Resveratrol
je rostlinná látka, kterou můžeme najít např. v tmavomodrých a fialových slupkách a jádrech vinné révy ( uvádí se, že jeden litr červeného vína obsahuje 0.4-14 mg resveratrolu), arašídech, pistáciích, vlašských ořeších, černém rybízu, borůvkách, brusinkách, švestkách, moruších, v kořenu křídlatky kopinaté, slupkách grapeflruitu a jiné.
- červené víno obsahuje více resveratrolu než víno bílé, protože je tato látka fermentovaná ze slupek hroznů.
- resveratrol má neuroprotektivní účinek, je stále méně účinný než kaloricky omezená strava, která chránit mozek před stárnutím ještě víc (odborný asistent Gregorio Valdez)
Substance resveratrol je težko vyslovitelná, přesto ji vědci považují za klíčovou látku proti stárnutí buněk a podílí se i na obnově poškozených buněk. Chrání cévy před vznikem tukových uzazenin a prokazatelně působí proti LDL cholesterolu. Připisuje se mu schopnost brzdit vznik nebezpečných nemocí, jako jsou ateroskleróza a rakovina. V lidském organismu se chová jako ochranný štít proti každodenním nepříznivým vlivům svým cíleným aktivováním enzymů, které dokážou zabránit chorobným procesům.
Účinky resveratrolu
- detoxikace organismu
- pokud se překročí doporučená denní dávka, může mít projímavé účinky
- zlepšuje hojení kožních ran
- antiinfekční účinky
- může udržet pružné nejen svaly, ale i mozek
- protizánětlivé účinky
- protirakovinné a kardioprotektivní účinky
- zlepšuje srdeční činnost
- prevence Alzheimerovy nemoci
- silný antioxidant
- chrání mozek proti oxidativnímu stresu
- zvýšuje produkci sirtuinů neboli genů mládí v buňkách a tak zpomaluje proces stárnutí
- působí proti vzniku krevních sraženin - trombů
- snižuje hladinu cholesterolu
- chrání organismus před radiačním poškozením
- vhodné také při redukci hmotnosti
- posiluje imunitu
- snižuje nepříjemný dopad chemoterapie
- zvyšuje svalovou vytrvalost a výkonnost
Přírodní zdroje resveratrolu:
- tmavé hroznové víno¨
- borůvky, brusinky, švestky
- arašídy, pistácie, vlašské ořechy
- černý rybíz
- moruše
Články superpotraviny
Kakao, kvalitní čokoláda jako součást paleo stravy
12.12.2015 22:26Rakytník řešetlákový
10.12.2015 22:28Eleutherococc - sibiřský ženšen
30.11.2015 22:01Vitaminové doplňky nejsou náhradou za ovoce a zeleninu
08.11.2015 01:19Zelené potraviny - greenfood
25.10.2015 13:47Goji - kustovnice Čínská - Lyceum chinensis
20.10.2015 00:29Kukuřice purple
19.07.2015 12:29Jsou všechny potraviny zdravé?!
09.07.2015 22:32Ovoce a zelenina s největším obsahem vody.
09.07.2015 21:43 superpotraviny | ořechy | semínka | jedlé oleje | koření | sušené plody | přírodní sladidla | jedlé houby | zelené potraviny | přírodní šťávy | bezlepková dieta | ořechy | obiloviny | luštěniny | voda a nápoje | chia semínka | kešu | mandle | goji | Hairplus | přírodní šťávy | šungit | kokosový olej | RAW strava | Medik8 | doplňky stravy | AWA superfoods | Himalyo | lyofilizované ovoce