Kurkumin (curcumin)

kurkumin má žlutou barvu (používá se jako přírodní barvivo - kurkumová žluť) a vyrábí se extrakcí z oddenků kurkumy. Používá se do kari koření, Kukrkumahořčice, worcesterské omáčky..Kurkumin má nízkou vstřebatelnost, nepatrné množství piperinu (obsažený v černém pepři) zvýší téměř 1000 x vstřebatelnost. Nejvíce kurkuminu obsahuje oddenek rostliny (tzv. podzemní stonek), mnohem méně ho je v kořenech (asi 10x méně). Kurkumin je rozpustný v tucích, proto je vhodné ho přidávat během jídla (do jídla) nebo po jídle
 

Kurkumin a jeho účinky na zdraví:

  • snižuje hladinu cholesterolu
  • protizánětlivé účinky
  • antioxidační účinky
  • pomáhá při nadýmání
  • zlepšuje trávení a urychluje metabolismus (kurkumin v kombinaci s pepřem)
  • pomáhá při léčbě rakoviny tlustého střeva a prostaty
  • zdroj flavonoidů a antioxidantů
  • vhodný při lupénce
  • snižuje koncentrace krevních tuků, čímž působí proti ateroskleróze
  • působí proti tvorbě žlučových kamenů
  • podporuje mozkové funkce
  • vhodný při Alzheimerově chorobě
  • dokáže zabránit rozvinutí tří typů rakoviny kůže, a to melanomu, bazocelulárnímu karcinomu a karcinomu dlaždicových buněk
  • zastavuje šíření rakovinových buněk, zatímco melanomové buňky oslabí nebo i zabije
  • kurkumin nemocné rakovinové buňky zabíjí, zatímco ty zdravé nijak nepoškodí, což chemoterapií dosáhnout nelze
  • pleťové krémy s kurkuminem výrazně snižuje výskyt vrásek,tmavých skvrn a zabraňují změnám pigmentu až o 15 %
  • dokáže nejen projevy stáří z estetického hlediska zmírnit, ale také zmírnit onemocnění související se stářím
  • více

Kurkumin působí v synergii:

  • piperinem
  • resveratrolem (pokud užíváme současně zvyšuje se účinek resveratrolu)
  • garcinolem (garcínia cambogia)
  • v kombinaci s EGCG (extrakt zeleného čaje)
  •  zázvor 
  • kyselinou Boswellovou (v pryskyřici kadidlovníku), dá se kombinovat kurkum in i se zázvorem
  • quercetinem
  • vilcacorou
  • grapefruitovým džusem (působí podobně jako piperin)
Vhodná je kombinace kurkuminu s piperinem (pepř)
Kontraindikace: při poruchách srážlivosti krve
 

Jaký je rozdíl mezi kurkumou a kurkuminem?

Kurkumový prášek je usušená rozemletá rostlina, která se používá jako koření v kuchyni a její užívání je vhodné jako prevence pro udržení si dobrého zdraví. Kurkumin je hlavní farmakologicky účinná látka v kurkumě a je vhodné tuto formu užívat při nemoci. Kurkuminu je v sušeném kurkumovém prášku asi 3,14%
  • 300mg kurkuminu je ale zhruba ekvivalent 9 gramů sušené kurkumy (dvě čajové lžičky) - doporučená dávka
  • tip: např. na lžíci kurkumu s olejem a trochou černého pepře
Rozpuštěná kurkuma v nápoji není vhodná volba. Kurkuma je velmi špatně rozpustná ve vodě a musel by se použít tuk (vhodný by byl např. sójový, kokosový nebo olivový olej).

Články superpotraviny

Jinan dvoulaločný

07.03.2016 00:56
Jinan nebo Ginkgo biloba je vyjímečný pomalurostoucí mohutný strom, který může mít stáří až 1000 -2000 roků. Jinan, má pravděpodobně původ v Číně a Japonsku, kde se vyskytoval již v druhohorách v době dinosaurů ( vývojový přechod mezi jehličnatými a listnatými stromy ) , Jeho zajimavě...

