Chlorofyl (krev rostlin, tekuté slunce)

zelené barvivo v rostlinách, které mění při fotosyntéze slunečnou energii na chemickou (tvorba sacharidů a kyslíku). Zajímavostí je, že základní molekula chlorofylu je téměř shodná s molekulou hemoglobinu (krevní barvivo, díky kterému červené krvinky mohou transportovat kyslík z plic do buněk celého těla), rozdíl je pouze v jediném atomu (chlorofyl -  atom hořčíku, hemoglobin - atom železa). Chlorofyl se tepelnou úpravou mění na feofytin (má olivovou barvu). Je známo, že čím je teplota vyšší a doba zpracování kratší, tím více si zelenina udrží svou čerstvost, projevující se jasnou zelenou barvou. Dlouhé vaření na mírném ohni způsobuje největší ztráty chlorofylu. Více
 

Přírodní zdroje chlorofylu:

  • zelené potraviny - chlorella, zelený ječmen, vojtěška - alfalfa, řasy Wakame
  • moringa
  • zelenina (např. brokolice, špenát, petržel, kopřivy, jitrocel, řeřicha, pažitka, natě)
  • divoké byliny a traviny
  • v každém kousku zeleně

Jaký má účinek chlorofyl na naše zdraví?

  • důležitá stavební látka v těle
  • podílí se na produkci kyslíku
  • zvyšuje schopnost produkce hemoglobinu
  • zlepšuje a urychluje hojení ran a popálenin
  • antioxidační účinky
  • čistí játra
  • pomáhá při zánětech
  • podporuje imunitu organismu
  • eliminule tělesný pach
  • vyrovnává krevní tlak
  • podporuje přirozenou redukci hmotnosti
  • regeneruje unavené oči
  • posiluje srdce (srdeční sval)
  • mírně odvodňuje
  • zabraňuje růstu ledvinových kamenů 
  • napomáhá regulovat astma
  • stimulační účinek na růst pojivové tkáně
  • dezinfekční vlastnosti
  • odstraňuje zápach z úst
  • prevence rakoviny
  • při zánětech dásní a na afty

Kde koupit tekutý chlorofyl (tekuté zelené slunce):

.

Diskusní téma: Chlorofyl

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Domácí nutella z avokáda

18.07.2017 20:57
Příprava je velmi jednoduchá...Dužinu z čerstvého avokáda vydlabeme (alternativně můžeme vyjmou pouze pecku)  a spolu s uvedenými složkami důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému. A to je vše avokádo a jeho účinky (zdroj tuků -nenasycené mastné kyseliny, B1, B2, B3, B6, B5, E,...

Jedlá soda, pomůže vám pomoci i s pletí? Nevěříte?

16.07.2017 23:03
Soda bicarbona -hydrogenuhličitan sodný, NaHCO3 („jedlá soda“) Jedlá soda, že jste už někdy slyšeli? Naše maminky ji měli běžně ve své kuchyňské skříňce. Je to pro většinu žen překvapením, ale můžete s ní počítat i v rámci kosmetických rituálů? To si pište! Můžete se inspirovat v těchto...

Granátová jablka

16.07.2017 12:36
Přínosy granátových jablek pro zdraví je bezpočet a to je dělá zvláštní, kromě toho že zdravé, jsou i velmi chutné. Granátová jablka mají antioxidační, antivirové a protinádorové vlastnosti a jsou také dobrým zdrojem vitamínů. Obsahuje zejména vitamin A, C, E a také kyselinu listovou. Tento úžasné...

Druhy potravin

10.07.2017 21:20
BIO potraviny BIO potraviny mají původ v ekologickém zemědělství, kde jsou dodržována přísná pravidla pro zemědělskou výrobu. Minimálně 95 % složek musí být z ekologické produkce, podmíněné je využití místních zdrojů, jako jsou hnojiva a krmiva. Zakázaný je obsah geneticky...

Potraviny s větším obsahem vitamínu C než pomeranče

10.06.2017 22:24
Na celém světě se nedokáže přirozenou cestou zásobovat vitamínem C pouze člověk a některé druhy zvířat. Dvojnásobný držitel Nobelovy ceny Linus Pauling tvrdil, že vitamín C je lékem na všechno - od nachlazení po rakovinu. Doporučená denní dávka vitamínu C (kyselina askorbová) je v EU 60mg (v...

18 Zdravých způsobů, jak jíst Chia semínka

05.06.2017 19:19
Známe základní fakta o tom, proč byste měli jíst Chia semínka a chutné způsoby, jak je přidat do svého jídelníčku. Chia patří mezi nejžádanější superpotraviny ve městě. Obsahují spoustu důležitých látek pro zdraví: osmkrát více omega-3 než losos o 30 procent více antioxidantů než...

10 pravidel pro mladší a pružnější mozek

04.06.2017 23:44
Následujících 10 pravidel je návodem, jak používat superfoods ve správné kombinaci s dalšími důležitými živinami s cílem maximalizovat účinky na zdraví a mozek. brainfood - potraviny pro výživu mozku Článek: Jídlo pro zdravý mozek Článek: 21 potravin, které vyživí váš mozek Článek: 7 mýtů o...

Kurkuma pomáhá léčit tyto neduhy

04.06.2017 12:39
Kurkuma (indický šafrán)je nezaměnitelné koření, které má typickou žluto-zlatou barvu a propůjčuje zemitou a ostrou chuť tradičním jihoasijským a blízkovýchodním jídlům. Ale když sečtete všechny známé zdravotní účinky kurkumy, je jasné, že je moudré používat kurkumu i u tradičních pokrmů. Za...

Superpotraviny sú drahá zbytočnosť. Nič nie je bohatší na živiny než vajcia!

03.06.2017 23:19
Väčšina ľudí si myslí, že stravovať sa zdravo je drahé. Bohužiaľ tomu nahráva falošný biznis sa superpotraviny a reštaurácie zamerané na vegánov, vegetariánov a makrobiotiky. Sú predražené. Ale zbytočne. Vsádzajú na dovážané superpotraviny, ktoré však nie sú v porovnaní s domácimi plodinami...

20 superpotravin, které jsou plné živin a posílí vaše svaly, kosti, zvýší vaši imunitu a bojují současně proti zánětům

28.05.2017 23:54
Opravdové jídlo je mnohem zábavnější než pojídání doplňků stravy a navíc obsahuje kombinace vitamínů a minerálů vytvořené přírodou. Těchto 20 potravin podpoří vaše srdce, kosti, mozek a dokonce i váš sexuální život Ústřice Měkkýši jsou obecně zdrojem zinku, vápníku, mědi, jódu, železa, draslíku a...
<< 4 | 5 | 6 | 7 | 8 >>