Clean eating

Clean eating není dieta, jedná se o životní styl, přístup k potravinám, jejich příprava a to vše společně s přírodou vede ke zdravějšímu životu. Základem jsou "čisté přírodní potraviny" ( jak je jim dáno v přírodě a nebo nejblíže tak, jak je to možné), tedy potraviny ve svém nejpřirozenějším, nezpracovaném stavu.

A jaké jsou základní zásady Clean eatingu?

  • Jídlo pětkrát až šetkrát denně (3 hlavní jídla a 2 - 3 občerstvení) - libové bílkoviny, dostatek čerstvého ovoce a zeleniny, a komplexní Quinoa, ořechy a ovocesacharidy
  • Používejte organicky čisté potraviny v co největší míře
  • Vypijte alespoň 2 litry vody za den ( ne z plastu, jsme přátelé životního prostředí)
  • Buď obezřetní, jakýkoliv výrobek s dlouhým složení není považován za součást čisté stravy
  • Vyhněte se zpracovaným a rafinovaným potravinám ( bílá mouka, cukr, chléb a těstoviny
  • Vyhýbejte se všemu, co má vysoký obsah trans-tuků, smaženým pokrmům, potravinám s vysokým obsahem cukru, konzervančních látek, barviv, toxických pojiv, stabilizátorů, emulgátorů a tukových náhrad.
  • Velikost porcí - důležitá je kvalita, ne množství
  • Konzumujte zdravé tuky ( esenciální mastné kyseliny, EFA) - olivový, mandlový, sezamový, kokosový, máslo od farmářů)
  • Snížujte uhlíkovou stopu - používat lokální a sezónní potraviny
  • Jezte s chutí a vychutnejte každé sousto
  • Jídlo jako rodinná záležitost - společná snídaně, oběd, večeře - zlepšuje kvalitu rodinného života

Jaké jsou to potraviny pro styl Clean eating?

  1. Zdravé tuky ( např. olivový olej, kokosový olej, Ghí, slunečnicový olej, avokádo, máslo )
  2. Mouky a obilí - celozrné,bezlepkové, bez přísad a konzervačních látek
  3. Mléčné výrobky ( mléko, bílý jogurt, podmáslí, tvaroh, sýry, syrovátka) z přírozeně krmeného dobytku ve výběhu
  4. See food - ryby, mořská zelenina, řasy
  5. Zelenina a ovoce od domácích pěstitelů nebo příbuzných ( čersvé, sušené, mražené bez konzervačních látek)
  6. Maso bez hormonů a antibiotik z přírozeně krmeného dobytku ve výběhu
  7. Byliny bez přísad a umělých barviv
  8. Mořská nebo Himalájská jedlá sůl (ne stolní rafinovaná)
  9. Ořechy a semena - přírodní, nesolené
  10. Sladidla přírodní
  11. Šťávy (ne z koncentrátu, nejlépe domácí vyrobené ze 100% zeleniny a ovoce)
  12. Zahušťovadla (Irský mech, chia semínka, tapiokový škrob)
  13. Koření ( bez obsahu cukrů, přísad a konzervačních látek), koření, pikantní omáčky, dijónská hořčice, octy
  14. Ostatní - může být i nesolený rajčatový protlak, agar,nelazené bobule nebo ovocné pyré

Tipy na ranní snídani Clean eating

Matcha Chia pudink

Příprava: Smíchejte všechny ingredience dohromady do sklenice a promíchejte. Dobře zakryjte a skladujte v lednici po dobu nejméně čtyř hodin nebo přes noc. Přidejte ořechy, čerstvé lesní plody, kokosové kousky, skořici nebo svou oblíbenou zálivku a pochutnejte si.

Jablko s madlovým mlékem a Quinoa

  • 1 šálek vařené bílé quinoa (černé i červené)
  • 1 šálek mandlové mléko, alternativně jiný druh mléka
  • 1 lžíce Chia semena
  • 1/2 jablko, nakrájené
  • 1 lžička skořice
  • Špetka muškátového oříšku
  • 1 lžíce medu (volitelně)

Příprava: smíchejte všechny ingredience dohromady do sklenice a promíchejte. Dobře zakrejte a skladujte v lednici po dobu nejméně čtyř hodin nebo přes noc. Ráno přidejte ořechy, čerstvé lesní plody, kokosové kousky, nebodle chuti.

Diskusní téma: Clean eating

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021

26.02.2021 01:34
VLADIMÍR VYTÁSEK KURZY: Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu Kdy: sobota 27. února 2021 od 10:00 do 18:00 hod. Kde: Rodinný resort Siesta (tzv. Zámeček), Za Oborou 120, 530 06 Pardubice VI-Staré Čivice Obsah kurzu: Na našem kurzu poznáte bylinky na léčení těla i duše se zaměřením...

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>