Astaxanthin

Astaxanthin můžeme najít především v řasách, rostlinách, ale i v mase, které zabarvuje do růžova až oranžova (především u lososa), či v krunýři humra a v peří plameňáků. Astaxanthin patří mezi karotenoidy (barviva rostlin, živočichů, hub, řas a mikroorganismů) a vyznačuje se silnými antioxidačními účinky, což dokázalo laboratorní porovnávání astaxantinu s některými dalšími antioxidanty rozpustnými v tucích (např. betakaroten nebo vitamin E).
  • Astaxantin má 100 do 500 krát vyšší antioxidační kapacitu než vitamin E a 10 krát vyšší antioxidační schopnost než beta-karoten
  • Astaxanthin je silnější antioxidant než lutein, lykopen a tokotrienoly

Antioxidant astaxanthin a jeho účinky:

  • posiluje kognitivní funkce mozku
  • pomáhá odbourávat volné radikály
  • podporuje aktivitu a schopnost rychlého množení širokého spektra imunitních buněk (B-buněk, T-buněk, lymfocytů atd.) a imunoglobulinů.
  • podporuje imunitní funkce, které zvyšují odolnost proti rakovině pomáhá rovněž snížit produkci látek, které se podílejí na vzniku zánětlivých procesů v těle
  • zmírňuje oxidaci LDL cholesterolu, která se podílí na vzniku kardiovaskulárního onemocnění. Navíc zvyšuje hladinu HDL (hodného) cholesterolu, snižuje hladinu triglyceridů i LDL (zlého) cholesterolu v krvi
  • zvyšuje mužskou plodnost a zlepšuje kvalitu spermií
  • působí proti diebetu
  • pomáhá zmírnit žaludeční záněty
  • získáte přirozenou ochranu pokožky před spálením od slunce
  • má také protizánětlivé vlastnosti v souvislosti s tvorbou melaninu
  • zpomaluje stárnutí tkání
  • funguje proti znakům stárnutí pleti, a tedy stařeckým skvrnám či vysoušení pokožky a vráskám
  • snadno proniká do tkání oka, má lepší účinky než jiné karotenoidy a zároveň nemá žádné vedlejší účinky
  • účinnou zbraní v boji proti onemocnění makulární degenerací, která vede k oslepnutí
  • zlepšuje schopnost zaostření, výživu sítnice, zpomaluje vznik problémů se zrakem, které souvisejí s věkem, podporuje prevenci a léčbu zeleného zákalu
  • přispívá v ochraně proti nemocem, jako jsou Alzheimerova choroba a glaukom

Články superpotraviny

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....

Základní informace o jódu

17.08.2017 20:40
Jód je základní stopový prvek, který je nezbytný pro normální růst a vývoj. Přibližně 60% jódu v lidském těle je uloženo ve štítné žláze. Jeho přínos pro zdraví je správné fungování štítné žlázy, která vylučuje thyroidní hormony, které řídí základní metabolismus těla. Ve skutečnosti bez jódu...

Poznáte všetky účinky mrkvy?

16.08.2017 22:55
zdravotné prínosy mrkvy sú veľmi široké, pôsobí pozitívne na zníženie hladiny cholesterolu, ako prevencia infarktu, odvrátenie určitých druhov rakoviny, zlepšenie zraku a zníženie príznakov predčasného starnutia. Ďalej mrkva podporuje zdravie pokožky, posilňuje imunitný systém, zlepšuje trávenie,...
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>