Resveratrol

je rostlinná látka, kterou můžeme najít  např. v tmavomodrých a fialových slupkách a jádrech vinné révy ( uvádí se, že jeden litr červeného vína obsahuje 0.4-14 mg resveratrolu), arašídech, pistáciích, vlašských ořeších, černém rybízu, borůvkách, brusinkách, švestkách, moruších, v kořenu křídlatky kopinaté, slupkách grapeflruitu a jiné.

  • červené víno obsahuje více resveratrolu než víno bílé, protože je tato látka fermentovaná ze slupek hroznů.
  • resveratrol má neuroprotektivní účinek, je stále méně účinný než kaloricky omezená strava, která chránit mozek před stárnutím ještě víc (odborný asistent Gregorio Valdez)

Substance resveratrol je težko vyslovitelná, přesto ji vědci považují za klíčovou látku proti stárnutí buněk a podílí se i na obnově poškozených buněk. Chrání cévy před vznikem tukových uzazenin a prokazatelně působí proti LDL cholesterolu. Připisuje se mu schopnost brzdit vznik nebezpečných nemocí, jako jsou ateroskleróza a rakovina. V lidském organismu se chová jako ochranný štít proti každodenním nepříznivým vlivům svým cíleným aktivováním enzymů, které dokážou zabránit chorobným procesům.

Účinky resveratrolu

  • detoxikace organismu
  • pokud se překročí doporučená denní dávka, může mít projímavé účinky
  • zlepšuje hojení kožních ran
  • antiinfekční účinky
  • může udržet pružné nejen svaly, ale i mozek
  • protizánětlivé účinky
  • protirakovinné a kardioprotektivní účinky
  • zlepšuje srdeční činnost
  • prevence Alzheimerovy nemoci
  • silný antioxidant
  • chrání mozek proti oxidativnímu stresu
  • zvýšuje produkci sirtuinů neboli genů mládí v buňkách a tak zpomaluje proces stárnutí
  • působí proti vzniku krevních sraženin - trombů
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • chrání organismus před radiačním poškozením
  • vhodné také při redukci hmotnosti
  • posiluje imunitu
  • snižuje nepříjemný dopad chemoterapie
  • zvyšuje svalovou vytrvalost a výkonnost

Přírodní zdroje resveratrolu:

Články superpotraviny

Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021

26.02.2021 01:34
VLADIMÍR VYTÁSEK KURZY: Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu Kdy: sobota 27. února 2021 od 10:00 do 18:00 hod. Kde: Rodinný resort Siesta (tzv. Zámeček), Za Oborou 120, 530 06 Pardubice VI-Staré Čivice Obsah kurzu: Na našem kurzu poznáte bylinky na léčení těla i duše se zaměřením...

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>