Kurkumin (curcumin)

kurkumin má žlutou barvu (používá se jako přírodní barvivo - kurkumová žluť) a vyrábí se extrakcí z oddenků kurkumy. Používá se do kari koření, Kukrkumahořčice, worcesterské omáčky..Kurkumin má nízkou vstřebatelnost, nepatrné množství piperinu (obsažený v černém pepři) zvýší téměř 1000 x vstřebatelnost. Nejvíce kurkuminu obsahuje oddenek rostliny (tzv. podzemní stonek), mnohem méně ho je v kořenech (asi 10x méně). Kurkumin je rozpustný v tucích, proto je vhodné ho přidávat během jídla (do jídla) nebo po jídle
 

Kurkumin a jeho účinky na zdraví:

  • snižuje hladinu cholesterolu
  • protizánětlivé účinky
  • antioxidační účinky
  • pomáhá při nadýmání
  • zlepšuje trávení a urychluje metabolismus (kurkumin v kombinaci s pepřem)
  • pomáhá při léčbě rakoviny tlustého střeva a prostaty
  • zdroj flavonoidů a antioxidantů
  • vhodný při lupénce
  • snižuje koncentrace krevních tuků, čímž působí proti ateroskleróze
  • působí proti tvorbě žlučových kamenů
  • podporuje mozkové funkce
  • vhodný při Alzheimerově chorobě
  • dokáže zabránit rozvinutí tří typů rakoviny kůže, a to melanomu, bazocelulárnímu karcinomu a karcinomu dlaždicových buněk
  • zastavuje šíření rakovinových buněk, zatímco melanomové buňky oslabí nebo i zabije
  • kurkumin nemocné rakovinové buňky zabíjí, zatímco ty zdravé nijak nepoškodí, což chemoterapií dosáhnout nelze
  • pleťové krémy s kurkuminem výrazně snižuje výskyt vrásek,tmavých skvrn a zabraňují změnám pigmentu až o 15 %
  • dokáže nejen projevy stáří z estetického hlediska zmírnit, ale také zmírnit onemocnění související se stářím
  • více

Kurkumin působí v synergii:

  • piperinem
  • resveratrolem (pokud užíváme současně zvyšuje se účinek resveratrolu)
  • garcinolem (garcínia cambogia)
  • v kombinaci s EGCG (extrakt zeleného čaje)
  •  zázvor 
  • kyselinou Boswellovou (v pryskyřici kadidlovníku), dá se kombinovat kurkum in i se zázvorem
  • quercetinem
  • vilcacorou
  • grapefruitovým džusem (působí podobně jako piperin)
Vhodná je kombinace kurkuminu s piperinem (pepř)
Kontraindikace: při poruchách srážlivosti krve
 

Jaký je rozdíl mezi kurkumou a kurkuminem?

Kurkumový prášek je usušená rozemletá rostlina, která se používá jako koření v kuchyni a její užívání je vhodné jako prevence pro udržení si dobrého zdraví. Kurkumin je hlavní farmakologicky účinná látka v kurkumě a je vhodné tuto formu užívat při nemoci. Kurkuminu je v sušeném kurkumovém prášku asi 3,14%
  • 300mg kurkuminu je ale zhruba ekvivalent 9 gramů sušené kurkumy (dvě čajové lžičky) - doporučená dávka
  • tip: např. na lžíci kurkumu s olejem a trochou černého pepře
Rozpuštěná kurkuma v nápoji není vhodná volba. Kurkuma je velmi špatně rozpustná ve vodě a musel by se použít tuk (vhodný by byl např. sójový, kokosový nebo olivový olej).

Články superpotraviny

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....

Základní informace o jódu

17.08.2017 20:40
Jód je základní stopový prvek, který je nezbytný pro normální růst a vývoj. Přibližně 60% jódu v lidském těle je uloženo ve štítné žláze. Jeho přínos pro zdraví je správné fungování štítné žlázy, která vylučuje thyroidní hormony, které řídí základní metabolismus těla. Ve skutečnosti bez jódu...

Poznáte všetky účinky mrkvy?

16.08.2017 22:55
zdravotné prínosy mrkvy sú veľmi široké, pôsobí pozitívne na zníženie hladiny cholesterolu, ako prevencia infarktu, odvrátenie určitých druhov rakoviny, zlepšenie zraku a zníženie príznakov predčasného starnutia. Ďalej mrkva podporuje zdravie pokožky, posilňuje imunitný systém, zlepšuje trávenie,...

Víte co máte v lednici?

10.08.2017 20:05
Na vašem jídelníčku se objevuje spousta potravin a možná ani netušíte, že některé patří mezi tzv.superpotraviny. Víte co jsou superpotraviny (funkční potraviny)? Superpotraviny jsou potraviny, jedná se zejmnéna koření, byliny, ovoce a zelenina, jejichž obsah živin jim propůjčuje vyšší zdravotní...
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>