Antinutrienty

antinutrienty jsou látky, které brání vstřebávání živin. Tyto toxické látky  mohou způsobit poškození organismu nebo onemocnění tím, že ovlivňují činnost některých trávících enzymů, omezují účinky vitamínů, narušují metabolismus látek, zhoršují stravitelnost či snižují využitelnost živin a tím také výživovou hodnotu potravin.

Kde jsou antinutrienty obsaženy?

  • luštěniny  - sója, hnědá, červená a černá rýže, fazole (fazole mungo, zelená čočka, hrách, cizrna mají nízký obsah antinutrientů)
  • obiloviny (ve slupce), otruby - eliminuje se rafinací (odstranění svrchního obalu)
  • zelenina (např v měnším množství -brambory, rajčata rebarbora, červená řepa, zelí, kapusta) - není nutné to řešit
  • tvrdá semena (slunečnice, len, sezam) - eliminuje se máčením a klíčením
  • některé ořechy (pistácie, mandle, arašídy, pekan, kešu, lískové) - eliminuje se máčením

Seznam antinutrientů:

  • kyselina fytová (ovlivňuje vstřebávání: vápníku, železa a zinku, ale také draslíku, hořčíku, manganu, mědi, bílkovin, tuků, škrobu a ovlivňuje činnost některých enzymů )- obiloviny a luštěniny
  • antienzymy - obiloviny a luštěniny
  • saponiny
  • polyfenoly (např. taniny a fytoestrogeny)
  • oxaláty (šťavelany)
  • antiezymy, oligosacharidy, třísloviny - luštěniny
  • fytáty- brání absorpci minerálů, jako jsou vápník, hořčík, železo a zinek

Jak eliminovat antinutrienty v obilovinách a luštěninách

Máme tyto možnosti: namáčení ( cca 8-24 hodin), klíčení, krátké podušení či jejich fermentování (kvašení),tyto metody  velmi výrazně zvyšují obsah živin

Více informací..

 

Diskusní téma: Antinutrienty

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...

Víte co to je oil pulling?

07.01.2018 12:24
Oil pulling (mlgání) je vlastně převalování oleje v ústech, který má původ v již v ajurvédě. Jde o přírodní čištění a detoxikaci zubů a dásní. Na oil pulling můžeme použít kvalitní panenský olej (sezamový, kokosový, olivový, slunečnicový) 1-2 lžičky, který převalujeme v ústech po dobu cca 20min....
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>