Kešu oříšky

26.02.2016 00:05
Ořechy lahodné jemné chuti a máslové konzistence rostou na až 12 m vysokých stromech jménem Ledvinovník západní. Oříšek je zavěšený v tvrdém pouzdře na dužině, kterému se říká kešu jablko. Dostat semeno z tohoto plodu je velmi náročné. Obvykle si pomáhají pražením, ale pokud kupujete lifefood kešu...

Kakao

13.02.2016 22:15
snad každý z nás má rád čokoládu. A více z jaké látky je čokoláda vyrobena? Je to superpotravina jménem kakaový bob, který je zdrojem bioaktivních živin a právem je označovám za absolutní hvězdu superfoods. Pokud kakaové boby zahřejeme nad teplotu 42 stupňů zničí se řada výživných látek. Obvyklá...

Sezamová semínka

13.02.2016 00:18
Obsahují 50 % nasycených mastných kyselin, 22 % proteinů, 16 % sacharidů a 9 % vlákniny Skládají se také z minerálů jako je fosfor, draslík, hořčík, vápník, železo, zinek a vitamínů E, B1, B2, B3, B5 a B15 a karotenů, B1 – thiamin, B2 – riboflavin, B3 – niacin,     Léčivé účinky...

Jak snížit příjem cukru

21.01.2016 11:32
Moderní potravinářský sektor používá více cukru, než jste skutečně potřebujete. Rafinovaný cukr je nežádoucí a nadměrné množství může vést k četným komplikacím a zdravotním problémům. Naštěstí existují způsoby, jak snížit příjem cukru sami. Pravidelně každý rok představuje výzkum v oblasti...

Zeleninový smoothie

13.01.2016 23:20
Jak připravit zeleninovou snídani nebo oběd použité suroviny:-, listový salát, rukola, kapusta, kmladé výhonky pampelišky nebo kopřiv. Proč připravit smoothie? zelenina je tvrdá, a rozmixováním můžeme konzumovat kašičku důkladně rozkousat min. 30-40x aby došlu k co nejlepšímu trávení použitých...

Léčivé koupelové soli

11.01.2016 00:14
Sůl v potravinách ve větších množstvím není pro tělo zdravá opakem je sůl koupelová, která se používá na tělo a skvěle působí na uvolnění a při detoxikaci organismu. Bylinnou koupel si však můžeme připravit sami doma a naložit se po práci do horké vany. Jak na to? Jakou sůl pro tuto koupel...

Konopný olej

05.01.2016 16:11
Jaké má konopný olej účinky? je specifikovaný jako jeden z nejzdravějších má z hlediska poměrného zastoupení nenasycených mastných kyselin omega-6: omega-3 3:1 ideální složení po lněném oleji (55% omega-3) má druhý nejvyšší obsah omega 3, celkově obsahuje přibližně 20% omega 3 z toho...

Co vám chybí v těle vám prozradí chutě!

03.01.2016 18:33
také se vám stává, že vás postihne neodolatelná touha po sladkém nebo nezdravém jídle? Nedodržujete - li přesně vyvážený jídelníček, pak nejspíše víte, co máme na mysli. Organismus takto vysílá SOS signály, aby dostal, co potřebuje. A často vítězí, protože my nemůžeme odolat. Chuť na sladké pokud...

13 potravin působících proti zánětům a bolesti

30.12.2015 19:54
Mnoho chutných potravín je zároveň aj účinnými liečiteľmi. Navyše potraviny nespôsobujú nepríjemné vedľajšie účinky ako väčšina liekov.   1. Čerešne Muraleedharan Nair, PhD, profesor prírodných produktov a chémie na Michiganskej štátnej univerzite, zistil, že extrakt z čerešní je...
<< 14 | 15 | 16 | 17 | 18 >>