Bezlepkové potraviny

bezlepková dieta - celiakie, je chronické celoživotní onemocnění, charakterizované trvalou nesnášenlivostí lepku (glutenu) a typickými zánětlivými změnami sliznice tenkého střeva. Tyto změny vedou k porušenému vstřebávání všech živin, minerálů, vitaminů i vody, stupeň této poruchy je odvislý od tíže postižení sliznice – proto se vyskytují různé klinické formy od plně rozvinutých až k formám neúplným či zcela bezpříznakovým.

Seznam bezlepkových superpotravin:

Vliv lepku ( glutenu ) na organismus

proč potraviny obsahující lepek ničí mozek? Důvodem je složenina dvou bílkovin - gliadinu a gluteninu nazývaná lepek nebo gluten. Například pšenice způsobuje zmenšování mozku a omezuje jeho činnost, a právě nadměrná konzumace pšenice je klíčovou příčinou demence. Důvodem je že nyní pšenice obsahuje až 40x více lepku než před 30 roky. Při konzumaci glutenu ( lepku ) dochází v těle k tvoření zánětlivých ložisek, které mohou přecházet v chronické záněty, které trvale oslabují tělo a snižují imunitu a stojí za příčinou většiny nemocí ( včetně demence, rakoviny ).
To je také důvod proč přbívá lidí, kteří jsou citliví a alergičtí a potýkají se dlouhodobě s problémy, až nakonec zjistí že příčinou je lepek ( celiakie - bezlepková strava ).
Důvod je jasný, lidské tělo není schopno pojmout a zpracovat takový obsah sacharidů, který každý den přijímáme.
 

Co je lepek?

lepek neboli gluten je složenina gluteininu a prolaminu. Problém lepku by nebyl tak vážný, pokud bychom jej konzumovali pouze v obilninách. Lepek se používá v potravinářském průmyslu, protože má skvělé pojivé vlastnosti, pro výrobu polotovarů ( uzeninách, omáčkách, jogurtech, cereáliích atd...)
  • toxická látka, která způsobuje tzv. pšeničné břicho

Potraviny obsahující lepek:

  • pšenice
  • žito
  • ječmen
  • koláče
  • pečivo
  • nudle
  • sušenky
  • krupice
  • vločky
  • cereálie
  • strouhanka
  • krupice
  • knedlík

Skryté zdroje lepku:

  • salám
  • paštika
  • hořčice
  • kečup
  • tatarka
  • hotové dresinky
  • masox
  • bujón
  • čokoláda s malým obsahem kakaa
  • nugát, karamel
  • marmeláda
  • želatinové výrobky

 

Diskusní téma: Bezlepkové potraviny

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

14 přínosů pro zdraví, lněné semínko

28.07.2017 20:27
Přínosy lněného semínka pro zdraví jsou velmi rozsáhlé, a proto je len součástí tradičních kuchyní v Asii, Americe i Africe. Jeho vysoké nutriční a zdravotní výhody převyšují ty, které nabízí jiné obiloviny a semínka. Jsou bohatý zdrojem kyseliny alfa-linolenové, omega-3 mastných kyselin, a...

Kurkuma

23.07.2017 23:42
Silice z Kurkumy mají řadu příznivých účinků na zdraví a používá se například na snížení zánětu, detoxikaci organismu, předchází rakovině, podporuje trávení, pomáhá s prevenci padáni vlasů, stimuluje krevní oběh, zlepšuje zdravotní stav pokožky, posiluje imunitní systém, chránit srdce, dává chuť...

Lemongrass - citronová tráva, účinky na zdraví

19.07.2017 21:40
Voňatka citronová také známá jako Lemongrass, je to bylina, která patří do čeledi trav. Je dobře známo, že má výraznou citrónovou příchut a citrusové aroma. Je to vysoká vytrvalá tráva, která je původem z Indie a tropických oblastí Asie.  Lemongras (citronová tráva) je zdrojem esenciálních...

Datle, 13 zajimavých výhod

18.07.2017 23:38
Datle jsou jedním z nejlepších sladkých a všestranných potravin, které mohou regulovat proces trávení. To může výrazně zvýšit hladinu energie u lidí už během půl hodiny. Stačí příjem 20-35 gramů vlákniny za den. Datle jsou dobrým zdrojem různých vitaminů a minerálních látek. Jsou také dobrým...

Překvapující benefity mandlí

18.07.2017 22:29
Mandle se pěstují na mnoha místech, např.USA, Španělsko, Írán, Saúdská Arábie, Libanon, Turecko, Sýrie, Jordánsko a Izrael. Jak výživné, plné energie a  snadno dostupné. Tradiční sladké mandle jsou jedlé, zatímco ty hořké se používají k výrobě mandlového oleje . Obvykle se...

Domácí nutella z avokáda

18.07.2017 20:57
Příprava je velmi jednoduchá...Dužinu z čerstvého avokáda vydlabeme (alternativně můžeme vyjmou pouze pecku)  a spolu s uvedenými složkami důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému. A to je vše avokádo a jeho účinky (zdroj tuků -nenasycené mastné kyseliny, B1, B2, B3, B6, B5, E,...

Jedlá soda, pomůže vám pomoci i s pletí? Nevěříte?

16.07.2017 23:03
Soda bicarbona -hydrogenuhličitan sodný, NaHCO3 („jedlá soda“) Jedlá soda, že jste už někdy slyšeli? Naše maminky ji měli běžně ve své kuchyňské skříňce. Je to pro většinu žen překvapením, ale můžete s ní počítat i v rámci kosmetických rituálů? To si pište! Můžete se inspirovat v těchto...

Granátová jablka

16.07.2017 12:36
Přínosy granátových jablek pro zdraví je bezpočet a to je dělá zvláštní, kromě toho že zdravé, jsou i velmi chutné. Granátová jablka mají antioxidační, antivirové a protinádorové vlastnosti a jsou také dobrým zdrojem vitamínů. Obsahuje zejména vitamin A, C, E a také kyselinu listovou. Tento úžasné...

Druhy potravin

10.07.2017 21:20
BIO potraviny BIO potraviny mají původ v ekologickém zemědělství, kde jsou dodržována přísná pravidla pro zemědělskou výrobu. Minimálně 95 % složek musí být z ekologické produkce, podmíněné je využití místních zdrojů, jako jsou hnojiva a krmiva. Zakázaný je obsah geneticky...

Potraviny s větším obsahem vitamínu C než pomeranče

10.06.2017 22:24
Na celém světě se nedokáže přirozenou cestou zásobovat vitamínem C pouze člověk a některé druhy zvířat. Dvojnásobný držitel Nobelovy ceny Linus Pauling tvrdil, že vitamín C je lékem na všechno - od nachlazení po rakovinu. Doporučená denní dávka vitamínu C (kyselina askorbová) je v EU 60mg (v...
<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >>