to pro nás těžká volba. Každý víme, jak je obtížné na rodinných oslavách a letních grilovačkách udržet svůj jídelníček se zdravým podtextem.. Ale i přes tyto nástrahy je důležité myslet na to, co nám zdravá strana přinese a jak se to projeví na našem...

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>